Cipele za veliki posao

Cipele Jimmy Choo pod svjetlo svjetskih modnih reflektora došle su zahvaljujući liku Carrie Bradshaw iz popularne televizijske serije „Seks i grad“, a potom im se popularnost širila geometrijskom progresijom, kao i carstvo malezijskog postolara

Što povezuje princezu Dianu i Catherine, vojvotkinju od Cambridgea? Naravno, princ William, sin prve i suprug druge. A kad tome društvu pridodamo Madonnu, Kendall Jenner i Jenifer Aniston? Već malo teže pitanje, premda će modno osviješteni ispaliti kao iz topa – Jimmy Choo! Ako i ima onih kojima to ime ništa ne znači, treba reći da se radi o čuvenoj britanskoj luksuznoj robnoj marci cipela (i još koječega), koja je od sredine 2017. u vlasništvu američke modne tvrtke Michael Kors. Marka ima brojne poklonike među slavnima, od već spomenute vojvotkinje pa sve do Beyoncé, da ne ponavljamo njezine kolegice, što dakako znači da i za široke mase žena širom svijeta to ime ima kultni status. Nije onda čudno da Jimmyja Chooa stručnjaci, zajedno s Manolom Blahnikom i Christianom Louboutinom, svrstavaju u sveto trojstvo ženskih cipela.

Za neupućene, marka je čuvena po svojim besprijekorno izrađenim cipelama s visokom potpeticom koje se prodaju po cijenama i do 3000 funti, a utemeljio ju je 1996. u svojoj radionici u četvrti Hackney u istočnome Londonu malezijski postolar Jimmy Choo, i to zajedno s nekadašnjom urednicom modnih dodataka britanskoga izdanja modnog magazina „Vogue“, Tamarom Mellon. Cipele Jimmy Choo pod svjetlo svjetskih modnih reflektora došle su zahvaljujući liku Carrie Bradshaw iz popularne televizijske serije „Seks i grad“, a potom im se popularnost širila geometrijskom progresijom, kao i njegovo carstvo, pa je u 23 godine marka prerasla iz skromnog londonskog startupa u globalni brend koji je 2017., kad je prodan Korsu, vrijedio 1,2 milijarde dolara.

Danas to ime stoji iznad više od 150 trgovina širom svijeta i 70-ak franšiznih dućana, u kojima se uz cipele prodaju i torbice, parfemi, tenisice, šeširi, naočale… Jimmy Choo išao je stopama svoga oca, koji je također bio postolar, te je prvi par cipela izradio još kao 11-godišnji dječak. Ta danas slavna robna marka nije mu bila prvi pokušaj. Nakon što je marljivim radom rafinirao svoju zanatsku vještinu te potom završio Cordwainers Technical College u Londonu (danas dio učilišta London College of Fashion), još 80-ih je pokrenuo svoju tvrtku pod imenom Lucky Shoes. Njegov butik cipela rađenih po mjeri nalazio se na londonskome East Endu i vrlo je brzo privukao pozornost dobrostojećih klijentica. Sudbina je tada odigrala važnu kartu: Choo je među svoje mušterije uspio uvrstiti i princezu Dianu, što je značilo da je otad za njega samo nebo granica.

Novi bitan korak stigao je 1996. kad je Choo sklopio spomenuto partnerstvo s Tamarom Mellon, koja je za svoj dio u formiranje nove kompanije morala od oca posuditi 150 000 funti. Nova tvrtka, Jimmy Choo Ltd., svoju je prvu trgovinu otvorila iduće godine i to u londonskome Motcomb Streetu u prestižnoj četvrti Belgravia, ulici već poznatoj po mnogim modnim trgovinama luksuznom robom – cipelama Christiana Louboutina, haljinama Stewarta Parvina, nakitu Caroline Bucci… Iste te godine, princeza Diana fotografirana je na crvenome tepihu u polusandalama s potpisom Jimmy Choo. Sada je, eto, postojao i čvrst dokaz o vjernosti Diane tom imenu, pa je mogla započeti opća opsjednutost tom markom. Tvrtka je sigurno išla korak po korak, pa je 1998. otvorila i prvi dućan u Sjedinjenim Državama, naravno u New Yorku, a početna cijena cipela bila je skromnih 300 dolara (to će se vrlo brzo izmijeniti).

Kad je jednom bačeno sidro i u Americi, bio je trenutak za sjaj na svjetskoj sceni. On je stigao zahvaljujući jednoj nezgodi, doduše fikcijskoj. Naime, 2000. u trećoj sezoni tada već megapopularne serije „Seks i grad“, Sarah Jessica Parker u ulozi Carrie Bradshaw, trčeći da bi stigla na Staten Island Ferry, trajekt koji se upravo spremao isploviti s Manhattana, poput Pepeljuge je izgubila cipelu. Samo jedan uzvik – „Izgubila sam moju chooicu!“ bio je dovoljan da stvori pomamu za cipelama Jimmy Choo. Ipak, nije se radilo samo o televizijskom marketingu. Seksi kroj, moderan dizajn i savršeno talijansko postolarsko zanatstvo točno su pogodili ukus sofisticirane, platežno dobro sposobne klijentele, pa su već prve kolekcije doživjele nevjerojatan uspjeh te usprkos visokim cijenama brzo bile rasprodane.

Tekst: Velimir Cindrić

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar