Luksuzni stan za morskoga vuka

Maksi  jahta Riva 100’ Corsaro  bila je jedna od glavnih zvijezda Yachting festivala u Cannesu. Riva ni za milimetar ne odstupa od svojih načela izvrsnosti, od filozofije –  „iznad svih“

Po želji, izvan gradske buke, izvan gužve svakodnevice, a onda odmah usred svega, spremni za svaki novi izazov? Može li se tako što ostvariti? Riva ima pravi odgovor na pitanje: Maksi jahtu 100’ Corsaro. S gotovo stotinu stopa, ova velika zatvorena jahta je, zajedno s najnovijim 56’ Rivale modelom, bila jedna od glavnih zvijezda kanskog Yachting festivala. Nakon nedavne premijere u Hong Kongu, gdje je ujedno i prodan prvi izgrađeni primjerak, i svibanjskim pojavljivanjem u Monte Carlu na utrci Formule 1 gdje su podržali momčad Ferrarija, svoje dugogodišnje partnere, Riva 100 Corsaro nastavlja ponosno pokazivati svojih 30 metara raskoši i perfekcionizma.

Riva ne odstupa od svojih načela izvrsnosti, od filozofije „iznad svih“. Bogati, ali skladni vanjski i unutarnji izgled zasluga je rada njihovog dugogodišnjeg partnera na području dizajna, Officina Italiana Designa. Impresivne istisnine od sto deset tona, jahta nudi obilje prostora i udobnosti. Na glavnoj je palubi velika kabina s bračnim krevetom i kupaonicom, ali koja može biti prenamijenjena u sobu za opuštanje, bez kupaonice i s velikim televizijskim ekranom i opremom za karaoke, sve po želji naručitelja. Tu je zatim i kuhinja s prostorom za blagovanje i dnevnom sobom. Filozofijom otvorenog prostora svi su ti volumeni glavne palube povezani, a izravno iz dnevne sobe moguće je spustiti se na donju palubu i pristupiti ostalim kabinama. Posada, čiji su prostori također na donjoj palubi, svojim kabinama u pramčanom dijelu mogu pristupiti odvojenim putem.

Sobe za goste na donjoj palubi također su modularne, pa mogu doći u kombinaciji tri velike kabine s bračnim krevetima i jedne s dvostrukim manjim krevetima ili, u još luksuznijoj ponudi prostora, u kombinaciji jedne velike kabine dvostrane orijentacije, s dvostrukom kupaonicom, bračnim krevetom i velikim prozorima koji se protežu cijelom duljinom sobe, jedne manje kabine s bračnim krevetom i zatim još jedne s dva manja kreveta. Upravo takvu izvedbu prostora naručio je prvi kupac, s namjerom da maksi jahtu koristi kako bi organizirao zabave za društvo. Modularnost je svakako odlika Corsara, ali udobnost je ono na što Riva stavlja naglasak. Kupaonica je mnoštvo, pa svaka gostinska soba ima svoju. Broj prostorija za goste tako može doseći pet, a njihovih kupaonica šest. Standardne tri kabine za posadu, jedna za kapetana i dvije za ostale, ne mogu se mijenjati, kao ni broj njihovih kupaonica.

Na gornjoj palubi, pramčani i krmeni dijelovi namijenjeni su opuštanju i sunčanju, s velikom sjedećom garniturom na pramcu. Natkriveni upravljački most može se po potrebi opremiti i stolom za objedovanje, a ono što je stalno prisutno pod natkrivenim dijelom gornje palube jest bar za poslugu pića i dva fiksirana barska stolca. Svi se prostori, izravno izloženi suncu, mogu zaštiti platnenim sjenilima koja se postavljaju na uklonjive vitke stupove od ugljičnih vlakana, pretvarajući tako većinu gornje palube u ugodno utočište tijekom nesmiljene podnevne vrućine.

Upravo je gornja paluba taj prostor koji spaja inventivna rješenja unutarnjeg uređenja s elegancijom vanjštine. Mramor i drvo, dopunjeni detaljima od kože i sjajnog nehrđajućeg čelika, materijali su koji prevladavaju u unutrašnjosti i koji, putem gornje palube, neprimjetno predaju primat poliranom čeliku i drvu na vanjštini. Svi otvoreni prostori obrubljeni su čeličnom ogradom koja se spušta sve do razine mora i garaže za tender i vodeni skuter u krmenom dijelu. Platforma garaže, koja ujedno služi i za spuštanje u more prilikom kupanja, može se spuštati na nekoliko razina, pa čak i ispod površine mora.

Svi materijali na vanjskom namještaju, izloženi slanoj vodi i sunčevim zrakama, umjetne su Mambo Pearl Light tkanine i, upravo zato, daju ugodan osjećaj u dodiru s kožom, s puno oslonca i sigurnosti, ali i trajnosti. No, Riva nije samo simbol udobnosti. Dva se Rolls-Royceova MTU 16V 2000 dizelska motora brinu da se osobinama jahte pridoda i brzina. Motori dolaze u M96 i M96L izvedbama s 2400 KS i 2600 KS u L inačici. Snažniji model može doseći brzinu od dvadeset osam čvorova, uz brzinu krstarenja od dvadeset četiri čvora. Slabiji model doseže najviše dvadeset šest čvorova, s dvadeset tri pri krstarenju. Ali M96 nikako nije zato manje vrijedna jahta. Manja snaga ima svoj razlog postojanja, jer uz standardni spremnik goriva od devet tisuća litara, M96 ima domet od tristo deset nautičkih milja, dok snažniji M96L s istom količinom prelazi deset milja manje.

U Rivinom stilu, čak je i strojarnica, mjesto gdje dva velika šesnaestcilindarska motora počivaju i koje bi trebalo biti carstvo buke i prljavštine, ugodan prostor, poput izložbene sobe tehničkog muzeja, izveden s najvećom posvećenosti detaljima i preciznom izradom kao i kod ostatka jahte. Corsaro može udobno primiti dvadeset ljudi, s mjestom u kabinama za deset. Predstavlja povratak Rive na tržište maksi jahti, ali i postavljanje novih standarda u toj visokoj klasi. Svojom veličinom i prostorom, svojim dizajnom i ljepotom, misli vodi samo u jednom smjeru – preseliti se na more, na Corsaro.

U društvu zvijezda
Postoji desetljećima stara veza između filma i Rive. Elegantne linije trupova od mahagonija i detalji od sjajno poliranog nehrđajućeg čelika obogaćuju svaki film u kojem su se Riva jahte našle. Sasvim je prirodno onda, da su ih filmske zvijezde prigrlile kao svoj prvi izbor i u privatnom životu. Velikani poput Brigitte Bardot, Sophije Loren, Petera Sellersa, Ingrid Bergman, Vittorija Gassmana, Anite Ekberg, Elizabeth Taylor i Richarda Burtona, sretnici su koji su, sredinom dvadesetog stoljeća, pokrenuli tradiciju druženja Rive i filma. I danas je tako. Na ovogodišnjem 74. Venecijanskom filmskom festivalu otvoren je bio privremeni Riva Lounge u hotelu Excelsior. Za razliku od stalnog Riva Loungea predstavljenog 2015. na otvorenoj terasi Bar Longhija u Palači Gritti, ovogodišnji je Lounge bio unutar Sale Tropicane 1 i trajao je koliko i najstariji filmski festival na svijetu, od 30. kolovoza do 9. rujna. Namjena mu je bila ugostiti kupce, glumce i umjetnike u okruženju uređenim poznatim Rivinim stilom. Kao najslađi šlag na tu tortu plave akvamarin boje, odmah pokraj ulaza u hotel, spremna je čekala jedna Aquariva, suvremeni duhovni nasljednik Rivinih glisera pedesetih i šezdesetih. Posjetitelji Loungea mogli su je iskoristiti za vožnju venecijanskim kanalima, baš kao što filmske zvijezde to oduvijek čine…

Tekst: Domagoj Kuna

Ostavi komentar