Deset haljina za deset godina

Trebao je biti arhitekt, ali su ovom 30-godišnjem Drnišaninu zasmetale brojne drvene, metalne i ine konstrukcije, pa je Ivan Alduk upisao Tekstilno-tehnološki fakultet i postao – modni dizajner. Na sreću brojnih obožavateljica njegovog brenda koji proslavlja deseti rođendan…

Lijepa je bila proslava obljetnice: u slavljeničkoj kampanji u njegovim su večernjim haljinama zablistale Jelena Rozga, Iva Šulentić, Tihana Harapin Zalepugin, Lejla Filipović, Pamela Ramljak, Anita Dujić i druge naše poznate dame. Ove žene, kaže dizajner, predstavljaju njegov rad i stav, miljama udaljen od senzacionalizma i površnosti te na dostojanstven način prikazuju njegovo viđenje moderne žene i hrvatske mode. A nas je zanimalo što je bilo potrebno da kroz deset godina brend Alduk postane ljubimac slavnih dama i mladenki te jedan od najutjecajnijih igrača na našoj modnoj sceni.

Deset je uspješnih godina iza vas. Kako se osjećate?
– Mnogo je bilo intervjua i mnogo pitanja u zadnje doba, ali vi ste prvi koje me ovo pitate. Hvala na pitanju, zaista dobro. Nisam tip osobe koja sama sebe hvali i čestita si, ali veseli me spoznaja da je prva dekada uspješno odrađena i da imamo dobre temelje za razvoj brenda.

Za svoju godišnjicu snimili ste čarobnu kampanju sa svojih 10 ambasadorica. Što Alduk ambasadorica mora imati?
– Posebna, obljetnička kampanja djelo je je talentirane fotografkinje Jelene Balić koja je davno prije snimila i moju prvu kampanju, a ovim projektom smo lijepo zaokružili jedan stvaralački ciklus. Magične fotografije fokus su stavile na modele odnosno na moje ambasadorice, prijateljice i suradnice koje su izvrstan prikaz ženske snage i ljepote, iako je svaka različita. Upravo ta njihova različitost, divan karakter i uspješne suradnje dosad, temelj su na kojemu je stvarana ova kolekcija.

One nose veličanstvene večernje haljine o kojima se u hrvatskom svijetu mode i dalje puno priča. Čime ste se vodili kad ste kreirali ovih posebnih 10?
– Deset poznatih Hrvatica, deset raskošnih haljina za deset godina rada. Vrlo jednostavan recept. Ali da bismo dobili ovakve rezultate trebalo je organizirati dva dana snimanja, okupiti izvrsne profesionalce iza kamere i divne ambasadorice ispred kamere. Nekoliko tjedana rada je prethodilo snimanju u kojima smo dizajnirali, krojili i šivali doista jako zanimljive toalete, a prema postulatima visoke mode. Mnogo ručnog veza, teatralni volumeni, efektna kreativna rješenja i raskoš tkanina, temelj su na kojem smo napravili ovu posebnu kolekciju.

I inače vaše kreacije vole nositi slavne osobe… Jasno da je to dobro za posao, za promidžbu, no pretpostavljamo da jednako volite vidjeti i anonimne žene u svojim modelima?
– Suradnje s poznatim i slavnim osobama jedan su kreativan, dinamičan posao koji ima za cilj pokazati inovativnost koja će zabljesnuti na crvenom tepihu ili nekom eventu. To su uvijek posebne haljine koje su i dizajnirane za takve prilike. No, odijevati poznatu pjevačicu ili anonimnu ženu u srži je identična stvar jer obje strane žele dobiti najbolji efekt, dobru haljinu u kojoj će ne samo izgledati odlično, već i osjećati se tako. Zadovoljna klijentica uvijek je glavni cilj mog rada, bez obzira bila ona javna osoba ili ne.

Godine 2007. debitirali ste na pisti Fashion Incubatora u Osijeku. Sjećate li se kako je to tada bilo i mislite li da vam je sudjelovanje na tom događaju bar malo pomoglo da budete ono što ste danas?
– Prije točno deset godina predstavljena je moja prva kolekcija koja je osvojila i posebnu nagradu, i ona je svakako bila pozitivan i poticajan start. Moj je dizajn, moja estetika, i od publike i kritike dobila pohvale. Za jednog mladog dizajnera to je jako bitno. Ta prva stepenica bila je izvrstan ulaz u svijet mode i dizajna, stoga se na to natjecanje i sada rado vraćam kao gledatelj i netko tko želi podržati nove generacije kolega. Ta prva revija protekla je dakle jako dobro, uspješno, ali jako dobro pamtim da su trema i stres koji su vladali prije nje bili golemi… Tijekom vremena, taj strah i želja da sve bude savršeno počeli su popuštati, sad je već iza mene jako mnogo kolekcija, revija i snimanja.

Tekst: Marjana Filipović Grčić
Fotografije: Jelena Balić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju…

Ostavi komentar