Gala tjedan u Umagu

Jedini hrvatski profesionalni turnir tenisača iz serije ATP Toura ove će godine doživjeti već 33. izdanje, a prema popisu igrača koji će nastupiti očekuje se još jedan iznimno atraktivan tjedan. No, to je zapravo već pravilo, a ne iznimka, a najbolja potvrda je – prodaja ulaznica. Iako u Hrvatskoj nije uobičajeno da se karte za sportska događanja razgrabe u pretprodaji, s Umagom je situacija drugačija. Mjesec dana prije početka turnira bile su prodane sve ulaznice za subotnji polufinale, a za finale u nedjelju ostalo ih je tad, sredinom lipnja, još vrlo malo! „Preporučujem da ulaznice kupite na vrijeme, jer ih uskoro neće biti. Nemojte kasnije reći da vam nisam rekao“, izjavio je na najavnoj konferenciji za novinare, održanoj u zagrebačkom kampusu Infobipa, Goran Ivanišević, inače finalist premijernog izdanja turnira održanog 1990.

Ovogodišnji Plava Laguna Croatia Open Umag održat će se od 21. do 30. srpnja (početak glavnog turnira je u ponedjeljak 24. srpnja), a ljubitelji tenisa s posebnim zanimanjem očekuju nastupe jedne od najmlađih zvijezda ovog sporta današnjice, 20-godišnjeg Danca Holgera Runea, šestog igrača svijeta. Uz njega, očekuje se dolazak čak trojice igrača koji su tijekom karijere osvajali pojedinačne Grand Slam turnire – to su naš Marin Čilić, Švicarac Stan Wawrinka i Austrijanac Dominic Thiem.

„Možemo reći da ćemo imati zvjezdani sastav. Dolazak su potvrdili Marin Čilić, Holger Rune, Stan Wawrinka i Dominic Thiem, dakle igrači koji su posljednjih godina ostvarili velike rezultate na najvećim turnirima i bili u samom vrhu ATP liste. Svi su već bili u Umagu, svi su ujedno bili i pobjednici Umaga, a sada će taj rezultat pokušati ponoviti. Jasno, bit će tu još nekih vrlo zanimljivih imena, a svakako ćemo s velikim zanimanjem pratiti i Dinu Prižmića, aktualnog osvajača juniorskog Roland Garrosa, koji je velika nada hrvatskog tenisa. Dali smo mu jednu od tri pozivnice za glavni turnir, baš kao prošle godine, što je bila njegova premijera na natjecanjima ovakvog ranga“, istaknuo je direktor turnira Tomislav Poljak.

Otkako je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) preuzelo organizaciju velikih profesionalnih turnira 1990. Umag je jedno od samo nekoliko natjecanja koja se mogu pohvaliti tradicijom neprekidnog održavanja (jedina iznimka bila je 2020., kad je turnir otkazan zbog pandemije COVID-19). To je možda najbolja potvrda dugovječnosti ovog natjecanja, ali i respektabilne tradicije. Dakako, tijekom svih tih godina na turniru su igrali mnogi tenisači iz samog svjetskog vrha, među kojima je nekolicina došla na prvo mjesto pojedinačne ATP liste. To su Novak Đoković, Rafael Nadal, Thomas Muster, Gustavo Kuerten, Marcelo Ríos, Carlos Moyá, Juan Carlos Ferrero i Carlos Alcaraz.

“Plava Laguna ove je godine dodatno povećala svoja ulaganja u turnir. Organizirajući ovaj turnir pokazujemo kako se radi event na najvišoj mogućoj razini, te kako smo pouzdan partner i domaćin sportskih manifestacija. Drugo, organizirajući ovakav turnir, pridonosimo razvoju i promociji destinacije u kojoj poslujemo, što je za nas najbitnije. S ponosom možemo reći da je prijenos umaških teniskih mečeva distribuiran u cijelom svijetu putem ATP Media platforme, te ih godišnje prati više od sedam milijuna gledatelja, u dvije tisuće sati TV prijenosa na minimalno 35 velikih internacionalnih TV mreža na pet kontinenata“, istaknuo je Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune. Osim profesionalnog tenisa, u Umagu će se tijekom glavnog turnira natjecati i 600 rekreativaca na popratnim turnirima kao što su to tradicionalni VIP turnir, HEPi turnir, Umag Stars Open te ITF turnir tenisača u kolicima… Dakako, tu su i neizostavni gourmet i party programi, koji su također postali zaštitni znak turnira.

Ostavi komentar