Kubanski Romeo i Julija

S više od 140 godina tradicije, nazvana prema slavnim junacima Shakespeareova remek-djela, Romeo y Julieta danas je jedno od kultnih imena u svijetu cigara

Dobro se zna da tajni agent James Bond, usprkos svome radnom danu prenatrpanom zadacima i akcijama, zna uživati u svim blagodatima života. Iako njegovo današnje utjelovljenje u glumcu Danielu Craigu ne poseže za cigaretom tako često kao njegov književni lik koji mu je podario njegov otac pisac Ian Fleming, Bondu nije strano ni uživanje u duhanu. Tu je naviku preuzeo od sama Fleminga, koji je pušio 70-ak cigareta dnevno u vrijeme kada je umro od srčana udara… Kao i Fleming, Bond puši iskuljičivo za njega posebno napravljene cigarete o kojima se brine londonska trgovina Morlands of Grosvenor Street. Radi se o cigaretama od mješavine makedonskog duhana s tri zlatna ringa oko filtera (u knjigama Johna Gardnera, koji je nastavio Flemingovu seriju, priklonio se light verziji), koje 007 drži u širokoj brončanoj tabakeri, a pali ih crnim upaljačem marke Ronson.

romeo y julieta churchills reserva cosecha

Sean Conneryjev Bond nije bio manijakalni pušač kao Fleming, baš kao niti verzije Georgea Lazenbyja i Timothyja Daltona (usput, Daltonov je Bond bio plaćen da puši cigarete marke Lark). Pierce Brosnan, pak, u ulozi tajnog agenta nije pušio uopće, dok je Roger Mooreov Bond, koji se želio što više distancirati od Conneryjeva, pušio – cigare.  Moore i inače je poznati ljubitelj cigara, pa je u svome ugovoru za ulogu tajnog agenta dodao klauzulu o neograničenoj količini cigara njemu na raspolaganju za vrijeme snimanja. No, usprkos sklonosti Conneryjeva Bonda cigaretama, u filmu „Operacija grom“ iz 1965., 007 je posegnuo za kubanskom cigarom Romeo y Julieta. Istina, nije uživao u njezinoj jedinstvenoj aromi, već se poslužio tubom u kojoj dolazi ta sjajna cigara. Naime, Q je Bonda opskrbio spravom za disanje pod vodom, odnosno disalicom prerušenom u aluminijsku tubu cigare Romeo y Julieta, zgodnoj za nošenje u džepu.

Ipak, u filmu „Svijet nije dovoljan“ iz 1999., tajni agent napokon je imao prilike uživati u cigari Romeo y Julieta Churchill, kada mu je u početnoj sceni ta poslastica ponuđena u filijali jedne švicarske banke u španjolskome Bilbau. No, budući ga je tada tumačio Bond-nepušač Pierce Brosnan, nije je niti zapalio. Ali činjenica da švicarski bankar, koji također puši Romeo y Julieta Churchill, cigaru ne ispušta niti nakon pada na pod i pred nišanom revolvera, što jasno govori o njezinoj vrhunskoj kvaliteti. Na koncu, 007 tu cigaru (još uvijek u aluminijskoj tubi) poklanja tajnici Moneypenny, uz dvosmisleni osmijeh i riječi: „Mislio sam da biste mogli uživati u nečem ovakvom“, dok ju ona, uz isto takav smiješak, baca u koš za smeće… S više od 140 godina tradicije, Romeo y Julieta, nazvana prema slavnim junacima Shakespeareova remek-djela, danas je jedna od kultnih robnih marki u svijetu cigara. Nastale na Kubi 1875., cigare Romeo y Julieta postale su iznimno popularne u 20. stoljeću, pa je i Winston Churchill, veliki ljubitelj cigara, postao njihov veliki poklonik, a zauzvrat, jedna od cigara te robne marke nazvana je njegovim imenom.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Tomo Will

Ostavi komentar