Najbolji hotelski doručci u Europi

Sada kada je pandemija, barem privremeno, jenjala, pri odabiru hotela više ne moramo gledati samo podatak o higijenskoj zaštiti koja se pruža, već možemo birati i prema drugim parametrima. Zašto ne i prema atraktivnosti doručka. Svi koji putuju dobro znaju da su dani dosadnih kontinentalnih doručka već odavna prošlost. Umjesto toga, kažemo „dobro jutro“ s okruglicama, pršutom s narezanom dinjom i prozračnim jajima Benedict te sličnim delicijama. Jedan je internetski portal tako okupio mišljenja različitih urednika medija posvećenih putovanjima i dobio listu najboljih hotelskih doručaka u svijetu. Izdvojili smo četiri…

Le Bristol (Pariz, Francuska)
Doručak s potpisom u Epicureu, hotelskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, studija je slučaja iz dekadencije starog svijeta. Chef Éric Fréchon, koji tu stoluje od 1999., započet će vaš dan s parmskom šunkom i burratom, dimljenim lososom i blinima, sezonskim voćem s fromage blancom i meko kuhanim jajetom prekrivenim Sologne kavijarom, zatim crème fraîcheom i jestivim listom od 23-karatnog zlata. Sve se poslužuje na ručno oslikanom porculanu Limoges i prati šampanjcem. Sommelier svaki mjesec sparuje drugu berbu – u prosincu je to, recimo, bio Dom Pérignon 2006.

Chiltern Firehouse (London, Velika Britanija)
Nevjerojatno scenski dramatičan hotelski restoran u četvrti Marylebone privlači mnoge poznate osobe. No, u tihim jutarnjim satima, to je ugodno, mirno utočište u gradskoj četvrti u kojoj se najviše toga događa. Kaša od najfinije vanilije tu je gotovo u obliku deserta, a engleska verzija jaja Benedict napravljena je od jaja kokoši pasmine Burford Brown iz slobodnog uzgoja (nasljedna engleska pasmina) i šunke od javora Aubreyja Allena, najboljeg mesara u Suffolku.

Masseria Potenti (Manduria, Italija)
Masseria Potenti još je uvijek, u velikoj mjeri, obiteljski hotel, čijom kuhinjom upravlja vlasnica (bivša odvjetnica) Maria Grazia di Lauro Tommasino (posjed od 130 hektara s vilom iz 16. stoljeća i vrtovima smokava, kupina, šipka i maslina kupila je prije više od 15 godina).
Tu se doručkuje omlet sa začinskim biljem iz vlastita vrta, uz dodatak obilja sa švedskog stola. Rijetkost u zemlji u kojoj doručak znači na brzinu popijen espresso uz šank najbližeg bara i, eventualno, kakvo slatko pecivo…

Hotel d’Angleterre (Kopenhagen, Danska)
Hotel, koji zovu „260-godišnja grande dame“, nudi tradicionalni danski morgenmad od ribe, suhomesnatih proizvoda i kruha, poslužen s pogledom na raskošni kraljevski trg. Ima i jutarnjih morskih delicija (kaže se: ako pliva, mogao bi doći na danski tanjur za doručak). Zvijezde koje se nude su škampi iz fjorda, dimljeni losos u sijenu i oštra ukiseljena haringa. Kroasani se peku svako jutro, a znanac će odabrati i tebirke – slojevito tijesto premazano makom i punjeno pastom od marcipana te spandauer (dansko slatko pecivo).

Ostavi komentar