Hrgovićev meč karijere

 

Suparnik Filipu Hrgoviću početkom svibnja u Las Vegasu, bit će 38-godišnji Zhang Zhilei koji, baš kao i najbolji hrvatski boksač, u profesionalnoj karijeri još ne zna za poraz

Prvi se preplašio Luis Ortiz. Tamo negdje početkom godine, nekoliko tjedana nakon što je u Las Vegasu poslao na spavanje nedoraslog Emira Ahmatovića, Filip Hrgović javno je obećao jednom od najboljih svjetskih teškaša: „Zaledit ću te svojim udarcima, poslat ću te pod hladan tuš.“ Ni 24 sata kasnije, iz tabora 42-godišnjeg Kubanca stigla je kratka obavijest da ne namjerava prihvatiti borbu. Hrgovićev je tim krenuo dalje. Sljedeći na kojeg su ciljali bio je Novozelanđanin Joseph Parker. „Bilo bi to ispunjenje snova“, govorili su Filipovi menadžeri, braća Sauerland. Problematičnom se, međutim, pokazala preslaba ponuda. Parkerov se tim također pristojno zahvalio, uz poruku da Hrgović nema dovoljno novca, a ni navijačku bazu koja bi zaintrigirala njihovog klijenta.

„Njihova ponuda jedva pokriva cijenu treninga i priprema“, objasnili su. Potraga za suparnikom u tom je trenutku već postala lagana gnjavaža. Hrgović je, naime, tražio oponenta za IBF-ov tzv. „final eliminator“ meč, čiji bi pobjednik postao obavezni izazivač svjetskog prvaka Oleksandra Usika. Još u proljeće 2021., sve je već imao dogovoreno s opasnim Michaelom Hunterom, a onda se Amerikanac naprasno povukao prije potpisivanja ugovora. Bez objašnjenja, bez konkretnog razloga, samo je ispario. Kad se već počelo činiti da svi izbjegavaju Hrgovića, borbu je prihvatio njegov stari poznanik Tony Yoka. Najavljivalo se spektakularni okršaj na proljeće, revanš za neprežaljeni poraz u polufinalu Olimpijskih igara, a onda je sve pokvario Martin Bakole. Kongoanac koji je lani također otklonio mogućnost borbe s Hrgovićem uložio je žalbu IBF-u jer je već imao dogovorenu borbu s Yokom. „Taman kad sam dočekao priliku za meč koji čekam godinama, pojavio se Bakole i sad opet moram čekati“, rekao je Yoka.

Nestrpljenje je počelo prelaziti u očaj, a onda su se karte konačno posložile. Suparnik u 15. meču karijere Hrgoviću bit će 38-godišnji Zhang Zhilei koji, baš kao i najbolji hrvatski boksač, u profesionalnoj karijeri još ne zna za poraz. Od stupanja na scenu prije osam godina do danas skupio je 23 pobjede, uz tek jedan remi protiv Amerikanca Jerryja Foresta u veljači prošle godine. Zhang je prema BoxRecovoj ljestvici 29. teškaš svijeta i daleko najozbiljniji suparnik u Hrgovićevoj karijeri, koji će servirati odgovor na pitanje može li se Filip doista vinuti prema svjetskom vrhu i opravdati visoku reputaciju.

Sve pobjede kojima je dosad obogatio svoj boksački CV bile su očekivane, gotovo rutinske. U jednom se trenutku stvorio dojam da se njegova karijera više ne uspinje, nego stagnira jer su suparnici poput Ahmatovića, Radonjića ili nesretnog Grka Kartozije više nalikovali na trening-vreće nego na pouzdano mjerilo kvalitete. Hrgović se više od dvije godine, otkad je u Saudijskoj Arabiji nokautirao Érica Molinu, vrtio u začaranom krugu. Njegovi menadžeri nisu imali resursa za dovoljno atraktivan meč, onaj koji bi ga usmjerio prema statusu izazivača, a pobjede koje je skupljao izgledale su kao želja za umjetnim napucavanjem statistike. Uzalud je ponavljao da mu je dosta „jazavaca“ i da želi ozbiljnije izazove. Uz to, na relevantnim ljestvicama počeo se lagano spuštati, sve dok nije iščeznuo iz najužeg kruga teškaša o kojima se stalno priča.

Piše: Vladimir Zrinjski

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar