Jezik za svaku obitelj

 

Kako olakšati izazove roditeljstva i spretno balansirati između karijere i obitelji? Postoji rješenje, a zove se dječji jezik. Omogućava odgoj s više smijeha i manje suza, a odnedavno se podučava na besplatnim radionicama

Danas je vrlo teško biti roditelj. Zapravo, roditeljima je danas teže nego ikad. Rastrgani su između karijere, obitelji i brojnih obveza. Posvuda se pojavljuju priče o majkama koje su uspješe poslovne žene, požrtvovne majke i besprijekorne supruge; od očeva se pak očekuje da se uključe u brigu i odgoj djece, a opet se zahtijeva da odrade brojne prekovremene sate i dokažu predanost poslu.

Balansiranje između karijere i obitelji vjerojatno je najteži posao u suvremenom svijetu. Nekada su postojale velike obitelji gdje su jedni drugima pomagali u obavljanju svakodnevnih obveza, uključujući brigu za djecu. Danas toga više nema, roditelji su nažalost prepušteni sami sebi. Očekuje se da nekako sve već znaju o podizanju i odgoju djece. Međutim, većina ih nema nikakvo iskustvo – mnogi su prvi put primili bebu u ruke kada su dobili vlastito dijete. Da bi se položio vozački ispit mora se proći kroz mjesece edukacije, polaganja ispita i vožnje. Da bi se “položilo” roditeljstvo – nije potrebno baš ništa. Savjeti stručnjaka, poput “postavite granice, ali dajte djetetu slobodu” ili “pružite djetetu ljubav i pažnju, ali ga nemojte razmaziti”, samo dodatno zbunjuju roditelje. Ono što im treba su konkretni savjeti kako komunicirati s djecom, te praktične tehnike pomoću kojih mogu rješavati njihova problematična ponašanja.

Na primjer, roditelji odluče s djetetom otići u kupovinu. Sve je u redu dok ne dođu do dućana s igračkama. Unatoč razumnom objašnjenju zašto sada ne može dobiti igračke, dijete vrlo često počinje vrištati i bacati se po podu. Ne znajući što napraviti, osramoćeni i ljutiti roditelji nastoje što prije odvući dijete uz viku, prijetnju ili kažnjavanje “po guzi”. Zanimljivo je da se to ponašanje uglavnom ponavlja, pa roditelji misle da im se dijete inati. Razlog tome je što kažnjavanjem dijete ne uči zašto nešto ne smije raditi, već razvija strah od roditelja ili prkos prema autoritetu. Neki to ne znaju, ali postoji lijek, a zove se dječji jezik. No, kao i svaki strani jezik – treba ga naučiti.

Često se zaboravlja da su djeca – djeca! Nemaju razvijenu logiku, vrlo slabo razumiju jezik koji govorimo i teško kontroliraju emocije. Imaju ispade bijesa jer smatraju da ih roditelji ne čuju, ne razumiju ili ne mare za njihove želje i potrebe. Ali dječjim jezikom zapravo je  iznenađujuće lako doprijeti do djeteta. Jezik je to kratkih rečenica, ponavljanja, specifičnog tona glasa i govora tijela. Upravo time se bavi udruga Najsretnija beba Hrvatska na besplatnim radionicama u sklopu projekta “Stop obiteljskom nasilju nad djecom”, pokrenutog uz potporu Zaklade Adris. Kako primijeniti dječji jezik i poboljšati dječje strpljenje, kako i kada reći NE, te kako postaviti odgovarajuće granice u odgoju i održavati ih – samo su neke od tema koje radionice pokrivaju. Vodi ih predsjednica udruge Iva Brčić, stručnjakinja za odgoj, te za utjecaj medija na djecu i mlade.

Zahvaljujući edukaciji koju udruga provodi, roditelji napokon dobivaju konkretnu pomoć. Rješavanje problema s dječjim ponašanjem velika je stvar, s obzirom na to da znaju biti izvorom neželjenog psihičkog i fizičkog kažnjavanja. Roditelji sada mogu odahnuti i stasati u ponosne majke i očeve o kojima se priča u medijima. Svatko tko uspješno svlada stresne izazove roditeljstva to i zaslužuje.

Besplatna radionica “Odgoj s više smijeha i manje suza”
Olakšajte si izazove roditeljstva i naružani dječjim jezikom uspješno balansirajte između obitelji i karijere. Pridružite se besplatnim dvosatnim radionicama koje vodi Iva Brčić, mag.soc./phil., jedina certificirana edukatorica svjetski priznatog američkog programa The Happiest Baby u Hrvatskoj. Teme koje se obrađuju:
• Kako primijeniti dječji jezik
• Kako poboljšati dječje strpljenje
• Kako smiriti ispade bijesa
• Kako spriječiti nepoželjno i opasno ponašanje
• Kada i kako reći NE
• Kako postaviti i održavati granice u odgoju
• Kako potaknuti dijete na suradnju
• Greške u odgoju i kako ih ispraviti
• Faze dječjeg razvoja i psihofizička ograničenja djeteta

Radionice se održavaju dva puta mjesečno, nedjeljom od 10 do 12 sati u Centru inovativne edukacije (Mladice 20, Zagreb), sve do travnja 2018. Dodatne informacije dostupne su na: najsretnijabeba@gmail.com ili na 098-900-8634.

Tekst: Tomislav Padežanin
Fotografije: Romeo Ibrišević

Ostavi komentar