Globalna transformacija svijesti

Osobni rast pretvorio se u industriju vrijednu 10 milijardi dolara, a Mindvalley se u njoj profilirao kao jedna od vodećih tvrtki. Razgovarali smo s njenim karizmatičnim osnivačem Vishenom Lakhianijem, autorom “Kôda iznimnog uma”, bestselera “The New York Timesa” i Amazona

Znate li što svjetski magnati poput Richarda Bransona (osnivač Virgina), Elona Muska (osnivač Tesle i SpaceX-a) i Petera Diamandisa (osnivač XPRIZE fundacije) imaju zajedničko s duhovnim vođom Tibeta, Dalaj Lamom? Ogovor je: svakodnevno meditiraju. Štoviše, to navode kao jedan od najbitnijih faktora svog uspjeha u životu. Ako je to tako, logičan je sljedeći upit – zašto meditacija nije integrirana u obrazovni sustav? Posvuda u svijetu, a pogotovo kod nas, vlade se muče s nezadovoljavajućim rezultatima školstva u suvremenom umreženom svijetu, gdje je informacija gotovo instantno dostupna. Zašto se onda preferira znanje temeljeno na učenju činjenica, a kreativnost, ljudski odnosi i osobni rast gotovo su u potpunosti zapostavljeni? To se odražava na institucije, tvrtke, društva, cijele nacije… A sve počinje od pojedinca.

Da bi osoba bila kompetentna, produktivna i sretna na poslu, neophodna je edukacija koja nadilazi čvrste okvire obrazovnog sustava. Ta edukacija mora biti cjeloživotna i holistički usmjerena na čovjeka povezivanjem uma, duha i tijela. Iako postoji niz pojedinaca, portala i udruga (primjerice, Najsretnija beba Hrvatska) koje se na lokalnoj razini bave nekim segmentom holističke edukacije, zanimljivo je kako bi se taj koncept cjelovito mogao provesti na globalnoj razini. Upravo to je misija američke tvrtke Mindvalley koja je minuloga ljeta svoj jednomjesečni kampus održala i u Hrvatskoj. Osobni rast je toliko aktualan zadnjih godina da je prerastao u pravu industriju. Samo u SAD-u vrijedna je oko 10 milijardi dolara godišnje, a Mindvalley se uspio profilirati kao jedna od vodećih svjetskih tvrtki za osobni rast. Koristeći internet i pametne uređaje kao platforme, cijeli svijet uspio je učiniti svojim kampusom.

Fokusira se na pet područja: performancu, karijeru, um, zdravlje i odnose. Kroz njega je već tri milijuna studenata prošlo razna predavanja, s temama koje tradicionalne škole smatraju nevažnima ili čak tabu temama. Primjerice, to su zen filozofija, evolucija svijesti, postizanje blagostanja, usredotočena svjesnost, energetska medicina…, ali i nešto prizemnije teme poput poduzetništva, liderstva i javnih govora. U Mindvalleyu ozbiljno su shvatili izjavu Nelsona Mandele, da želite li promijeniti svijet, morate promijeniti školstvo. Predavači su im stoga svjetski renomirana imena koja često rade sa svjetskim zvijezdama, poduzetnicima i tvrtkama. Kroz Mindvalley su tako prošli celebrity psihoterapeutkinja Marisa Peer, bestseler autor Neale Donald Walsch, govornica Marie Diamond, energetski iscjelitelj Jeffrey Allen, ali i tibetanski svećenik Gelong Thubten koji podučava meditaciji klijente kao što su Google, Siemens, Deutsche Bank, pa i Hollywood (za Marvelov hit film “Dr. Strange”).

Osnivač i predsjednik Mindvalleya, Vishen Lakhiani (43), utjelovljenje je holističke ideologije Mindvalleya, ali i klasične priče o uspjehu. Od malezijskog imigranta koji je u Americi živio na podstanarskom kauču, dogurao je do tvrtke s vrijednošću od sto milijuna dolara. Sjedište joj je u Lakhianijevom rodnom gradu, malezijskom Kuala Lumpuru, a osnovana je 2003. u New Yorku. Plan mu je poboljšati ljudske potencijale kroz reviziju svjetskog sustava školovanja. Lakhiani je tražen govornik svjetskog glasa i bio je u odboru za inovacije fundacije XPRIZE. To što je računalni inženjer po struci, pomoglo mu je pri izgradnji digitalne infrastrukture Mindvalleya, a kao instruktor meditacije primjenjivao ju je i u vlastitom životu za “savijanje stvarnosti”. Kroz silna druženja s milijarderima i duhovnim vođama, uspio je njihovo znanje i mudrosti kodificirati u jednostavne modele za razumijevanje i mijenjanje svijeta. Pretočio ih je u program Mindvalleya i u knjigu “Kôd iznimnog uma”. Postala je bestseler The New York Timesa i Amazona, s time da je na Amazonu čak pet puta bila najpopularnija knjiga na svijetu. Prevedena je na 30 jezika, s time da su kineski i azerski najnoviji u nizu. Oni koji su prošli neki program Mindvalleya jako dobro znaju koliki učinak imaju na njihove živote u duhovnom i poslovnom smislu. Predavači dovode u pitanje svako uvjerenje koje imate, svako pravilo koje slijedite, te daju znanje i alate kojim možete u svakom segmentu života učiniti “kvantne pomake”.Mindvalleyev program provodi se i kroz razna događanja u pravom svijetu, a jedno od najperspektivnijih je Mindvalley University. Nakon Barcelone i Tallinna, Pula je ovog ljeta postala njegova destinacija, a pohodilo ga je preko 1000 polaznika iz 70-ak zemalja. Upravo u Puli razgovarali smo s karizmatičnim Lakhianijem.

Tekst: Tihoni Brčić
Fotografije: Mindvalley & All is amazing

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar