Novi prijatelj male Josephine

Pjesma „Diamonds Are a Girl’s Best Friend“, koju je u mjuziklu „Muškarci više vole plavuše“ 1949. pjevala Carol Channing, a u istoimenome filmu 1953. ovjekovječila Marilyn Monroe, slavi „kamenje koje ne mijenja oblik“, a mnogi bi dodali – niti vrijednost. I tu bi se prevarili, jer neko „kamenje“ može itekako promijeniti vrijednost.

Pokazalo se to u mnogobrojnim prilikama kada su čuveni dijamanti prodavani za znatno veće svote od onih po kojima su kupljeni. No, kad se jedan novi, otkriven tek nedavno, proda po rekordnoj cijeni, onda je jasno da se radi o nečem doista posebnom. Naime, sredinom studenoga 2015., svijet je obišla vijest da je hongkonški tajkun Joseph Lau, inače tamošnji kralj trgovine nekretninama, na dražbi u Sotheby’su u Ženevi kupio The Blue Moon Diamond za nevjerojatnih 48,4 milijuna dolara i poklonio ga svojoj sedmogodišnjoj kćeri te ga, po njoj, preimenovao u The Blue Diamond of Josephine.

dijamanti02Transakcija je odmah podigla dosta prašine, jer je Lau u ožujku 2014. proglašen krivim za davanje mita bivšem ministru u susjednome Makau, inače slavnoj kockarskoj meki, a u svrhu kupovine jedne vrlo atraktivne poslovne parcele (ipak, neće vidjeti zatvor jer dva kineska poluautonomna grada nemaju međusobni sporazum o izručenju). No, 64-godišnji Lau pobrinuo se da publicitet ne bude vezan isključivo uz njegove kontroverzne poslove, jer je samo dan prije kupnje Blue Moon Diamonda, na aukciji kod Sotheby’sovog rivala Christie’sa kupio i rijetki 18,08-karatni ružičasti dijamant, najveći te vrste ikad ponuđen na nekoj dražbi, te mu, jer je isto namijenjen kćerkici, dao ime Sweet Josephine. Ljubav prema maloj Josephine očito je ogromna jer je Lau 2009., za nju već kupio jedan plavi dijamant i nazvao ga Star of Josephine.

Bilo kako bilo, The Blue Moon Diamond najveći je jastučasti plavi dijamant koji se ikada pojavio na aukciji. Radi se o jednom od najrjeđih primjeraka u svijetu dragog kamenja – „12,03-karatnom Fancy Vivid Blue dijamantu beskrajne besprijekornosti“, kako su ga opisali stručnjaci. Taj je jedinstveni dijamant kategoriziran kao ekstremno značajan pronalazak, jedan od najnovijih i najrjeđih dragih kamena u novijoj povijesti svijeta, i to zbog njegove posebne boje, čistoće i veličine.

The Blue Moon Diamond izrezan je iz sirovog 29,6-karatnog, iznutra savršenog kamena, u klasični jastučasti oblik. U svome sirovom obliku, Blue Moon dao je tek naslutiti tračak raskoši svoje prestižne boje. Pri svemu, treba znati da dijamanti jake, zasićene boje čine iznimno mali postotak svih prirodnih dijamanata, a među njima je još manje onih plave boje, što Blue Moon čini doista iznimno rijetkim.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Velimir Cindrić

Ostavi komentar