Mala jahta za veliki povratak

Probuditi se u zoru, zaboraviti na jogu i pozdrav suncu, zaboraviti na sve i sam poput vuka sjesti u naslonjač, prepustiti tijelo mirisu svježe, vruće kave i ogrtaču od hladnog zraka koji je tu kako bi naježio kožu i podsjetio da je ljeto više nego samo nemilosrdna vrućina – užitak je koji si rijetki znaju priuštiti. Iako košta jako malo, preskupo je to za većinu. Istinski ljubitelji dobrog života, poput nekog od likova iz priča Ernesta Hemingwaya, znaju o čemu je tu riječ. No, oni, likovi iz Hemingwayovih priča, dodali bi tu još jedan začin – dodali bi brod. Potpuni užitak ne može postojati bez velike vode i nekog plovila koje bi omogućilo da se njime na toj velikoj vodi izgubite. Sasvim malo izgubite.

Ferretti se sjetio morskih vukova u potrazi za svojim komadićem raja, pa im je podario svoj novi proizvod – sportsku, prozračnu jahtu od četrdeset i pet stopa Ferretti 450. Predstavljena je prvotno krajem srpnja u marini Portopiccolo Sistiana, pokraj Trsta, ali isključivo odabranim očima. Svoju pravu, svjetsku premijeru imala je u rujnu, na Canneskom festivalu. Povratak u klasu do pedeset stopa – uspješno ispunjen! Model 450 posjeduje tri palube. Na donjoj se palubi nalaze tri kabine s dovoljno spavaćih mjesta za šest soba. Studio Zuccon International Project, ekipa dizajnera koja je oblikovala vanjštinu i unutrašnjost jahte, predvidjela je glavnu kabinu s velikim krevetom, sofom i mnoštvom inteligentnih mjesta za odlaganje stvari, obloženih orahovim drvom, tkaninom i umetcima od kože, i odvojenim sanitarnim čvorom. Sličan je koncept primijenjen i za VIP kabinu, ali sa sanitarnim čvorom koji se dijeli s trećom, pomoćnom kabinom. Na gornjoj se palubi nalazi središnji prostor za boravak i rad, ugodno izvedenog interijera u obliku staklene galerije. Prostor se sastoji od dijela za odmor sa sofama i drvenim stolom, hladnjakom i zamrzivačem i dijela za upravljanje, s radnom plohom presvučenom inovativnim materijalom zasnovanim na nanotehnologiji i kormilom.

jahta4  jahta3

Iznad, na mostu, nalazi se također stol okružen sofama, no ovoga puta obogaćen barom i, naravno, upravljačka jedinica. Vješto skriveni ispod ploha za sunčanje nalaze se pretinci za odlaganje sitnica i spremište čamca za spašavanje. Pramac i krma jahte namijenjeni su isključivo opuštanju. Naprijed, postavljena je velika ploha za sunčanje, dok je odostrag ugrađena pomična platforma za kupanje i sunčanje ili čak za upotrebu pomoćnog čamca. Za slučaj da sunce ipak postane toliko nemilosrdno da pobijedi i sve one desetine zaštitnih faktora kreme pažljivo razmazane po koži morskog vuka, ili vučice, Ferretti 450 posjeduje sklopivi platneni krov.

jahta1Za pogon su ugrađena dva Cummins QSB 6.7 dizelska motora. Ta dva vrijedna radnika s ugrađenim turbo punjačima donose 425 konjskih snaga iz zapremnine motora od 6,7 litara i mogu pogoniti najnovijeg člana Ferretti obitelji do maksimalne brzine od dvadeset devet čvorova. Brzina krstarenja je dvadeset pet čvorova. No, ako to nije dovoljno, postoji dodatna mogućnost s ugradnjom snažnije inačice istog motora, ovoga puta s 480 KS, maksimalnom brzinom od trideset i jednog čvora, a brzinom krstarenja od dvadeset sedam čvorova. Kao i uvijek, veća snaga ne dolazi bez posljedica. U izvedbi s motorima od 425 konjskih snaga, Ferretti 450 s punim rezervoarom od 1400 litara dizelskog goriva moći će dohvatiti 220 nautičkih milja pri maksimalnoj brzini ili 250 pri krstarenju. Snažniji model s 480 KS, prijeći će po dvadeset milja manje u obadva načina plovidbe.

Osim snažnijih motora, postoji mogućnost ugradnje i sustava za olakšano pristajanje, gdje se jednostavnim pomicanjem upravljačke palice jahta usmjerava u željenom smjeru – čak i preko boka. Duljinom od gotovo četrdeset sedam stopa, Ferretti 450 jedva se uvukao u klasu, prema Ferrettijevim standardima, malih jahti, do pedeset stopa. Iako najmanja u ponudi Ferrettija, model 450 po dimenzijama je standardni predstavnik standardne klase jahti za krstarenje. Uz maksimalno dvanaest sretnika, koji će remetiti onaj nezamjenjivi ritual uživanja u hladnom zraku i tišini na brodu, vrijeme provedeno na novom Ferrettiju, bit će sigurno – iznad standarda.

Canneski festival
To je nemoguće! Pa festival je u svibnju. Naravno, ako je riječ o filmskom festivalu. No jednako važan festival je ovaj koji se održava u rujnu. Ispočetka zvan Le Salon de la Navigation de Plaisance, pa zatim Le Festival International de la Plaisance de Cannes, a od 2013. godine napokon Le Cannes Yachting Festival. Mjesto je to gdje najvažniji svjetski proizvođači dolaze predstaviti svoje nove poslastice. Tradicija započeta 1977. održava se i nadograđuje, pa tako danas Canneski festival predstavlja šestotinjak izložaka, od kojih je stotina premijerno izložena. Raspoređene u dvije luke – Le Vieux Port i Le Port Pierre Canto -jahte su izložene u vodi i na suhom. Većinu je izložaka moguće i isprobati na otvorenom, izvan izložbenog područja, što je dragocjeno iskustvo potencijalnim kupcima.

A budući da svijet luksuza pozna samo smjer prema naprijed, Festival je od ove godine uveo i jednu novinu – La Terrasse, prostor s proizvodima koji često dolaze u pratnji jahti, poput nakita, satova, automobila, čak i zrakoplova. Na kraju, cijeli je taj višednevni događaj okrunjen i Concours d’Eléganceom, paradom klasičnih jahti, prema pravilima manjih od dvanaest metara i elegantnih linija, najčešće s Riva natpisom na boku. Naravno, također prema pravilima, svaki sudionik na jahti mora imati barem jednu žensku osobu. S pedesetak tisuća posjetitelja i svim silnim mnoštvom izložaka, posljednja se evolucija imena pokazala kao pun pogodak. To je uistinu festival!

Tekst: Domagoj Kuna

Tekst je objavljen u Jet Set magazinu broj 146!

Ostavi komentar