Čari američkih outleta

Ah, taj šoping! Vjerojatno uz torbe i cipele, strast koju dijele sve žene. A najbolje mjesto za ostvarenje te strasti, svakako su Sjedinjene Američke Države. Savršena usluga i pregršt renomiranih marki po povoljnim cijenama mnogima su sasvim dovoljan su razlog za jedno prekooceansko putovanje… Odlučite li se za outlet šoping, cijene su još niže i kupnja još isplativija. U to smo se uvjerili na vlastitoj koži posjetivši Simon Premium Outlets centre kod Orlanda, Bostona, Sacramenta i Las Vegasa.

Iako su kod nas tek nedavno počeli nicati, u SAD-u outleti postoje točno 80 godina. Istina, u početku se to svodilo na jedan dućan u sklopu tvornice, gdje su samo zaposlenici mogli kupovati oštećenu robu ili viškove po povoljnijim cijenama. Proizvođač muške odjeće, Anderson-Little se pak 1936. godine dosjetio odvojiti ih od svojih tvornica i omogućiti svima da kupuju po sniženim cijenama. Za prve outlet centre s dućanima raznih proizvođača trebalo je pričekati do 1970-ih, da bi desetak godina kasnije postali sve popularniji među kupcima i sve bitniji u financijskom uspjehu proizvođača odjeće i obuće. Godišnji prihodi outlet centara u SAD-u su eksponencijalno rasli– od šest milijardi dolara 1990. godine, petnaest milijardi 2003., dvadeset i četiri milijarde 2012., pa do gotovo pedeset milijardi prošle godine.

shopping

U SAD-u ih ima 472, od čega su čak 209 Simon Premium Outlets. Upravo ova kompanija je proširila fenomen outlet šopinga i izvan SAD-a, te je vodeća u Europi i Aziji s oko 23 000 dućana. Simon Premium Outlets ima oko tri milijarde kupaca godišnje, koji prema njihovom sloganu “svakodnevno uštede 25-65% na dizajnerskim i poznatim markama”. Stoga ne čudi što outlet centri postaju sve zanimljiviji brojnim modnim kućama.
Naime, kupci su postali modno osviješteni i željni modnih marki, a ujedno i financijski promišljeni. “Bolje prodati po niskoj cijeni, nego uopće ne prodati” – postao je moto brojnih modnih kuća koje su ušle u outlet biznis.

Regularne outlet cijene su same po sebi niske za američke standarde (a za hrvatske da i ne govorimo), a uz dodatne popuste možete se obući od glave do pete za zaista smiješne iznose. S time da se ovdje radi o robi za američko tržište, koja se često ne može naći u Europi. Vaš outlet šoping stoga rezultira modnom kombinacijom koju na sljedećem odlasku na kazališnu ili filmsku premijeru neće nositi niti jedna vaša kolegica.

lvnpo-overview-west-side

Za šoping u outlet centru nije dakle potrebno imati pretjerano veliki budžet, budući da je sve tako povoljno (u nekima se čak ne naplaćuje porez na robu, koji je ionako 3-4 puta manji nego u Hrvatskoj). Primjerice, u Simon Premium Outletsu uz popust pri besplatnom učlanjenju u njihov VIP klub, dobivate knjižicu s kuponima dobrodošlice. Njih možete kombinirati s već izrazito niskim početnim cijenama, dodatnim sniženjima u dućanima, tekućim kuponima outlet centra i karticama vjernosti dućana, a na koje još skupljate i gotovinske bodove. Štoviše, ako na info pultu pitate osoblje imaju li koju gotovinsku poklon karticu dućana, rado će vam je dati besplatno. Tako na kraju možete kupiti originalnu Guess torbu i novčanik za dvjesto kuna, Nine West cipele ili Calvin Klein hlače za dvostruko manje, stotinjak kuna. Tim artiklima dodajte jednu nulu na iznos da dobijete cijenu u Hrvatskoj!

Nemojte se začuditi ako se već drugi dan vratite natrag. Tome pridonosi i iznimno ljubazno osoblje, koje će se itekako potruditi udovoljiti vašim željama i potrebama. Čak do te mjere da vam priznaju kupone nakon obavljene kupovine. Cilj nije samo prodati, već potaknuti posjetitelje da se opet vrate. Nevjerojatno što prijateljski osmijeh i pozitivni duh može učiniti… A kada se umorite i ogladnite, baterije možete napuniti u nekom od restorana. Hoće li to biti tipičan američki ručak ili nešto iz kuhinje Kariba, ovisi isključivo o vašim željama.

las-vegas-north-premium-outletsSimon Premium Outlets centri djeluju kao slatki mali, besprijekorno uređeni gradovi. Površina im je blizu 50 000 m2. U slučaju outleta Orlando Vineland Premium Outlets u Floridi, to konkretno znači kojih 175 dućana. Za obilazak takvog jednog centra treba vam nekoliko dana. Baš kao i za Disneyland. Naravno, kao i za svaki pravi šoping, tako i za ovaj treba malo planiranja i kalkuliranja. Da ne biste gubili dragocjeno vrijeme i kupovali stvari samo zato da ih kupite kada ste već tamo, a zatim muku mučili koliko vam putnih torbi treba za transport, dobro je pripremiti se. Kako se radi uglavnom o američkim markama, mudro je otići na internetski portal outlet centra i provjeriti koje sve brendove nudi. Simon Premium Outlets ima ih oko 3000, pa je dobro unaprijed proučiti što vam se sviđa i koji stil vam odgovara. Besmisleno je da provedete dva ili tri sata u Guessu, a onda shvatite da je za vas zapravo Saks Fifth Avenue.

Na internetu ili info pultu svakako treba uzeti mapu centra da biste što brže našli željene dućane. Ako idete u kupovinu s više šopingholičara, preporučamo da svatko ide sam u dućan koji želi, jer obilazak jednog po jednog u grupi znači samo manje vremena za vaš šoping. Kad ugledate na izlazu nekoga da jedva nosi 7-8 prepunih vrećica, nemojte se smijati – to vjerojatno vrlo brzo očekuje i vas! Trebat će vam prostrani automobil u kojem ćete moći pohraniti tu silnu robu, te nesmetano nastaviti šoping. Također treba spomenuti da se svi brendovi nisu zastupljeni u svim centrima. Tako, na primjer, u Simon Premium Outlet Las Vegasu možete naći Armani outlet, dok ga u Orlandu nema.

Tekst: Iva Brčić
Fotografije: Simon Shopping Destinations

Ostatak teksta  potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar