Godišnji odmor u Mall of America

Prije 25 godina u Bloomingtonu, gradu u Minnesoti, otvoreno je šoping-čudovište i oltar suvremene potrošačke kulture, najveći trgovačko-zabavni kompleks na zapadnoj hemisferi

Čine li vam se tri dana provedena u trgovačkom centru kao zabava ili noćna mora? Ni ja sama nisam znala, prije negoli sam isprobala. Naime, provela sam 72 sata bez prekida u Mall of America u Bloomingtonu, gradu u saveznoj državi Minnesota, najvećem trgovačko-zabavnom kompleksu na zapadnoj hemisferi. I to bez da sam ijednom izašla udahnuti svjež zrak. I znate što? Uživala sam i sjajno se zabavila! Osim, naravno, izvrsnog šoping, doslovno na vlastitu pragu, Mall of America ima i bezbroj restorana, akvarij s morskim psima, kino dvorane, tematski zabavni park, pa čak i stazu za džogiranje. S toliko mogućnosti, svaki mi je dan bio različit, a uživala sam i u tome da se ne moram brinuti o prijevozu, pa nakratko čak ni o izvanjskome svijetu. Osim toga, na obilaženju trgovina potrošila sam brdo kalorija! No, budući da sam veliki ljubitelj luksuza, najbolje trenutke provela sam na tretmanima u Solimar Spa centru, zatim uživajući u jelima od bio namirnica u FireLake Grill Houseu i odmarajući se u svojoj raskošnoj sobi u hotelu Raddison Blu, koji je zapravo dio Mall of America.

Kladim se da niste mogli ni sanjati (uostalom kao niti ja) da mali godišnji odmor u trgovačkom centru može biti tako glamurozan – tim je riječima novinarka Kelley Ferro, puna dojmova opisala svoj doživljaj nakon eksperimentalna tri dana provedena u Mall of America. I doista, Mall of America nije samo trgovački centar, već čitav jedan zasebni svijet koji godišnje obiđe oko 42 milijuna posjetitelja (osam puta više od broja stanovnika Minnesote), najviše u konkurenciji svih trgovačkih centara u svijetu. Pod sintagmom „trgovačko-zabavni kompleks“ zapravo se krije nešto poput nevjerojatno dobro opremljenog turističkog resorta, koji je svoje hotele, restorane, bazene te welness i spa centar spojio s akvarijem, zabavnim parkom, kino dvoranama i mega trgovačkim centrom. Nije stoga nimalo čudno da je ovo mjesto kao stvoreno za novovjekoga, konzumerizmom opsjednuta turista koji traži kombinaciju odmora i zabave od 0 do 24, a kojemu prirodne i kulturne atrakcije, baš kao ni svježi zrak, i nisu toliko važne. Nije onda, bez obzira na eksperiment Kelley Ferro, odveć teško zamisliti nekog ljubitelja kupovine kako u Mall of America provodi godišnji odmor… No, kako je zapravo nastalo ovo trgovačko čudovište i oltar suvremene potrošačke kulture? Radilo se zapravo o neslućenom razvoju poslova Jacoba Ghermeziana, iranskoga Židova koji se 1964. doselio u Kanadu s četiri sina i utemeljio tvrtku za trgovinu tepisima. Čim su njegovi sinovi Eskandar, Nader, Raphael i Bahman stasali, očev posao s tepisima pretvorili su u ogromni biznis nekretninama i građevinom te se brzo pročuli kao tvorci trgovačkih centara, od kojih je nekoliko popunilo mjesta u vrhu ljestvice najvećih u svijetu.

Braća Ghermezian shvatila su da su građevinska zemljišta i trgovački centri među najplodnijim biznisima druge polovice 20. stoljeća. Još 70-ih kupili su jedno jeftino građevinsko zemljište u predgrađu kanadskoga Edmontona te na njemu izgradili i 1981. otvorili West Edmonton Mall, ne samo najveći trgovački centar u Kanadi, nego i u čitavoj Sjevernoj Americi (još drži tu titulu, a Ghermeziani su i dalje vlasnici). Stekavši ogromno bogatstvo, braća su potom bacila oko na SAD. Koncept koji su osmislili pod imenom Mall of America svidio se The Bloomington Port Authorityju, pa je njihova tvrtka Triple Five Group potpisala ugovor s tim gradom u Minnesoti (sličan mega mall projekt ponuđen je i Niagara Fallsu u saveznoj državi New York, ali do sporazuma nije došlo).

Mall of America u Bloomingtonu otvorio je vrata u kolovozu 1992. te odmah postao najveći trgovački centar u Sjedinjenim Državama, kako prema ukupnoj površini, tako i prema broju trgovina. Taj mega mall tijekom čitave godine zapošljava rekordnih 11 000 ljudi, odnosno 13 000 u doba ljetnih i božićnih praznika, što je broj koji se nekako uspijeva izboriti s desecima milijuna posjetitelja. Uz brojne trgovine, u prizemlju Mall of America našlo se mjesta i za zabavni park Nickelodeon Universe (sadržava više roller coastera), najveći američki tematski park u zatvorenom, zatim Sea Life Minnesota (100 metara podzemnog prolaza s pogledom na 4500 morskih životinja, uključujući i morske pse, raže, velike kornjače…), Hard Rock Cafe, LEGO World te Microsoft i Apple Store, dok se na katu iznad, među ostalim atrakcijama, nalazi i prvi uopće Verizon Destination Store.

Treća razina rezervirana je za dva food courta, s ukupno više od 20 restorana, zatim američko-kanadsku diskontnu robnu kuću Marshalls, terene za mini-golf i mnoge popularne trgovine, poput Bubba Gump Shrimp Co. Na četvrtoj razini smjestili su se restorani Hooters, Cantina #1 i Dick’s Last Resort, klub House of Comedy, automat klub i kuglana (s posluživanjem hrane) SkyDeck Grille and Lanes te kompleks dvorana Theatres at Mall of America. Kao da svi spomenuti rekordi nisu bili dovoljni, pa se 2007. počelo raditi na planovima za proširenje. Naime, braća Ghermezian dalekovidno su kupila znatno veće zemljište negoli im je isprva bilo potrebno, predviđajući mogućnost širenja trgovačkog centra. Novi dio, nazvan „Faza II“, zamišljen je u produžetku, sjeverno od Mall of America, tako da obuhvati i kompleks mega-trgovine IKEA, izgrađen na tome posjedu još 2004. te svemu doda i dinner theatre (vrst zabave koja kombinira restoran i kazalište), tri hotela i vodeni zabavni park, prema konceptu koji se već potvrdio u kanadskom West Edmonton Mallu.

Tekst: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar