Fetiš s crvenim potplatama

Američka glumica Kristen Stewart, članica žirija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu imala je pune ruke posla tijekom prvih nekoliko dana programa, a sve uz obvezno višekratno presvlačenje tijekom dana. Ništa neuobičajeno, reći ćete, s obzirom da se radi o dobro poznatoj „žrtvi“ koju zvijezde moraju prinositi slavi. No, kako se Stewart, koja baš i ne voli protokole, obračunala s tom gnjavažom? Kad je stigla na projekciju „BlacKkKlansmana“, najnovijeg filma Spikeja Leeja, na sredini crvenog tepiha, neposredno pred stepenicama koje vode u dvoranu, zastala je pred mnoštvom fotografa i skinula svoje crne špičaste cipele s visokim potpeticama, te nastavila bosa s cipelama u rukama.

Premda su cipele sjajno pristajale njezinoj metalik mini haljini dugih rukava, Kristen su očito išle na živce. No, pravi razlog tog čina nije bio neudobnost, već prosvjed protiv festivalskog protokola koji ženama nalaže nošenje cipela s visokom potpeticom. Nije to bilo čak niti odveć neočekivano, s obzirom na to da je Stewart na istom mjestu još 2016., tijekom promocije filma „Stilistica“ (Personal Shopper), fotografima pokazala srednji prst, skinula cipele s potpeticom i obula crne “starke”. Ako dakle to skidanje cipela i nije bilo preveliko iznenađenje, ovaj je put šok bio posebno velik za modni svijet. Jednostavno stoga što Kristen nije izula bilo koje cipele, već one s potpisom Christiana Louboutina, a one se ne skidaju tek tako. Jer Louboutin nije samo dizajner cipela, nego čovjek koji ih je pretvorio u fetiš te prije deset godina definitivno vratio visoke potpetice u svijet mode. Osim toga, Louboutin je i dizajner koji na svojoj listi klijenata popisuje zvijezde u rasponu od Lady Gage, Madonne i Beyoncé do Carle Bruni, Victorije Beckham i Oprah Winfrey.

Ukratko, Christian Louboutin danas je jedan od najslavnijih dizajnera cipela u svijetu i službeno najprestižniji – prema istraživanju kompanije Luxury Institute robna marka Christian Louboutin najpoželjnija je u svijetu cipela tijekom posljednjih deset godina. Ako pomama za ženskim cipelama danas nikoga više ne čudi (ako ikad i jest), treba se prisjetiti da je taj modni predmet strpljivo čekao na svoj red. Naime, dugo su svijetom mode vladali parfemi, koje je teškom mukom s pijedestala početkom 80-ih skinuo jeans, da bi tek potom 90-ih stigli Christian Louboutin, Manolo Blahnik i Tamara Mellon (marka Jimmy Choo) – sveto trojstvo tržišta luksuzne obuće, dizajneri koji su udruženim snagama obuću pretvorili u fetiš predmet za žene. A onda se 2010. Louboutin popeo na vrh tog modnog trokuta. Ako su cipele Manola Blahnika ili jednostavne ili ekscentrične, a one s potpisom Jimmy Choo koketiraju s Eurotrashom, onda kreacije Christiana Louboutina nose jednostavnu poruku. Sve na njima, od agresivnih linija do gotovo pornografski crveno lakiranih potplata vrišti – seks.
Ako su se u televizijskoj seriji „Seks i grad“, kao predmet požude ženskih likova, često pojavljivale „manolice“, u dvije filmske verzije serije tu su ulogu preuzele „lubutenke“.

Kako se stiže do vrha fetiš liste, pitate se? Naravno, iza svega stoji obična životna priča s naglim sudbinskim zaokretom. Christian Louboutin rodio se 1963. i odrastao u Parizu. Otac mu je bio rezbar plemenitog drva, a majka domaćica koja nije marila za modu (ne treba ni reći da nikad nije nosila cipele s visokom potpeticom). Čak niti njegove tri dosta starije sestre očito nisu bile modno osviještene, jer su najradije nosile cipele s džonovima od pluta („Uglavnom, sasvim suprotno od onoga što danas ja radim“, reći će Louboutin). No, Christian je bio crna ovca obitelji. Ukus je formirao još kao mladi tinejdžer kada je s prijateljima bježao iz škole i odlazio u tada čuveni pariški disko Le Palace. I dok su njegovi prijatelji gledali djevojke na podiju, on je gledao njihove cipele. Poslije je priznao da su mnoge njegove cipele bile inspirirane onime što je vidio u Le Palaceu, prije svega disco lookom, sjajnim metalom i „šljokicama“. Ipak, njegovo zanimanje za modu nije ga odvelo u neku školu za modu ili dizajn, već je radije odabrao stažiranje u različitim modnim studijima, među kojima su se od 1982. našli i oni Charlesa Jourdana, Chanela i Yves Saint Laurenta. No, svojeglava narav, odnosno sklonost da radi

Tekst: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar