Luksuz na vratima Canala Grande

U gradu s oko 55 000 stanovnika i oko 30 milijuna turista godišnje, naći idealan i tih novaca vrijedan smještaj poprilično je težak zadatak, no kad krenete tražiti najbolje i najcjenjenije hotele, jedan od njih biti će visoko pozicioniran na svim listama. Ako se koji hotel u Veneciji može pohvaliti gotovo pa savršenom lokacijom, onda je to luksuzni butique hotel s pet zvjezdica Sina Centurion Palace, otvoren prije devet godina, koji na samom ulazu u Veliki kanal (Canal Grande) nudi raskoš i elegantni luksuz. Njegovu idealnu lokaciju, a smješten je pokraj jednog od simbola Venecije i najfotografiranije crkve u Italiji (Santa Maria della Salute), potvrđuje na tisuće gostiju s najvišim ocjenama na online plarformama.

Iako to zvuči pomalo nevjerojatno, pet zvjezdica u Veneciji i nije baš tako lako dobiti – dobilo ih je manje od dvadeset hotela od preko tisuću njih! Osim položaja uz čuvenu, ranije spomenutu crkvu na jugozapadnom dijelu Venecije, hotel koji je okrenut Velikom kanalu i u kojeg se može ući direktno s morske strane, nudi fantastičan pogled na veliki dio Kanala, dnevnu vrevu, brojne gondole i vaporette, te naravno na zvonik crkve sv. Marka koji se ukaže posjetiteljima čim rašire zastore na prozorima.

Sestiera u kojoj se ovaj hotel nalazi zove se Dorsoduro i posjetitelji Venecije opisuju je idealnom zbog blizine svih atrakcija, ali i stoga jer je dislocirana od najfrekventnije turističke rute od kolodvora prema trgu San Marco i mostu Rialto koja svakodnevno generira nesnosne gužve, onu pravu turističku ludnicu. Ova sestiera je elegantni, umjetnički i boemski kvart s brojnim muzejima i vrhunskim galerijama, tako da, recimo, na samo stotinjak metara od hotela možete posjetiti čuveni muzej Peggy Guggenheim u kojem se nalaze djela Picassa, Dalija, Pollocka, Braquea, Mondriana, Kandinskog, Miróa, Giacomettija i brojnih drugih velikana.

 

Na nekoliko minuta pješice nalazi se most Ponte dell’ Accademia, jedan od četiri mosta koji premošćuju Veliki kanal, a kako se hotel nalazi na samom vršku sestiere Dorsoduro, koji je svojevrsni poluotok, posjetitelji hotela mogu uživati u začuđujućem pogledu i na venecijansku lagunu i slikovitu vizuru otoka Giudecca, pomalo distanciranog od središnje Venecije. Kvart u kojemu se nalazi hotel jedini je relativno blizu samog gradskog središta u kojemu se može osjetiti da u Veneciji žive i domaći ljudi, a ne samo turisti. Posebice je omiljeno mjesto Punta della Dogana gdje se druže studenti (u blizini je sveučilište Ca’ Foscari), lokalni stanovnici i ljubitelji umjetnosti, a tu je i noćni život vrlo aktivan jer barovi rade dulje nego u ostatku grada.

Hotel se nalazi u negdašnjoj neogotičkoj palači Genovese koja je ogledan primjerak tradicionalne arhitektonske vizure Venecije. Raskošna crveno-bijela fasada palače dominira Velikim kanalom i već na prvi pogled sugerira luksuz koji se u njoj krije, posebice u noćnim satima. Tad osvjetljenje palače lako može zavarati one koji je promatraju, pa najčešće pomisle da se radi o nekom prestižnom muzeju. Upravo zbog toga, Sina Centurion Palace ujedno je i najfotografiraniji hotel u Veneciji…

S druge strane zgrade, odnosno s kopnenog ulaza u hotel, prolaz Campo di San Gregorio u hotel vas dovodi kroz prelijepi vrt omeđen bršljanima i bambusom. U tom bajkovitom dvorištu gostima se poslužuje piće. Tijekom renovacije tu su pronađeni ostaci uništenog samostana San Gregorio, a još detaljnija istraživanja otkrila su ostatke kuća iz devetog stoljeća i temelje zgrade iz sedmog stoljeća, te rijetke novčiće iz tog razdoblja. Interijer hotela suprotstavlja se klasičnom, neogotičkom pročelju sa suvremenim dizajnom izraženim na poseban i unikatan način. Elegantno uređene sobe s ekskluzivnim dizajnerskim pečatom, profinjenim namještajem i upečatljivim bojama s golemim blještavo zlatnim kupaonicama, ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim.

 

Sobe u nekoliko različitih setova boja (krvavo crvena, zagasito crvena, magenta, boja pistaccia, krem, smeđa i tamno narandžasta) u kombinaciji s tradicionalnim damast uzorcima na uzglavljima kreveta, modernim srebrnim skulpturama i fotografijama, velikim bijelim namještajem i artističkim lampama, potpuna su suprotnost hladnim renesansnim portretima kakve bi netko možda i očekivao. Zvuk života koji se odvija na Velikom kanalu uz neprestano brujanje brodova natjerat će vas da, prije nego što usnete ili odmah nakon što se probudite, osjetite kako kuca srce one prave Venecije.

