Luksuz na tračnicama

 

Sjedeći ispod luksuznog modernog lustera, pijuckam lijepo rashlađeno japansko bijelo vino, dok konobarica u bijelim rukavicama pred mene stavlja jelo – modernistički prezentiranu kombinaciju delikatne morske jegulje, trakica krastavca i raznobojnog cvijeća. Ako mislite da se nalazim u jednom od bezbrojnih vrhunskih tokijskih restorana – varate se. Zapravo, svo to vrijeme pored mene promiče suncem okupana priroda, dok sjedim u restoranskim kolima novog luksuznog japanskog tehnološkog dostignuća – apartmanskog vlaka Shiki-shima. Tako piše jedna sretnica koja je prošle godine bila među prvima koji su isprobali to novo japansko čudo za najrazmaženije.

Naime, početkom travnja 2017., novi vlak s deset vagona krenuo je na inauguracijsku vožnju, opremljen svim mogućim luksuzom – interijerom u šampanjsko zlatnoj boji, s raskošnim apartmanima, jelovnikom chefa s Michelinovom zvjezdicom i livriranim batlerima. Od futurističkih panoramskih vagona i lakiranih parketa do već spomenutih lustera i kupki s aromatičnom cedrovinom, san snova za svakog dobrostojećeg putnika zasićenog sterilnošću zrakoplova i hektikom zračnih luka i uopće industrijom masovnog prijevoza. Shiki-shima, kojim upravlja tvrtka JR East, i čije ime u prijevodu znači „otok četiriju godišnjih doba“, redovito prevozi samo 34 putnika, i to od Tokija do sjeverne japanske pokrajine Tohoku, inače najgore pogođenome području u potresu i tsunamiju iz 2011., te dalje, do najsjevernijeg japanskog otoka Hokkaida. Ovisno o dionici na kojoj putnik putuje, u vlaku provodi od jedne do tri noći.

Uz luksuzni interijer, koji se lako može mjeriti s onim hotela s pet zvjezdica, a koji je osmislio Ken Kiyoyuki Okuyama, dizajner koji se proslavio svojim suradnjama s Porscheom, Ferrarijem i tvrtkama koje rukovode s nekoliko sličnih superbrzih (bullit) vlakova, Shiki-shima utjelovljuje i vrhunsku željezničku tehnologiju, što se prije svega odnosi na ultramoderni motor, koji može rabiti i dizel gorivo i električnu energiju, odnosnovoziti tračnicama predviđenim za obje vrste pogona. No, u slučaju Shiki-shime ne radi se o vlaku koji nastoji konkurirati superbrzim vlakovima, jer je osmišljen za umjerenu brzinu od 110 kilometara na sat, gotovo tri puta manju od najbržih japanskih vlakova (320 km/h). Bez obzira na brzinu i popriličnu cijenu karte od 320 500 do 952 000 japanskih jena (18 200 – 54 500 kuna) po osobi, što uključuje puni pansion, očito je da zainteresiranih za takvu vrst luksuzne usluge itekako ima. Naime, od pokretanja linije mjesta su rezervirana po godinu dana unaprijed! Popularnost Shiki-shime potvrđuje u Japanu već zapaženi trend priklanjanja sporijem, ali luksuznijem načinu putovanja, što mnogi povezuju s naglim povećanjem prosječne starosti stanovnika te zemlje i povećanju broja bogatih umirovljenika.

Novi se vlak tako sada pridružio raskošnome Seven Starsu, vlaku koji od 2013. prometuje duž Kyushua, najjužnijeg od glavna četiri japanska otoka, a u međuvremenu, u lipnju 2017. promovirani su i jednako luksuzni Twilight Express Mizukaze, također deluxe vlak s deset vagona, koji prometuje na zapadu Japana, te Royal Express (Yokohama-Shimoda City), čime je Japan definitivno postao vodeća sila u svijetu luksuznih vlakova. Pogledajmo sada pobliže kako izgleda putovanje Shiki-shimom. Čitav doživljaj počinje u elegantnoj „željezničkoj čekaonici“, zapravo suvremeno dizajniranom salonu nazvanome Prologue Shiki-shima, i to ritualom pred putovanje, uz zeleni čaj i tradicionalne higashi slastice, koji se zbiva u jednom od začudno tihih zakutaka nevjerojatno prometne tokijske željezničke stanice Ueno.

Nakon prolaska grandioznih ulaznih vrata na peronu 13.5, iskustvo koje neki opisuju “haripoterovskim”, putnik korača crvenim sagom do vlaka kod kojeg ga naklonom pozdravlja livrirano osoblje. Ako je eksterijer vlaka u potpunosti futuristički, akcentiran geometrijskim oblicima prozora, odmah po ulasku u lounge vagon, putnik se prebacuje u drukčiji ugođaj koji je svojevrsna elegantna mješavina suvremenog japanskog dizajna i manufakturnog zanatskog majstorstva.

Glavni salon vlaka osmišljen je na temu šume, pa njegove zidove oblažu zaobljene „grane“ od zlatnog metala, dok glavni ukras predstavljaju bogati drveni parketi, crni klavir (putnici unaprijed mogu dostaviti svoje glazbene želje) i moderni stakleni kamin (zbog sigurnosti, umjesto vatre rabi paru). Od salona, uski hodnici vode do 17 apartmana, koji lakiranim parketima s uzorkom cvjetova i vratima s metalnim intarzijama, slave japansko zanatsko naslijeđe. Tipični apartman elegantno je uređen kontrastnim zidnim oblogama od drveta i svjetiljkama papirnatih zaslona u washi stilu te opremljen kupaonicom s tušem i prostranim foteljama, koje se navečer pretvaraju u luksuzne krevete. Dva najluksuznija apartmana, koji se nalaze u vagonu broj 7, s dnevnim boravkom podijeljenim na dvije razine (mat tatami pod), imaju japanske kupaonice s prozorima izrađene od hinoki čempresova drveta i opremljene pamučnim ogrtačima u kimono stilu te s po dva dalekozora marke Swarovski.Hrana na Shiki-shimi je posebno poglavlje. Elegantni vagon-restoran sa stolovima u obliku polumjeseca i posebno za to mjesto dizajniranim priborom za jelo, dom je Japancima tako omiljene francuske kuhinje koja rabi sezonske namirnice s rute kojom vlak prolazi, tako da jela uvijek korespondiraju s okolišem koji promiče uz stolove gostiju. Sve je, naravno, na vrhunskoj razini jer je jelovnik osmislio Katsuhiro Nakamura, prvi japanski chef koji je osvojio Michelinovu zvjezdicu.

Tekst: Tomo Will

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

Ostavi komentar