Legenda s avenije Lexington

Jedna starija njujorška dama sređuje svoja pravna pitanja i sastavlja svoju oporuku. Između ostaloga, sastaje se i sa svojim rabinom, da bi dogovorila kakav pogreb želi. Kaže mu da ima dvije želje – da se njezino tijelo kremira i da se njezin pepeo prospe po robnoj kući Bloomingdale’s. „Pa zašto Bloomingdale’s?“, pita u čuđenju rabin. „Jedino ću tako biti sigurna da će me moje kćeri obilaziti barem dvaput tjedno…“

Zgodan vic o odnosu djece i roditelja ili tipična šala na temu Njujorčanki koje vole modu, skupu odjeću i obuću? Pomalo oboje, s naglaskom na ovom drugom, reći će znalci, pogotovo što se tu spominje Bloomingdale’s. Naime, to proslavljeno ime jedne od najpoznatijih robnih kuća svijeta već je odavna sinonim za njujorški elegantni stil i, posebno, dobar ukus dobrostojećih Njujorčanki. Dobro je poznato da Bloomingdale’s predvodi listu ekskluzivnih njujorških robnih kuća, koju sačinjavaju još Saks Fifth Avenue, Lord & Taylor, Neiman Marcus, Nordstrom i Von Maur, a koje prodaju isključivo robu vodećih svjetskih robnih marki.

Da je Bloomingdale’s doista nešto posebno potvrdilo je još 2008. i prvo izdanje Global Department Store Summita, kada je naslov „Najbolje robne kuće“, između 53 kandidata iz cijeloga svijeta, pripao baš toj njujorškoj instituciji. Kriteriji izbora bili su ugled zahvaljujući razvoju robne marke, originalnost, snaga poruke, razvoj inovativnih strategija, besprijekornost usluge kupcu, ukupni doživljaj kupca i stabilno financijsko poslovanje, a kako je stajalo u obrazloženju, “titula je dodijeljena subjektu svjetske klase u industriji robnih kuća“. Za takav doseg, naravno, bila je potrebna duga i bogata tradicija. A sve je zapravo počelo jednim pomodarskom odjevnim predmetom iz 19. stoljeća – podsuknjom. Podsuknja ili, kako se nazivala, „hoop skirt“, u to je doba bila složena konstrukcija, koja je, uz pomoć šipki, traka i umetaka, imala svrhu držanja suknje odvojene od nogu i usput ju držala u tada modernu obliku.

1 - NYC01-1

Upravo je takva podsuknja bila prvi odjevni predmet koji su 1861. damama ponudila braća Joseph i Lyman Bloomingdale u njihovu Ladies’ Notion Shopu na njujorškom Lower East Sideu. Braća Bloomingdale u posao su ušli zahvaljujući iskustvu njihova oca, Benjamina Bloomingdalea, bavarskog trgovca koji je prije preseljenja u New York živio u Sjevernoj Karolini i Kansasu. Kada je popularnost konstrukcijski složene podsuknje počela opadati, braća su zatvorila svoju trgovinu na Lower East Sideu i krenula u novu poduzetničku avanturu. Iako se u drugoj polovici 19. stoljeća većina modnih trgovaca specijalizirala isključivo za jednu vrst odjevnih predmeta, braća Bloomingdale došla su na drukčiju ideju i 1872. otvorila trgovinu East Side Bazaar, na križanju Treće avenije i 56. ulice, gdje su prodavali širok raspon europske modne odjeće, kako za dame, tako i gospodu. Ta je trgovina bila preteča onoga što će postati poznato pod pojmom „robna kuća“. U to doba, sjeveroistočni dio Manhattana, u kome se nalazila trgovina, bio je radnička četvrt, prepuna straćara i odlagališta smeća, dok je većina otmjenih mušterija živjela na Upper West Sideu, gdje je uglavnom poslovala konkurencija braće Bloomingdale, ali još uvijek specijalizirana za određene odjevne predmete.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju

Tekst: Tomo Will

Ostavi komentar