Najljepša zračna luka na svijetu

Nakon grozomornog LCC terminala (Low Cost Carrier) međunarodne zračne luke u Kuala Lumpuru koji nalikuje velikom skladištu, s prljavim čučavcima, jeftinim i neudobnim plastičnim stolcima pretrpanim umornim i očajnim putnicima, te svega tri trgovine i tri sramotna štanda sa sumnjivom hranom, letim prema sat vremena udaljenom Singapuru gdje doživljavam potpunu katarzu. Singapurski Changi airport je potvrđeno najbolja i najljepša zračna luka na svijetu u kojoj čovjek prelazi na gotovo meditativnu razinu.

changi02Osjećaj je kao da iz medvjeđe špilje ulazim u raskošni resort s 5 zvjezdica, prekrasnom tropskom vegetacijom, nasmiješenim domaćinima, ugodnom glazbom i bezbroj sadržaja. Budući da je rano jutro, odlazim na doručak u McDonalds koji poslužuje toast i kavu i čudim se da ovdje ne radi niti jedna osoba mlađa od 70 godina, upravo obrnuto od McDonaldsa u Europi gdje uglavnom rade studenti ili tinejdžeri. Sa zanimanjem gledam kratko pošišane bakice koje skupljaju plastične podloške i poslužuju kavu i toast.

Potom krećem osvježiti se do WC-a koji više nalikuje na luksuzni wellness centar s decentnim svjetlima, ružičasto-sivom kombinacijom keramike i prekrasnim tropskim biljkama. Sve je toliko čisto da izgleda upravo nestvarno. Na izlazu zamjećujem touch-screen na zidu s fotografijom dežurne čistačice u gornjem kutu, te molbom da se načas zaustavimo kako bi ocijenili WC. Široko i nešto manje široko nasmiješeni smajlići označuju izvrsnu i vrlo dobru higijenu WC-a, neutralan smajlić prosječnu, a smajlići sa spuštenim ustima loše i vrlo loše iskustvo. Ukoliko stisnete na ikonicu koja pokazuje prosječno, loše ili vrlo loše iskustvo, pojavit će se potpitanje: Mokar pod? Nedostatak WC papira? Gđa Siew Kim koja čisti toga jutra odmah dobiva informaciju ukoliko je bilo kakvih propusta ili nedostaje papira te u najkraćem mogućem roku ispravlja stvar. Na dnu touch-screena nisu propustili napisati da se čak i sam ekran dezinficira redovito. Zamišljam uspješnost ovakvog ocjenjivanja u zagrebačkoj zračnoj luci gdje se ni vrata dotrajalih WC-a ne mogu propisno zatvoriti, a o urednosti i higijeni da i ne govorim…

S druge strane, moram isto tako priznati da uređenje, organizaciju i uslugu kakvu sam vidjela u Zračnoj luci Changi, pa i u cijelom Singapuru, nisam susrela nigdje drugdje u svijetu. Do tog trenutka Australija mi je po svim pokazateljima i iskustvima bila na prvome mjestu kao najuređenija zemlja koja vodi brigu o svakom svojem pojedincu, ali i društvu kao cjelini, što funkcionira upravo besprijekorno. No, dolaskom u Singapur, Australija je ostala u sjeni svojih azijskih susjeda. Niti jedna zračna luka u Australiji, a obišla sam ih gotovo sve, uključujući i najveću u Sydneyu, nije ni sluga Changi airportu kako se službeno zove ova zračna luka koju je britanski Business Traveller proglasio prvom zračnom lukom na svijetu.

Tu su elegantni taksisti odjeveni u snježno bijele košulje i crne hlače koji vam pridržavaju vrata dok ulazite u besprijekorno čisto vozilo u kojem svira ugodna meditativna glazba. Putem do grada pričaju vam o Singapuru i ukazuju na najzanimljivije atrakcije koje treba obići, kao i na aktualna zbivanja u gradu. Tako se zapravo ponašaju gotovo svi u Singapuru – od taksista do osoblja zračne luke, zaposlenika u hotelima, turističkim uredima, restoranima. Svuda vlada takav red, rad i disciplina o kakvima mi možemo samo sanjati.

