Hrvatska moda u ritmu hip-hopa

 

Sa svojom djevojkom Natali Petrinović, Splićanin Stjepan Čagalj prije nešto više od godinu dana pokrenuo je brend Millipointtwo koji je odmah nakon lansiranja privukao brojne modno osviještene dame

Ako imalo pratite modu, onda ste sigurno čuli za precool unikatne jakne Millipointtwo čiji dizajn osmišljava mladi Splićanin, londonski student Stjepan Čagalj. Morali smo stoga porazgovarati s njim i pitati ga otkud mu inspiracija, je li englesko obrazovanje zaista puno bolje od našega te namjerava li nakon hrvatske osvajati i londonsku modnu scenu. Možda je teniski svijet izgubio kada je danas 24-godišnji Stjepan Čagalj okončao karijeru zbog ozljeda, no zato je modni svijet profitirao. Sa svojom djevojkom Natali Petrinović, ovaj kreativni Splićanin je prije nešto više od godinu dana pokrenuo brend Millipointtwo koji je odmah nakon lansiranja privukao brojne modno osviještene dame. To i ne čudi jer Millipointtwo traper jakne i prsluci su unikatni, autentični, ručno rađeni, ručno poderani i iscrtavani, a natpisima na kreacijama istaknuti su odvažni stavovi i odaslane poruke koje se cure koje ih nose, kaže mladi dizajner, možda ne bi odvažile naglas izreći. Ovaj student unutrašnje arhitekture u Londonu, u modnom svijetu se našao prilično slučajno, kada su jakne koje je radio za sebe zapele mnogim „fashionisticama“ za oko.

Sa svojom djevojkom Natali osnovali ste modni brend koji je vrlo brzo bio prepoznat od mnogih poznatih i slavnih. Millipointtwo postoji već više od godinu dana – jeste li zadovoljni putem kojim ide ova vaša modna priča, kako vam se čini vaša prva godina?
– Jako smo zadovoljni cjelokupnim uspjehom u prethodnoj godini. Puno toga smo napravili, naročito kad smo prošlog lipnja nastupali na Monturi, najvažnijem modnom događaju u Dalmaciji, te smo u dva tjedna nakon toga rasprodali cijelu kolekciju. Naša prva godina nam se čini jako uspješna i nadamo se da će istim tempom nastaviti i ova.

Naziv brenda je, baš kao i vaše kreacije, iznimno maštovit. Tko se dosjetio, vi ili Natali? I možete li našim čitateljima objasniti što Millipointtwo zapravo znači?
– Imena smo se zapravo dosjetili zajedno tražeći zanimljive nazive koje bismo mogli povezati s našim kreacijama. Doduše, naziv nam nema nikakve veze s modom, Millipointtwo je jednostavno skraćenica za 1,2 milijuna dolara. Taj se izraz zna koristiti u stranim pjesmama koje slušam kao sinonim za nešto ekskluzivno i posebno. Inače je to cijena jednog od najskupljih automobila serijske prodaje, McLarena P1.

Svi Millipointtwo modeli su unikatni, ručno rađeni i crtani. Koliko vam je potrebno vremena da napravite jednu jaknu?
– Izrada jakni, naravno, ovisi o ideji o samom dizajnu – što se tiče ručnog crtanja, potreban je jedan do dva dana, medutim uz crtanje radimo na kidanju jakni, takozvanom distressingu, te znamo dodavati detalje što često produlji proces na 4 do 5 dana.

Otkud inspiracija, pronalazite li je možda na londonskoj street style sceni?
– Već dvije godine studiram u Londonu, a prije toga sam igrao tenis 16 godina te sam proputovao jako puno i da, modnu inspiraciju pronalazim svakodnevno na londonskoj modnoj sceni, međutim ideje za jakne odnosno natpise na njima pronalazim uglavnom u pjesamama rap-hip hop žanra gdje je najizraženiji takozvani swag (naziv za svojevrstan cool, drugačiji-od-drugih stav).

Kao dječak ste počeli igrati tenis, no kada ste osjetili zov modnog dizajna? Jeste li odavno znali da se time želite baviti ili se jednostavno dogodilo?
– Uvijek sam volio imati nekakav dobar komad robe na sebi, poseban, onaj u kojem ću se istaknuti. Možda se još od tih dana vuče ideja o jaknama, ali sam proces stvaranja brenda i upuštanje u svijet mode dogodio se iznenada. Naime, izradio sam sebi jaknu, pa zatim svojoj djevojci, a onda su ih primijetili i drugi. Pa kad smo vidjeli da se to sviđa ljudima, odlučili smo pokrenuti posao.

Koliko je bilo teško mladom paru poput vas dvoje pokrenuti posao ovdje, uz sve studentske obveze i poznatu hrvatsku birokraciju?
– Pa moram vam biti iskren, pokrenuli smo brend na ljeto 2017. te u to vrijeme nismo imali obaveza, međutim kada su nam oboma krenule školske, odnosno fakultetske obaveze, jako je teško bilo uskladiti se i pronaći vrijeme kada možemo skupa raditi. Zato smo podijelili uloge u firmi.Što se tiče hrvatske birokracije, iskreno mislim da nitko tko si je zacrtao uspjeh neće imati problema s tim.

Kako ste to vi i Natali podijelili obveze, tko je za što zadužen? I kako je miješati privatno i poslovno?
– Uh… Oko toga uvijek ima svađa – ja sam nekakav kreativac i volim imati sve po svojoj volji, a Natali, kao svaka cura, voli sve kontrolirati pa se znamo malo sudarati… Ali uglavnom smo se sveli na to da ja osmišljavam dizajn jakni dok se ona bavi marketingom, stylingom modela na revijama i općenito organizacijom.

Tekst: Marijana Filipović Grčić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar