Hrvatski rekord u Riju

Najdetaljnije i najpreciznije prognoze rezultata Olimpijskih igara već godinama radi Infostrada Sports, statistički servis iz Nizozemske. Hrvatskoj su na dolazećim Igrama previdjeli čak deset odličja!

Kada je vaterpolska reprezentacija tog poslijepodneva, negdje oko 17 sati, osvojila posljednje od svih zlata koja su se dijelila u Londonu, Hrvatska je u nedjelju, 12. kolovoza 2012. prvi put završila među najboljih 25 država na ljetnim Olimpijskim igrama. Gotovo je nadnaravno izgledao prizor na ljestvici medalja: tri zlata, koliko i Hrvatska, u Londonu su osvojile sportske velesile Španjolska i Brazil, a kada ste na taj konto pridodali i jedno srebro te dvije bronce, iza naše ekspedicije završile su zemlje poput Turske, Norveške, Kanade, Švedske, Meksika, Argentine, Indije, Belgije… Možda je i nepotrebno isticati da je Hrvatska na Igrama 30. Olimpijade bila daleko najuspješnija zemlja s prostora bivše Jugoslavije. Tri i pol godine kasnije, sve je zanimljivije pratiti projekcije uoči Olimpijskih igara koje će se od 5. do 21. kolovoza 2016. održati u Rio de Janeiru. Štošta se u hrvatskom sportu izdogađalo u međuvremenu. Putevi nekih heroja iz Londona, poput srebrnog veslačkog četverca, razdvojili su se, neki su, kao Ivano Balić i Samir Barač, otišli u mirovinu, a neki (vaterpolist Nikša Dobud) čak i suspendirani. Glavne su perjanice, međutim, i dalje u sedlu, što potvrđuju i relevantne analize za Rio. Sandra Perković pokušat će obraniti zlato u disku, Giovanni Cernogoraz u trapu, a i vaterpolisti su nas ljetos u Kazanju podsjetili da kontinuirano pripadaju svjetskom vrhu. Svima njima pridružili su se novi-stari olimpijski kandidati, zbog čega bi brazilska berba trebala biti bogata. No krenimo redom.

Rio2

Najdetaljnije i najpreciznije prognoze rezultata Olimpijskih igara već godinama radi Infostrada Sports, statistički servis iz Nizozemske. Pomoću svojih analitičara, ali i kompjutorskih algoritama, Infostrada izrađuje svoju virtualnu ljestvicu medalja (Virtual Medal Table) te u svakoj disciplini prognozira tko će stajati na postolju. U obzir uzimaju protekle rezultate, konkurenciju, vremenski raspon između posljednjih rezultata i početka Igara itd. Precizniji su u pogađanju ukupnog broja medalja nego njihova sjaja, pa su tako na Igrama u Londonu 2012. učinak Velike Britanije promašili za samo dvije medalje (najavili su 67, bilo ih je 65). Na Zimskim igrama u Sočiju predviđali su da će SAD uzeti 29 medalja, a bila je jedna manje. Ovaj put je Infostrada odlučila ažurirati svoju prognozu svakog prvog u mjesecu. Prema stanju s početka prosinca, Hrvatska će drugi put zaredom biti među 25 najboljih sportskih zemalja svijeta. Preciznije, na 24. mjestu. Našim se sportašima trenutno prognozira čak 10 medalja, četiri više nego u Londonu. Od toga tri zlata, tri srebra i četiri bronce. Kako sada stvari stoje, sve nabrojane zemlje koje su prije četiri godine bile iza Hrvatske trebale bi nam i u Brazilu gledati u leđa.

Tko će osvojiti zlato i ući u sportsku besmrtnost? Prve dvije oklade iz Infostrade logičan su izbor. Sandra Perković u posljednje je tri godine izgubila samo dva mitinga Dijamantne lige, prošlog je ljeta bacila najduži hitac u zadnja dva desetljeća, nakon Londona je bila svjetska i (opet) europska prvakinja, a ove godine srebrna na SP-u. Njezina trenutno najveća konkurentica, Kubanka Denia Caballero, u Riju bi trebala završiti na drugom mjestu.

rio5  

Tekst: Vladimir Zrinjski

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

Ostavi komentar