changi03 Singapore Changi International Airport changi05 changi06

Upravo je Zračna luka Changi ogledalo ovakvog pristupa i uzor svim ostalim dosadnim i nemaštovitim zračnim lukama svijeta na kojima ljudi provode sate i sate ne znajući što bi sa sobom. Svi koji puno putuju znaju da su vrhunac zabave u zračnim lukama duty free shopovi i restorani brze hrane. Uvijek sam se pitala zašto ne osmisle neke dodatne sadržaje u tim ogromnim tranzitnim prostorima. Zar je tako komplicirano napraviti igraonicu za djecu ili neko malo kino ili bilo što drugo da se malo „ubije“ vrijeme čekanja na let, pogotovo ako ste s djecom? No kad sam vidjela Changi, ostala sam potpuno bez teksta, tako nešto nisam mogla ni u snu zamisliti…

Upravo je to efekt kojeg Changi Airport Group, grupacija koja upravlja Zračnom lukom Changi, želi postići. Njihova je osnovna namjera da u potpunosti izmijene naše dosadašnje iskustvo putovanja i percepciju zračnih luka kao dosadnih usputnih postaja na kojima smo primorani „čamiti“ kako bi se u konačnici domogli odredišta.
– Changi je prva zračna luka na kojoj putnici mogu uživati i smisleno provoditi vrijeme dok čekaju svoj let. Time zračna luka postaje uzbudljivi dio putovanja, a ne samo nužno zlo kao što se do sada percipiralo. Bilo da se radi o turističkom ili poslovnom putovanju, o pojedincu ili obitelji, svi putnici zračne luke imaju pravo na odmor i zabavu – govori nam Lee Seow Hiang, direktor singapurskog aerodroma s kojim sam stupila u kontakt.

changi07 changi08

Changi je sve samo ne obična zračna luka. Ako vam je nedavno u kinu promaknuo neki film, ovdje to možete nadoknaditi. Naime, u sklopu Terminala 3 nalazi se kino prilagođeno putnicima u tranzitu sa širokim proredima za prtljagu i prostranim sjedalima, gdje se prikazuju uglavnom novije kino uspješnice. Ako želite samo slušati glazbu, možete otići u Music area (prostor za glazbu) i odabrati između jazza, rocka, klasike ili čega drugoga, te se zavaliti u udobno sjedalo s ugrađenim zvučnicima i uživati u omiljenoj glazbi. Ako ste vizualni tip i volite gledati spotove, ne propustite posjetiti MTV Booth, video prostoriju u kojoj su sjedala priključena na plazma televizore na kojima se vrte spotovi.

Imali ste naporan i dugačak let? Zašto se ne biste osvježili u bazenu na krovu Terminala 1. Bazen i jacuzzi su besplatni za sve putnike u tranzitu. Ili da se možda odlučite za tretman nogu u bazenčićima s ribicama, tzv. fish spa tretman. Tu je i frizerski salon, centar masaža, zatim prostorije za dame (doslovno za „pudranje nosa“ kao u crno-bijelim filmovima), presvlačionice za bebe, igraonice… Mobitel možete napuniti na gotovo 900 mjesta unutar zračne luke, a postoje i posebni lockeri za punjenje gdje možete ostaviti mobitel i zaključati ga kad odete u šetnju.

 changi11

No, ako vam nije ni do kakvih aktivnosti, ako ste jednostavno umorni, možete dremuckati u jednom od prostora predviđenih za spavanje, tzv. „napping areas“. Changi je uostalom proglašen najboljom zračnom lukom za spavanje na svijetu. Na udobnim kožnim ležajevima ima dovoljno prostora da se potpuno ispružite uz ugodnu meditativnu glazbu. Ako želite više privatnosti, možete unajmiti i tzv. cubicle (malu ćelijicu s ležajem samo za vas) za 30 dolara za prva tri sata i 8 dolara za svaki sljedeći.

