Dječja modna ikona

U svijetu dječje mode Marie-Chantal ima jednaku važnost kao i Gucci, Balenciaga, Givenchy, Versace, Dolce & Gabanna ili Prada u kolekciji vodećih modnih carstava za odrasle

Kao djevojčica, većinu ljetnih praznika provodila sam u Grčkoj. I moja prva cimerica u internatu bila je Grkinja, pa pretpostavljam da je Grčka bila moja sudbina – kaže 51-godišnja grčka princeza Marie-Chantal, kći britanskog biznismena američkog podrijetla Roberta Millera i Ekvadorke Maríje Clare Pesantes, rođena u Londonu. „Grčka sudbina“ koju spominje odnosi se na njezin brak s grčkim princem Pavlosom, nasljednikom propalog grčkog prijestolja, inače sinom posljednjega grčkog kralja Konstantina II., i njegove supruge Anne-Marije, nekadašnje danske princeze. No, glavni ponos Marie-Chantal danas nije tijara koju nosi za kraljevskih događanja u društvu svoga supruga, kao niti mjesto u upravi grupacije DFS, duty-free robne marke koju je još 1960. utemeljio njezin otac Robert Miller, a koja je danas dio carstva LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Njezina najveća uzdanica je posao s luksuznom dječjom odjećom koji nosi njezino ime i koji uspješno razvija već 18 godina, a zbog kojeg je potpuno zapostavila svoju izvornu karijeru ilustratorice. I sve to uz odgoj petero djece i brojne obveze koje joj nameće status pripadnika europske elite.

Marie-Chantal, ili MC kako je poznata u ekskluzivnim krugovima, rođena je u Londonu te odrasla u Hong Kongu, gdje je do devete godine pohađala englesku osnovnu školu. Nakon toga otišla je u internat Institut Le Rosey u Švicarskoj, 1982. prešla u Ecole Active Bilingue u Parizu, a školovanje dovršila u njujorškome Masters Schoolu. Nakon što je diplomirala, godinu je dana pohađala Likovnu akademiju te potom započela diplomski studij povijesti umjetnosti na Sveučilištu New York. Studij je prekinula godinu poslije, nakon što ju je, za skijaških božićnih praznika u švicarskome Gstaadu, zaprosio princ Pavlos. No, na ono što će postati njezina svjetski poznata poduzetnička priča najviše je utjecalo baš spomenuto odrastanje u Hong Kongu…

– U to doba taj je grad bio idilična britanska kolonija u kojoj se trgovalo najboljim britanskim proizvodima. Bili smo okruženi luksuzom, a otac nas je svake godine vodio na prekrasna ljetovanja – na Filipine, u Tajland, Europu, svuda… Moje djetinjstvo ima jak utjecaj na dizajn naše dječje odjeće. Vjerojatno tu ima i dosta nostalgije, jer je djetinjstvo doista čarobno doba – reći će danas Marie-Chantal. No, ta nostalgija ne pretače se u dizajn starinskih svilenih i čipkastih halja za krštenje, kakve su se nedavno mogle vidjeti na britanskome princu Georgeu, princezi Charlotte i, najnovije, na princu Louisu. Kreacije Marie-Chantal, uz odanost klasičnim principima, ipak su okrenute modernosti i praktičnosti, pa sportski kaputići, kratke hlačice i haljinice s potpisom njezine robne marke već na prvi pogled pripadaju u 21. stoljeće. Slučaj je to čak i s baletnim papučicama koje nose ime Marie-Chantaline kćeri Olympije.

Marie-Chantal krenula je u posao s dječjom modom tijekom treće trudnoće i polako gradila svoje carstvo i odanu klijentelu koja već prelazi s majki na uloge baka, odnosno s majki na njihove kćeri. Kupci su vrlo različiti jer je robna marka u početku imala četiri vlastite trgovine, internetski shop i prodajna mjesta u 20 zemalja svijeta. S vremenom, ograničila se na jednu paradnu trgovinu u londonskome Motcomb Streetu, u luksuznoj četvrti Belgravia (vidi okvir), dva prodajna mjesta u Britaniji (Harrods i Childrensalon) te još deset njih širom svijeta (Sjedinjene Države, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon, Rusija, Saudijska Arabija, i Tajvan), dok je težište prebacila na internetsku prodaju.

Tekst: Tomo Will

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar