Kolekcija fascinirana mudrošću

 

Prolazite li ovih dana zagrebačkom Amruševom ulicom, mogao bi vas iznenaditi huk sove koji se može razabrati u uobičajenoj buci središta metropole. Zvučna je to kulisa koja prati najnoviju kolekciju jednog od najistaknutijih hrvatskih dizajnera nakita, Nenada Sovilja (37), izloženu u njegovom dućanu-galeriji. Nakon što je svoje fascinacije nastankom života na Zemlji i mogućnostima prilagodbe u prirodi pretakao u svoje kreacije, ovaj put je dizajner s diplomom Agronomskog fakulteta, kolekciju nazvanu Sapiens posvetio aktualnoj društvenoj situaciji i potrebi za znanjem i mudrosti. A sova je, dobro znamo, simbol mudrosti.

Simbolika i promišljanje uvijek snažno obilježavaju vaše kolekcije nakita. Možete li nam otkriti što se sve krije iza vaše najnovije kolekcije nazvane Sapiens?
– Kolekcija Sapiens sastoji se od ogrlica u obliku sove. Sapiens znači mudar/mudra, sam naziv referira se na pridjev sapiens u opisu naše vrste Homo sapiens, a jasna je i simbolika oblika sove kao simbola mudrosti i znanja. Time želim ponuditi odgovor na situaciju u društvu: mudrost! Sova kada se nosi kao nakit predstavlja talisman koji nas intuitivno tjera na promišljanje vlastitih odluka.


Koje ste materijale ovaj put koristili u kreiranju kolekcije?

– Koristio sam facetirano drago kamenje – rubine, topaz, ametist, citrin i zeleni oniks, pozlaćeno srebro, srebro, mesing, broncu, svileni rips, emajl i, naravno, epoksidnu smolu.

Dodajete riječ “naravno” kad spominjete epoksidnu smolu budući da je ona nezaobilazan materijal svih vaših dosadašnjih kolekcija. Nikad niste krili svoju fascinaciju tim materijalom, čime vas smola tako neodoljivo privlači?
– Epoksidna smola je već 12 godina moj zaštitni znak. Teška je i zahtjevna, ali jako puno i daje. Sviđa mi se što je prozirna, što mi omogućava da u nju “umećem” različite materijale i dizajne. Sviđa mi se što je trajna i što štiti metale koje u nju stavim od vanjskih utjecaja, što je inače odlika plemenitih kovina. Teška je jer je “živa”: svaki put drugačije reagira i nikad ne znate kako će nešto ispasti do samog kraja procesa. Od početka mi je zanimljiva jer je suvremena reinterpretacija nečeg tradicionalnog (jantara), a to je otprilike i kako vidim svoj nakit.

Razgovaramo samo nekoliko dana prije predstavljanja kolekcije Sapiens. Jeste li prije lansiranja nove kolekcije uzbuđeni? Ima li tu još nervoze ili ste sada, nakon više od desetljeća stvaralaštva sasvim sigurni u sebe i u svoj rad?
– Ja sam uvijek nervozan. Ne samo prije predstavljanja nove kolekcije, već i oko svakog novog komada. Mislim da je to nemoguće izbjeći ako vam je do nečeg stalo. Dakako, prije nove kolekcije je to uvijek pojačano zato što predstavljanje nove kolekcije znači da nešto na čemu radite 5-6 mjeseci pokazujete svojim klijenticama i čekate njihovu reakciju.

Mnogi zapravo ne znaju da je sve započelo s malo smole i prepariranim mravima na Agronomskom fakultetu…
– Ustvari, sve je počelo s jednom skulpturom od smole u kojoj sam izbušio rupu pa je postala narukvica. Onda sam u sljedeću dodao preparirane mrave, pa u sljedeću bube, metale… Od malih nogu želio sam biti kipar, ali sam spletom okolnosti upisao Agronomski fakultet. Međutim, želja za oblikovanjem je ostala, pa je tako u nekom trenu nastala moja prva skulptura/narukvica.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izadanju!

Tekst: Marjana Filipović Grčić
Fotografije: Mladen Šarić & Marko Mihaljević & Vukas & Becks

Ostavi komentar