Posebno fasciniraju tematski vrtovi unutar Changija koji su prave male zelene oaze. Tu je Vrt orhideja u kojem se nalazi više rijetkih vrsta orhideja, između ostalog i nacionalni cvijet Singapura – Vanda Miss Joaquim ili orhideja nazvana upravo prema zračnoj luci – Dendrobium Changi Airport. Tu je i Butterfly Garden, prvi vrt s leptirima u jednoj zračnoj luci. Unutar tropskog vrta s gustom vegetacijom, špiljom i vodopadom živi više od tisuću prekrasnih leptira svih mogućih boja, a na edukacijskim panelima posjetitelji mogu saznati više o tim prelijepim kukcima. U manjim, zatvorenim prostorima, može se pratiti proces pretvorbe gusjenice u leptira, hranjenje leptira i slično. Unutar Changija nalazi se čak pet tematskih vrtova u kojima se osim orhideja i leptira mogu razgledati i suncokreti (Sunflower Garden), tropske biljke (Enchanted Garden) i 40-ak vrsti kaktusa i sukulenata (Cactus Garden).

changi09 changi10

Za one avanturističkog duha, tu je i tobogan visok 12 metara (4 kata), koji jako podsjeća na metalne tobogane belgijskog umjetnika Carstena Höllera postavljene u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Brzina spuštanja iznosi čak 6 metara u sekundi. Ovisnike o igricama i gadgetima, čeka multimedijalni centar s Xbox Kinect prostorijom u kojoj se nalazi puno interaktivnih športskih igara povezanih s vašim pokretima, izrazom lica, pa čak i glasom. Jedan potpuni futuristički svijet…

Za dodatni futuristički doživljaj, unutar aerodroma je postavljeno tzv. Društveno stablo (Social Tree), nova atrakcija koja spaja avangardni dizajn s interaktivnom tehnologijom, omogućujući putnicima da podijele svoje fotografije ili video isječke, uploadajući ih na Društveno stablo tako da budu vidljive svima koji se zateknu u zračnoj luci.

Za one željne znanja i kulturnog uzdizanja, unutar zračne luke nalazi se stalna izložba peranakanske kulture, spoja malajske i kineske tradicije koja se ovdje u Singapuru stopila u jedno. Tu je i drevna kolekcija azijske keramike i porculana, od Pakistana do Indonezije.

Ako ste se ikad pitali kako se pripremaju obroci za zrakoplove i kakvi su propisi za kućne ljubimce na letovima, možete posjetiti Aviation Gallery gdje ćete saznati i kako se Changi Airport brani od gniježdenja ptica na krovovima i ostale na prvi pogled banalne zanimljivosti. Vidjet ćete i modele zrakoplova koji su nekada i danas tu slijetali i uzlijetali, saznati štošta o brzinama zrakoplova i ostalim tehnikalijama.

changi12Imate li na na raspolaganju više od osam sati do vašeg leta, svakako se treba prijaviti na besplatnu turističku turu po Singapuru koju organizira Changi Airport. Nekoliko je dnevnih polazaka i jedna večernja tura (City lights). Singapur je zaustavna točka na letovima prema Australiji, Novom Zelandu i nekim drugim većim gradovima unutar Azije, pa treba iskoristiti višak vremena da se posjeti taj moderan i prosperitetan grad nastao tek prije nešto više od stotinu godina te se u tom kratkom razdoblju uzdigao do jednog od najnaprednijih i financijski najvećih središta svijeta.
S obzirom na skučeni prostor grada, stanovnici Singapura također vole provoditi vrijeme u Zračnoj luci Changi gdje im se pruža bezbroj sadržaja. Ovdje dolaze čitave obitelji s malom djecom, idu u šoping i zabavu ili posjećuju mnogobrojne restorane…

Sigurno je jedno: onome tko jednom vidi ovaj aerodom, više ništa neće biti isto. Nadam se da će to uvidjeti i druge zračne luke svijeta, pa i hrvatske zračne luke, poglavito Zračna luka Zagreb koja upravo sad, uoči izgradnje novog terminala, treba iskoristiti priliku osvojiti novim dizajnom i novim sadržajima.

Projekt ‘Dragulj’

U kolovozu prošle godine Changi Airport grupacija najavila je početak izgradnje još jednog novog kompleksa nazvanog Project Jewel. Ovaj hipermoderni projekt  rad  je svjetski poznatog kanadsko-izraelskog arhitekta Moshe Safdie koji potpisuje i najveću hotelsku atrakciju Singapura, Marina Bay Sands. Project Jewel  (Projekt Dragulj) zamišljen je kao veliki kompleks od stakla i čelika koji će povezivati sve terminale i time pojednostaviti prelazak iz jednog u drugi. Sam kompleks osmišljen je u obliku američkog donuta, s raskošnim unutarnjim vrtom i atraktivnim slapom u središtu. Kada bude dovršen, bit će to još jedan must-see unutar Zračne luke Changi.

changi15

10 besplatnih stvari koje možete raditi na Changiju:

– priuštite si masažu umornih stopala
– surfajte internetom
– pogledajte neki od besplatnih filmova u kino dvorani (7/24)
– opustite se u jednom od 5 različitih tematskih vrtova (uživajte u petstotinjak suncokreta u Vrtu suncokreta, tridesetak vrsti orhideja u Vrtu orhideja i preko tisuću leptira u Vrtu leptira)
– iskušajte igre, ostale high-tech atrakcije i 3D TV unutar Entertainment Decka
– sudjelujte u nekoj od umjetničkih radionica unutar Art Centra
– odspavajte „rundu“ u prostorima predviđenim za dremuckanje
– posjetite interaktivni Muzej znanosti
– spustite se niz 12 metara visoki tobogan
– rezervirajte jednu od turističkih obilazaka grada (postoji dnevna i noćna tura, obje su besplatne i traju oko 2 i pol sata).

Brzopotezno o Changiju

– Šesta najprometnija zračna luka svijeta s gotovo 60 milijuna putnika godišnje.
– Preko 100 zračnih prijevoznika povezuje 250 gradova u oko 60 zemalja svijeta.
– 26 godina zaredom, Changi drži titulu „Najbolje zračne luke na svijetu“, a do sada je primio preko  440 raznih nagrada.
– Jedna od dekoracija zračne luke je umjetnička instalacija Kinetic Rain koja se sastoji od 1216 velikih brončanih kapi koje se elegantno preslaguju u 16 različitih oblika, poput zrakoplova, balona ili papirnatog zmaja.
– Unutar zračne luke nalazi se preko 350 trgovina, stotinjak restorana i zalogajnica i oko 550 internet kioska za besplatno surfanje.
– Na Changiju je zaposleno čak trideset tisuća ljudi!

changi13 changi14

Changi nekad, Changi sutra

Odluka o izgradnji nove zračne luke donešena je 1975. godine. Izabrana je lokacija dotadašnjeg vojnog aerodroma na istočnoj strani Singapura poznatom pod imenom Changi gdje su se početkom 20. stoljeća lovili tigrovi. Izgradnja nove zračne luke pokazala se kao vrlo zahtjevan projekt, jedan od najvećih u dotadašnoj povijesti Singapura. Za isušivanje morskog dna i nasipavanje močvara na tom području angažirana je japanska tvrtka Penta-Ocean Construction koja je isušila i uredila područje od 12 kvadratnih kilometara. Osim toga, srušeno je 558 kuća, ekshumirano preko četiri tisuće grobova i preusmjerene su tri rijeke, sve kako bi se osigurao prostor za buduću zračnu luku. Ova prva faza (uključujući i izgradnju prvog terminala koji je otvoren 1981. godine) koštala je gotovo milijardu i pol dolara.

Drugi terminal modernijeg dizajna, s puno prirodnog svjetla i ukrasnog zelenila otvoren je 1990., a Terminal 3 s jedinstvenom krovnom konstrukcijom 2008. godine. U međuvremenu su modernizirani i prošireni i Terminal 1 i Terminal 2, a započela je i izgradnja najnovijeg Terminala 4 koji će biti dovršen 2017. godine. S Terminalom 4, Changi Airport imat će predviđeni godišnji promet od preko 80 milijuna putnika, protezat će se na 195.000 m2, vizualno će podsjećati na laticu orhideje, a izdvajat će se konceptom otvorenog prostora s puno zelenila i prirodnog svjetla. Planiraju se trgovine s naglaskom na lokalnoj kulturi poput starih peranakanskih pročelja (spoj malajske i kineske kulture) te koncept prolaznih trgovina (walk-through). Uz to, novi terminal će promovirati pogodnosti samostalnog check-ina i bag-drops opcija. Korištenje biometričke tehnologije ubrzat će i olakšati uobičajene aerodromske procedure.

Tekst: IVANA KOVAČIĆ

Tekst objavljen u Jet Set Magazinu broj 132

Ostavi komentar