Odmor sa stilom u palači Borghese

Hotel Aldrovandi Villa Borghese, koji je i pozicioniran i oblikovan da ugosti europsku aristokraciju, intelektualnu elitu, međunarodne diplomate i visoke političare, ponukao nas je da i sami provjerimo što je to ono što ovaj hotel izdvaja od brojnih klasičnih hotela s pet zvjezdica i zauzima najviša mjesta kada se govori o luksuznim urbanim resortima.

No, prije toga željeli smo saznati što je to Mytha Hotel Antology, pod čijim okriljem posluje Aldrovandi Villa Borghese, ali i naša čuvena Villa Dubrovnik? Riječ je o skupu od sedam probranih i unikatnih hotela, a suština posebnosti svakog od njih proizilazi iz njihovih izvanrednih lokacija i čudesnih priča koje te lokacije pričaju kroz povijest. Zajedničko obilježje svakog od njih je bezvremenski duh Mediterana. Njihova filozofija “Mediterranean Taste of Time” obuhvaća pronalaženje vlastitih afiniteta i onog najljepšeg u životima u protoku vremena – od malih trenutaka, pa sve do niza godina. Povezivanjem prošlosti sa sadašnjošću, uz prihvaćanje prirode i lokalne kulture kao nezaobilaznih čimbenika u stvaranju čarobnog mediteranskog okružja, Mytha hoteli su dizajnirani da svaki trenutak u životu bude dragocjen i da se svatko može prepustiti iskustvu svojih osjetila.

Svaki životni trenutak shvaća se kao gozba koju treba dijeliti i okusiti s ostalima, kao svojevrsna ceremonija koja obuhvaća um i osjetila u velikodušnom zagrljaju prirode. Cilj svih Mytha hotela je stvoriti kulturno bogata iskustva temeljena na ovom bezvremenskom konceptu, nastojeći da je svaka minuta provedena na lokacijama podređena potpunom uživanju i opuštanju u duhu sredine u kojoj se gost nalazi. Kada smo proučili izvrsno sročen PR naputak, poželjeli smo se i sami uvjeriti koliko je dosljedan…

Kao sinonim nenametljive i sofisticirane elegancije, hotel Aldrovandi Villa Borghese predstavlja jedan od najatraktivnijih i najluksuznijih prostora u samom srcu rimske Ville Borghese. Krajem 18. stoljeća u ovoj palači sagrađenoj u umbertino stilu (stil povezan s ponovnim procvatom renesansne arhitekture u Italiji, koji je dobio ime za vrijeme vladavine kralja Italije Umberta I, a bio je najpopularniji u Rimu, naročito u 19. stoljeću), osnovan je Cabrini samostan i vrlo brzo postao ekskluzivna vjerska institucija rezervirana za plemenite dame, potomke talijanske aristokracije. Dame “plave krvi”, princeze Savoy i kćeri kralja Viktora Emanuela III., bile su samo neke od najvećih dostojanstvenica koje su pohađale ovu ustanovu. Sukladno tome i posjetitelji današnjeg hotela nerijetko su “plave krvi” te nastavljaju tradiciju dolaska na ovo prestižno mjesto tako blizu gradske vreve, a s druge strane, tako spokojno i izolirano od vanjskog utjecaja. Vojvoda od Edinburgha, asiški princ Enrico, savojski princ Amadeo, knez od Aoste, barun i barunica Von Thyssen, predsjednici i najveći državni dužnosnici mnogih najrazvijenijih zemalja, kao što su sultan od Bruneja, bivši francuski predsjednik François Mitterrand, Henry Kissinger, Shimon Perez, generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon, kao i pripadnici visoke klase svjetske intelektualne elite (Claudio Abbado, Burt Bacharach i drugi) – samo su neki od gostiju koji su tu boravili.

Povijest i podrijetlo hotela poštivani su i sačuvani do današnjih dana, što se očituje u svim segmentima poslovanja. U nizu stilski uređenih soba i apartmana, svaki najsitniji detalj uređenja ovog hotela proslava je tradicionalnog talijanskog stila uz prekrasan pogled na egzotične privatne vrtove parka Villa Borghese. „Mediteranska gostoljubivost standard je hotelske iznimno personalizirane usluge od trenutka kada je gost srdačno i toplo pozdravljen već pri samom ulasku u raskošni lobby.“ Ova hotelska krilatica koju rado ističu na svojim promotivnim materijalima očitovala se već pri našem dolasku u Rim, kada je uslijed kašnjenja aviona i naš dolazak u hotel pomaknut za gotovo dva sata. To nije spriječilo menadžera hotela, osobu zaduženu za odnose s javnošću i ostalo osoblje da nas dočekaju u lobbyju, srdačno stisnu ruku i uruče brižljivo pripremljene darove. U Aldrovandi Villa Borghese drže do toga da je iskustvo istraživanja bogate povijesti Rima potpunije i intenzivnije kada se zadovolje sve potrebe modernog putnika, jer tek tada se svo preostalo vrijeme može posvetiti dragocjenim trenucima. Ukupno 103 graciozno uređene sobe, uključujući 19 apartmana i jedan kraljevski apartman, odišu šarmom tradicionalnog talijanskog dekora, koji kombinira eleganciju, stil i svrsishodnost, poput skrivenog tv prijamnika unutar ogledala u kupaonici, kako bi se vijesti i burzovna izvješća mogla pratiti čak i za vrijeme tuširanja, brijanja ili pranja zubiju, neposredno pred sastanke. U tom smjeru ide i popis pomno odabranih TV kanala.

