Ona prava ljetna haljina

Zlatno pravilo za žene: uvijek nosite primjerenu haljinu, jer je svaka prigoda odraz vaših manira. No, što to točno znači u ljetno doba u koje smo zakoračili. Vrlo jednostavno – znači da na red dolaze ljetne haljine! Ali kakve, pitate se?

E, tu već dolazimo do vrlo neodređenog područja. Ne slažete se, i mislite da je dovoljno zaviriti u opće trendove ove sezone i posegnuti za haljinom koja će posve ili barem djelomično udovoljiti tim zahtjevima. No, varate se. Naime, bit ljetne haljine ne počiva toliko na modnome stavu i trendovima, već je više nešto kao potraga za neodređenim, besprijekorno spravljenim osvježavajućim koktelom s dovoljno alkohola da bi ga lišio banalnosti. Ljetna haljina, naime, nadilazi trendove i modne kaprice te je zapravo krojački trik koji se nestvarnim izrazom izdiže iznad mode.

No, sve to ne znači da se ovoga ljeta potpuno mogu zanemariti svi modni trendovi za 2018., već da se među njima može birati ono najprimjerenije. Sada, kad su vrući dani već prisutni, svaka je žena već, htjela-ne htjela, putem tiska, interneta i televizije, prikupila podatke o kurentnim modnim trendovima, pa joj predstoji tek egzekucija – kupnja ljetnih haljina, dakako ako to već nije obavila u prvom naletu, bez obzira na paprene cijene novih kolekcija. No, budimo realni i priznajmo da nikada nije kasno za popis želja, posebno ako se niste „zalijepili“ baš za neku određenu ljetnu haljinu s potpisom, koju ste vidjeli u nekom od magazina.

Zato sada samo ponovimo sukus modnih trendova za ljeto 2018., koje su mnogi modni stručnjaci objedinili u dvije riječi – „modni Prozac“. Što to znači? Nakon jedne epski depresivne godine kada je u pitanju svjetska politika (u što se savršeno uklapa i domaća nam ekonomska zbilja i sve niži životni standard), modni dizajneri reagirali su logično. Posegnuli su za jednim od svojih najjačih oružja, eskapizmom, i u prvi plan stavili bogate boje i vedre odjevne predmete koji dižu raspoloženje te onoga koji ih nosi prebacuje u jedan sasvim drugi svijet. Kaleidoskop duginih boja i ukusni pastelni tonovi guraju se ravnopravno jedni pored drugih u kreacijama istovremeno dostojnim supermodela, običnih djevojaka i ozbiljnih žena, sve začinjeno dozom elemenata snažne mode 80-ih, pretjeranim teksturama materijala, pa čak i obiljem resa. Poruka: budućnost nam možda izgleda jadno, ali to ne znači da se sada ne možemo veselo odijevati.

To je dakle ono na čemu provjerena imena i novi, mladi dizajneri temelje svoje ovogodišnje, pa i sezonske, ljetne kreacije. Tako, primjerice, kozmetička tvrtka Butter London želi da nokte bojite ljubičastim lakom, dizajnerica Mercedes Castillo, učenica Gianfranca Ferréa i Donne Karan, da nosite cipele inspirirane motivima tropske faune, otac i sin, Larry i Garrett Leight, sunčane naočale s obojenim reflektirajućim staklima, a Tory Burch torbice u obliku kitova. Demna Gvasalia iz Balenciage otišla je i dalje, pa nudi čitavu kolekciju uniseks odjevnih predmeta koji uključuju haljine, majice s kapuljačama, majice s logotipima i srebrne špičaste natikače. Za divno čudo, sve to u stvarnosti i nije tako ludo kako zvuči. Ili?

No, vratimo se radije našoj glavnoj temi – ljetnoj haljini. Svaka žena zna da kad jednom nađe onu „svoju pravu“, slijedi njezino nošenje do iznemoglosti, bez obzira na to želite li ipak pokazati da imate i druge odjeće. Naime, „ona prava“ ljetna haljina portretira vas samu, i dozvoljava vam da se prikažete bezbrižnom, lepršavom ljetnom djevojkom ili ženom, kakvom i želite biti u to godišnje doba.

S pravim accessoireom, ta vaša „prava ljetna haljina“ savršeno će vas pratiti na INmusic festival, na Hvar, u Dubrovnik, na Capri, Azurnu obalu, u Pariz…, gdje god zaželite. A kad stigne rujan, nećete ju htjeti skinuti. I uspjet ćete u tome, jer s toplim vunenim tajicama, čizmama i lijepim džemperom produljit ćete joj vrijeme nošenja još gotovo dva mjeseca, do duboko u jesen. Ako u svome ormaru još uvijek nemate nekoliko takvih „pravih“ ljetnih haljina ili svoju kolekciju želite obogatiti onima koje su više u skladu sa spomenutim kurentnim trendovima, pomoći će vam savjeti iskusnih žena, iza kojih su godine i godine pregalačkog prebiranja po vješalicama modnih trgovina.

Tekst: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar