Najveće nade hrvatskog sporta

 

Probrali smo deset imena, velikih nada našega sporta. Dodatni kriterij je bio da još nemaju 20 godina. Upoznajte pet djevojaka i petoricu mladića za koje se nadamo da će pisati zlatne stranice hrvatskog sporta

Najveći sam; rekao sam to prije nego što sam znao da sam najveći. Jedna od najslavnijih izjava Muhammada Alija kao da je bila osmišljena za priručnike sportskih psihologa, da je ubace negdje u poglavlje o samopouzdanju i napornom radu. Dvije presudne komponente u karijeri svakog mladog sportaša. Adutima koje razdvajaju talentirane od onih koji svoj talent pretvaraju u trofeje, plemenite metale i slavu. Od deset lica koja smo probrali u izbor najvećih nada hrvatskog sporta – uz jedan glavni kriterij, a to je da još nemaju 20 godina – garantirano neće svih deset napraviti karijere. Statistika kaže da će neki od ovih pet djevojaka i pet mladića vrlo brzo pasti u zaborav. Pokoji juniorski naslov bit će vrhunac njihovih sportskih odiseja. Ali ima i onih koji će pisati zlatne stranice hrvatskog sporta. Penjati se na olimpijska postolja, rušiti rekorde i biti inspiracija budućim sportskim nadama. Većina je danas na jako dobrom, zdravom putu, s temeljima za ozbiljne rezultate u tenisu, atletici, boksu, plivanju, jedrenju, skokovima u vodu, hrvanju, taekwondou, biatlonu i nogometu. Zato se nadamo da smo ih što bolje probrali (poredani su abecednim redom) te da ćemo se za nekoliko godina s nostalgijom prisjećati ovih redaka.

 

Jere Hribar (19) – plivanje

Plivačke nade u hrvatskom sportu nerijetko su podsjećale na zvijezde padalice: bljesnu naglo i neočekivano, pa se brzo ugase. Brojni su primjeri osvajača juniorskih medalja koji su nestali u tranziciji među seniore, no Splićanin Jere Hribar zasad sustavno i temeljito gradi svoju karijeru. Prošle godine uzeo je tri velike medalje na juniorskim natjecanjima, sve u slobodnom stilu. Prvo je bio srebrni na 50 metara na europskoj smotri, a onda je na svjetskoj razini ponovio isti uspjeh na dvostruko dužoj dionici, dok je na 50 metara bio brončani. Na „stotki“ je na juniorskom SP-u od njega tada bio brži samo Rumunj David Popovici, koji već briljira i među seniorima te ima po dva svjetska i europska zlata. Nečemu sličnom nadamo se i od Hribara, koji će svoje plivačko, ali i akademsko usavršavanje nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama. Na Državnom sveučilištu Louisiane o njemu od ove jeseni brigu vode treneri Rick Bishop i Lyle Robelot.

 

Nika Karabatić (17) – taekwondo

Početkom listopada napunila je 17 godina, a već je toliko navikla na trofeje da nije pitanje hoće li, nego kada će postati nova zvijezda na hrvatskom sportskom nebu. Nika Karabatić je proizvod Taekwondo kluba Marjan, tvornice medalja čiji je „alfa i omega“ Toni Tomas i koja u redovitim intervalima stvara europske i svjetske prvake. Nakon što je pomela konkurenciju na svim mogućim kadetskim i mlađeseniorskim natjecanjima, krajem kolovoza uzela je zlato na juniorskom EP-u u Tallinnu. Postala je tako prva članica Marjana koja je uspjela obraniti juniorsku titulu, što je, s obzirom na sestre Zaninović, Mateu Jelić, Tonija Kanaeta i ostale, impresivan uspjeh. Na treninzima sparira s Jade Jones, Velšankom koja je dvostruka olimpijska prvakinja, i već je sad potpuno spremna za velike borbe u seniorskoj konkurenciji. U nedavnom intervjuu Nika je poručila da su juniorski uspjesi za nju „tek početak“ te da „živi taekwondo“.

 

Jana Koščak (17) – atletika

Da nije bilo nesretne rupture tetive zadnje lože, koja joj je oduzela priliku za nastup na prvom seniorskom svjetskom prvenstvu, o supertalentiranoj Varaždinki vjerojatno bi se pričalo još glasnije nego dosad. Ipak, Janina afirmacija u atletskoj eliti tek je pitanje vremena. U sezoni koja upravo završava, prvi se put kao sedmobojka predstavila među najboljima na svijetu, na prestižnom mitingu u austrijskom Götzisu. Tamo je srušila hrvatski rekord (6293 boda) koji je dotad držala njezina starija sestra Klara. Koji mjesec ranije, tada još 16-godišnja Jana preskočila je visinu od 190 cm na hrvatskom mlađeseniorskom dvoranskom prvenstvu, čime je u povijest poslala 23 godine stari rekord Blanke Vlašić. Bila je to samo najava senzacije u Tallinnu, gdje je u veljači srušila svjetski rekord do 18 godina u petoboju, pa ga onda još i nadmašila na Zagrebačkom velesajmu. A s obzirom na njezinu ozbiljnost, ambiciju i izraženu radnu etiku koju joj je usadio tata Patrik, krivulja rezultata, sigurni smo, samo će se nastaviti penjati.

 

Matija Legović (17) – biatlon

Prošlo je više od 13 godina otkako je Jakov Fak osvojio jedinu hrvatsku biatlonsku medalju na Zimskim olimpijskim igrama, a onda koji mjesec nakon toga odlučio prijeći pod slovensku zastavu. Biatlon je u međuvremenu završio na nekim prašnjavim policama hrvatske sportske memorije, a u fokus će ga pokušati vratiti Matija Legović. Dečko iz Brod Moravica, najstarije i najmanje općine u Gorskom kotaru, zasad se vrlo uspješno probija kroz žestoku konkurenciju u jednom od fizički i mentalno najzahtjevnijih sportova.U ožujku je član TSK Budućnost bio brončani na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kazahstanu u disciplini pojedinačno 12,5 km, a potom i srebrni u disciplini 7,5 km. Nova potvrda potencijala stigla je krajem kolovoza, kad je Legović postao svjetski juniorski prvak u ljetnom biatlonu u disciplini 10 km pojedinačno, dok je u super sprintu na 7,5 km uzeo broncu. S nestrpljenjem čekamo Matijino prvo pojavljivanje u Svjetskom kupu…

 

Piše: Vladimir Zrinjski

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar