Novi trojac ručnih satova

Mnogi novi satovi najavljeni su za ovu godinu. Evo tri najzanimljivija koja su debitirali u ožujku…

Carl F. Bucherer Heritage BiCompax Annual

Najnoviji model ponovno oživljenog neovisnog proizvođača uključuje sve trenutačne trendove. Sat od nehrđajućeg čelika veličine 41 mm, kućišta od 18-karatnog ružičastog zlata te s remenom od teleće kože boje konjaka temelji se na arhivskom nasljeđu BiCompaxa 50-ih. Dva manja brojčanika na glavnome daju mu „štih“ sredine prošlog stoljeća, a krase ga dva tona čelika i ružičastog zlata. K tome se još radi o ograničenoj seriji. Na tržište je izbačeno po 888 dvobojnih komada i čeličnih modela, što simbolizira godinu osnivanja tvrtke (1888.). Ujedno, radi se i o pravoj vrijednosti za novac. Naime, iza skladnog brojčanika skriven je pametni mehanizam koji napaja kronograf i godišnji kalendar s oznakama dana i mjeseca. Čelična verzija košta oko 44 000 kuna, dok je za dvobojnu sa zlatom potrebno izdvojiti oko 70 000 kn. Skromno prema standardnim mjerilima vrhunske urarske industrije (carl-f-bucherer.com).

Oris Aquis Lake Baika Limited Edition

Oris dugo i autentično njeguje aktivizam posvećen očuvanju oceana. To se ogleda i u seriji ronilačkih satova Aquis, osmišljenoj u partnerstvu s ruskom fundacijom Bajkalsko jezero. Edicija tih satova, ograničena na 1999 komada, što simbolizira godinu kada je Rusija usvojila Bajkalski zakon (zaštita voda), pomoći će u financiranju istraživanja i podizanju svijesti o zagađenju i potrebi za čistom vodom. Brojčanik s prelaznim nijansama plave, nov je detalj (a da pritom nije novost) i dolazi u kućištu od nehrđajućeg čelika s jednosmjernim rotirajućim okvirom s keramičkim umetkom. Izgleda dobro, i čini dobro. Cijena: oko 5900 kuna (oris.ch)

Omega Speedmaster Moonwatch Caliber 321


Omega je 2019. proslavila 50. obljetnicu „prvog sata na mjesecu“, njezina legendarnog Speedmaster „Moonwatcha“, i to nizom posebnih izdanja. Budući da će 2020. biti još jedna natjecateljska godina (Omega sponzorira Ljetne olimpijske igre i ponovo postaje sat koji bira James Bond), tvrtka se još nije odrekla svojih svemirskih veza. Prvo izdanje desetljeća nova je verzija Speedmastera „Ed White“, nazvana po astronautu koji ga je nosio na prvom američkom svemirskom putovanju 1965.  Radi se o pravom dizajnerskom komadu dostupnome svima u izvedbi od nehrđajućeg čelika, stavljajući ga na raspolaganje onima bez sredstava za borbu po aukcijskim kućama za vintage modele. Novi „Speedy“ košta oko 88 200 kuna (omegawatches.com).

 

Ostavi komentar