Elegantni privatni vrt, ekskluzivni pool club,  specijalni Mytha Spa centar s outdoor i indoor wellness tretmanima, uključujući bazene, saune i vrhunski opremljenu teretanu, besplatni shuttle servis, kao i besplatno korištenje bicikala, posjetiteljima daju osjećaj opuštenosti nakon mahom zahtjevnih poslovnih sastanaka. Prilikom ulaska u našu deluxe sobu dočekala nas je idealno rashlađena boca skupocjenog Ferrari Maximum Brut pjenušavog vina, kao poklon hotela uz personaliziranu poruku u kuverti zapečaćenoj voštanim pečatom. Neobično skup dar hotela, opravdava i cijena noćenja koja se kreće između 300 i 1400 eura na noć, ovisno o sobi/apartmanu. No, unatoč tomu hotel je redovito u potpunosti popunjen…

 

Poseban naglasak hotela na gastronomiju očituje se u restoranu s mediteranskom kuhinjom Assaje kojeg je kreirao i vodi chef s dvije Michellinove zvjezdice Andrea Migliaccio, te resident chef Claudio Mengoni, koji unatoč tome što je mlada kulinarska zvijezda već ima jednu Michellinovu zvjezdicu i najavljuje lov na drugu, pa onda i na treću. Hrana se poslužuje unutar samog restorana ili u luksuznom pomalo tajnom vrtu posebno dizajniranom za potpunu relaksaciju. Elegantni i sofisticirani American Bar poslužuje Aldrovandi koktele s potpisom, dok se luksuzni buffet doručak služi u velikoj sobi palače (Sala Verde). Naravno, bajkovito i relaksirajuće okružje hotela pravi je mamac za organiziranje banketa, specijalnih evenata i vjenčanja, pa je i za vrijeme našeg boravka u hotelu u određene sate hotelski secret garden s bazenom bio zakupljen.

Ovaj hotel nalazi se ponad Vječnoga grada, u ekskluzivnoj rezidencijalnoj četvrti Pinciano i svijet je sam za sebe, jer nudi spokojni odmak od pretrpanih ulica i trgova, iako se nalazi na manje od 15 minuta od mnogih rimskih povijesnih atrakcija. Raskošno zelenilo rimskih Borghese vrtova, brojni konzulati i veleposlanstva u neposrednom susjedstvu, kao i relaksirajući rimski zoološki vrt, cjelokupnom dojmu boravka daju dodatni pečat, a visokim državnicima okružje obližnjih veleposlanstava omogućava produktivan poslovni dan bez gubljenja vremena po prezakrčenim ulicama Rima. Mnogi područje Ville Borghese zovu i najljepšim susjedstvom i zelenim plućima Rima, a na samo nekoliko stotina metara tamo su se smjestili gotovo svi najluksuzniji hoteli u Rimu – Marriot, The Westin, Baglioni hotel Regina, Hotel Eden, Sofitel Rome, Splendide Royal, Hotel Majestic Roma, Grand hotel Via Veneto, Parco dei Principi Grand Hotel i mnogi drugi.

Aldrovandi Villa Borghese jedan je od prvih hotela u Italiji koji je ušao na najprestižniji svjetski hotelski popis Leading Hotels of the World i dio je tog prestižnog društva još od 1981 godine. Sukladno tim dostignućima danas predstavlja esenciju tradicije i vrhunske kvalitete luksuznog hotelijerstva, što potvrđuju konstantne i uzastopne renovacije, kako bi u svakom trenutku hotel bio u skladu s najsuvremenijim potrebama probirljivih gostiju. Upravo zbog toga jedno je od najtraženijih hotelskih odredišta u Rimu. Iskusivši na svojoj koži tretman u visokokategorniku koji ipak iskače iz društva hotela s istim brojem zvjezdica, uvjerili smo se da etiketa Leading Hotels of the World nikako nije tek slovo na papiru. Tu se čovjek doista osjeća kao kralj; ovaj rimski dragulj opravdao je sva očekivanja i status obvezatne rimske stanice svjetske aristokracije i visoke klase.

Tekst: Stjepan Juras

Ostavi komentar