Ugledni magazini i novine poput New York Timesa, Idependenta ili The Telegrapha o hotelu su se raspisali u superlativima, a već na početku 2018. godine hotel je dobio još jednu u nizu prestižnih nagrada, „Condé Nast Johansens Award – Awards for Excellence“. Iako hotel nudi sve što se može i mora očekivati od hotela s pet zvjezdica, dobro je znati da su u njemu kućni ljubimci dobrodošli, da imaju sve potrebne sadržaje za invalide, uključen prijevoz od i do zračne luke, kao i besplatan prijevoz gliserom do Trga sv. Marka i natrag. Za doručak smo uživali uz dimljenog lososa, fantastičan izbor sireva i svježeg voća. Nekome će se učiniti banalnim, no u Italiji je i te kako važna stavka da se u hotelu tog ranga obavezno priprema i odlična kava. Ovdje se pripravlja na različite načine, a barmeni najiskrenije uživaju u opisivanju onoga što nam žele preporučiti i što svakako moramo isprobati.

  

 

Antinoo’s Lounge & Restaurant u sklopu hotela nudi raskoš talijanske i općenito mediteranske kuhinje bazirane uglavnom na lokalnim namirnicama i recepturama. Chef Massimo Livan, rođeni Venecijanac, neizostavno je ime restorana i tu je od samog otvorenja. U ljetnjim danima restoran ima i malu terasu direktno smještenu na Velikom kanalu, a na nju se može doći direktno brodom ili gondolom. Massimo Livan inspiraciju za svoj jelovnik pronalazi u umjetnosti i slikarstvu kroz bogatu venecijansku povijest. Jela su puna boja, poslagana na tanjur tako da tvore pravu malu umjetničko-gastronomsku kreaciju. Ističe da je strasan pobornik koloritne hrane, da je za njega kuhanje, baš kao i stavljanje boje na platno. „Hrana je neiscrpan izvor moje kreativne inspiracije gdje se različiti elementi mogu iskoristiti i tumačiti kao oblik izražavanja. Moja strast za dizajniranjem jela je doista enormna“, govori nam Livan.

Naš apartman, kao i svi ostali u hotelu, bio je opremljen i mini teretanom, a kao i ostale goste posebno nas je oduševilo električno upravljanje zavjesama ravno iz ogromnih udobnih kreveta, jer jednostavno je divan osjećaj probuditi se, ležeći u krevetu razmaknuti zavjese, i onda pred sobom ugledati Veliki kanal pun brodova i gondola te nešto udaljeniji toranj crkve sv. Marka. Ovaj hotel član je lanca hotela „Small Luxury Hotels of the World“, vrlo često bukira se za grandiozna vjenčanja, ekskluzivne konferencije, sastanke i korporativne evente, gdje za takva događanja na raspolaganju imaju četiri dvorane. Ima privatno pristanište za vodene taksije, gondole i brodove, tako da visoko pozicionirani gosti ili velike zvijezde mogu doći potpuno neopaženo. Također, stajalište za vodeni autobus (vaporetto) nalazi se doslovno ispred hotela, kao i stajalište za trajekte (traghetto), koji vas za svega dva eura vozi do sestiere San Marco. Ne čudi nas onda činjenica da su ovaj hotel za svoj boravak izabrali mnogi dizajneri, glumci, glazbenici i umjetnici kao što su Al Pacino, Shakira, Daniel Radcliffe, Claudia Cardinale, James Franco, Susan Sarandon, Naomi Wats, Matt Dillon…

 

  

 

Glavni menadžer hotela Paolo Morra rado je odvojio vrijeme kako bi s nama popio jutanju kavu i porazgovarao o hotelu na kojeg je jako ponosan. Najavio nam je i skori zaokret u poslovanju: kako hotel već godinama surađuje s jednom od najčuvenijih svjetskih izložaba suvremene umjetnosti, venecijanskim Biennalom, a jednako tako i s najstarijim svjetskim filmskim festivalom, čuvenom Mostrom, hotel će se postupno transformirati u art hotel u kojem će gosti moći pogledati najprestižnije izložbe te u stalnom postavu vidjeti izloške najcjenjenijih umjetnika koji su izlagali na Bienallu. Osim toga, hotel će biti domaćin ekskluzivnim prijemima, press konferencijama i privatnim zabavama najpoznatijih svjetskih glumaca i filmskih kuća, te će ujedno biti i info point Venecijanskog filmskoga festivala. Art hotel u srcu artističkog kvarta ono je što Paolo Morra mašta i planira spovesti u djelo već neko vrijeme i ove godine transformacija polako započinje. Štoviše, dobili smo poziv da tijekom ljeta i sami sudjelujemo na jednom od VIP evenata, te da iskušamo delicije razigrane i živopisne mediteranske kuhinje chefa Massima Livana. Sigurno je da nećemo odbiti…

Tekst: Stjepan Juras

Ostavi komentar