Luksuzne stvari koje drže vrijednost

San je svakog kolekcionara nabaviti komade koji će s vremenom zadržati ili čak dobivati na vrijednosti. Rebag, internetska platforma najpoznatija po prodaji rabljenih torbica, satova i modnih dodataka, upravo je objavila novo izvješće o tome koje etikete i luksuzna roba imaju najbolji status na tržištu preprodaje. Nadalje, podaci, koji dolaze zahvaljujući Rebagovom alatu za određivanje cijena Clair (indeks sveobuhvatne procjene luksuza za preprodaju), ističu dramatične promjene koje je maloprodaja doživjela tijekom protekle godine, istovremeno ukazujući na ono što je pred nama.

Kad su u pitanju torbice, Hermès je na vrhu liste. Poželjni kolekcionarski predmeti te francuske kuće, poput čuvene torbice Birkin, u prosjeku zadržavaju nevjerojatnih 90% posto svoje maloprodajne vrijednosti. Louis Vuitton zauzima nedaleko drugo mjesto, s torbicama koje krasi njegov znak, a koje zadržavaju 80% posto vrijednosti, dok su torbice Chanel na trećem mjestu sa 75% vrijednosti. Jedna od sigurnih investicija su i torbice kuće Gucci. Primjerice, model G Marmont matelassé, kožna super mini torbica, koja košta kakvih 1000 eura, s vremenom će zadržati 79% svoje maloprodajne cijene.

U svijetu satova i finog nakita vlada Van Cleef & Arpels, čiji su komadi u prosjeku zadržali 95% svoje maloprodajne vrijednosti. Najpoznatija svjetska marka satova, Rolex, slijedi sa svojim ljepotanima koji su zadržali 82% početne cijene. Cartierovi dizajni su u međuvremenu zadržali 74% posto svoje vrijednosti na tržištu preprodaje. Ne iznenađuje da je sat za koji Rebag kaže da će sigurno donijeti veliki profit – rijetki Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona. Prema brojevima, gotovinska vrijednost tog svetog grala satova pri preprodaji iznosi 144% posto njegove procijenjene maloprodajne cijene. Doista, ovaj Rolex rutinski postiže visoke iznose na rastućem tržištu rabljenih satova…

Na području modnih dodataka, najbolje stoje oni Louis Vuittona, a slijede Saint Laurent i Chanel. Prema Rebagu, najmudrija investicija je LV-ov “tri-u-jedan” Kirigami Pochette, torbica po cijeni od 700 eura, koja zadržava čak 99% svoje vrijednosti. Što se tiče budućnosti, Rebag predviđa da će komadi Tiffany & Co. porasti u vrijednosti zahvaljujući promjenama u vodstvu i obnovljenom marketingu (kampanja s Jay-Z-jem i Beyoncé). Satovi će općenito nastaviti s usponom na sekundarnom tržištu jer ponuda ručno izrađenih švicarskih satova ne zadovoljava trenutnu potražnju.

Ostavi komentar