Je li ovo najbolji hotel na svijetu?

Iako je danas, u ogromnoj konkurenciji, teško neki hotel nazvati najboljim na svijetu, čitatelji magazina Travel + Leisure udruženim su snagama učinili baš to i na prvo mjesto te prestižne ljestvice postavili hotel Oberoi Udaivilas, smješten na privatnome otoku Udaipur u indijskome Rajasthanu.

Smješten na raskošnome posjedu veličine 30 hektara, hotel kojeg je jedan čitatelj nazvao „redefinicijom luksuza“, zasigurno plijeni oko, makar neki tvrde da se ne radi čak ni o najboljem hotelu lanca Oberoi. Primjerice, peto mjesto zauzeo je The Oberoi Rajvilas u Jaipuru, a 16. The Oberoi Amarvilas u Agri, od kojih se potonji hvali sjajnim pogledom na Taj Mahal iz svake sobe. Postoje i drugi veliki suparnici, poput drugoplasiranog hotela Castello di Casole u Toskani, dvorac iz 10. stoljeća na jednoj od najtraženijih turističkih destinacija na svijetu. Ili, recimo, američki adut, trećeplasirani Triple Creek Ranch u Darbyju (savezna država Montana). No, zašto je prvo mjesto pripalo baš hotelu Oberoi Udaivilas. Evo što kažu sami birači:

„Mjesto dostojno maharadže. The Oberoi Udaivilas je prava oaza mira usred zemlje prepune frenetične energije. Hotel se nalazi na nekadašnjem lovištu indijskih kraljeva, a gosti do njega dolaze privatnim čamcem“.

„Nakon prelaska jezera Pichola i šetnje glavnim hotelskim dvorištem (mramorni lotusi u kristalno prozirnoj fontani), dolazite do smještaja. Rezervirajte neku od devet Premier soba, zbog poluprivatnog bazena, terase i pogleda na divljinu i životinje (paunovi, jeleni i srne)“.

„Posjetite Bada Mahal, palaču iz 18. stoljeća s delikatnim freskama, ili na leđima deve otiđite do Devigarh Fort Palacea na ručak. Svidjet će vam se oproštajni pokloni, poput tradicionalnih podložaka za čaše od stakla ili kutija za nakit“.

hotel oberoi 1

Naravno da je teško nadmašiti spomenute dojmove. A ako primijenimo iste standarde kao i u slučaju izbora korisnika Trip Advisera koji su najboljim hotelom proglasili Gili Lankanfushi na Maldivima, odmah je vidljivo da Oberoi Udaivilas zadovoljava sve kriterije vrhunske usluge (počevši od posipanja ružinim laticama pri dolasku), kao i one ljepote vizura (poput večere na otvorenom s pogledom na jezero). Sjajni hoteli, čak i oni luksuzni, prepoznaju se i po tome da su dostupni cijenom. Iako se to ne može reći za luksuzni apartman Oberoi Udaivilasa, koji košta kakvih 7600 dolara na noć, Premier Room od 56 m² može se dobiti već za 370 dolara. A radi li se o doista najboljem hotelu na svijetu, morat ćete prosuditi sami. Naime, sve što dolazi pod epitetom „najbolji“ potpada pod osobni ukus, odnosno volite li biti okruženi vrevom grada, idiličnim maslinicima ili beskrajnim poljima sa stadima goveda. Ako su vam draži paunovi, otoci i indijske palače, onda je Oberoi Udaivilas možda i vaš favorit…

hotel oberoi 4 hotel oberoi 2

Tekst je objavljen u Jet Set magazinu broj 140

 

Ostavi komentar