Bentley u novom ruhu

Lady Jane Felsham vozila je Range Rover. Što bi drugo, uostalom, i vozila jedna pripadnica britanske aristokracije sredinom osamdesetih godina? Lady Jane Felsham izmišljen je lik iz odlične britanske serije „Lovejoy”. Ali slika koju je Lady Jane prikazivala nije nimalo izmišljena. U to je vrijeme Range Rover bio automobil po kojem ste mogli prepoznati kojoj klasi njegov vozač pripada, automobil za kojeg ste mogli biti sigurni da će, jednom kad siđe s prometnice, biti parkiran na pješčanoj stazi ispred ulaznih vrata dvorca. Range Rover je imao sve – dobar, elegantan izgled, luksuznu opremu i kupce sa samog vrha klasne piramide.
A onda se sve promijenilo. Range Rover više nije isključivo na meti ljudi plave krvi i obiteljskih stabala dubokog korijenja. Range Rover se, poput neke nesretne glazbene zvijezde, utopio i razvodnio u svojoj popularnosti. Kralj je mrtav, no gdje je onaj koji će ga zamijeniti?
Bentley, čini se, ima odgovor i upravo su mu dali ime. Zove se Bentayga. Ako vas to ime podsjeća na riječi Bentley i tajga spojene u jedno, u pravu ste – nije na taj način dobio ime. Novi SUV dobio je ime po planini Roque Bentayga na Gran Canariji, jednom od otoka Kanarskog otočja.
Iako je kao koncept predstavljen još 2012., pod “lako pamtljivim” imenom EXP 9F, Bentley je tek nedavno javnosti počeo pokazivati svog pretendenta na prijestolje luksuznih SUV-ova. Postoji i dobar razlog za to. Unatoč zapanjujućem izgledu konceptnog automobila, unatoč vrlo skladnoj i elegantnoj vanjštini i unutrašnjosti, potencijalni kupci nisu bili zadovoljni izgledom te vizije. Bentley je munjevito reagirao, izjavio kako će u potpunosti prepraviti vanjski izgled automobila i zatim se povukao u mrak i tišinu svojih radionica kako bi udovoljio onima koji tako zahtijevaju. No, izgled koncepta EXP 9F nije zasmetao oduševljenoj grupici od dvije tisuće zanesenjaka koji su svoje narudžbe predali odmah tad – 2012. godine, nakon predstavljanja na ženevskom salonu.

137 automobili 137 automobili-2
Bentayga neće imati terenske mogućnosti poput Range Rovera ili možda športski gard na asfaltu kao Porsche Cayenne. Bentayga to ni ne želi. Misija je tog automobila sasvim drugačija. Iako je razvijen na osnovi genetskog materijala Cayenne/Tuareg/Q7 obitelji, Bentleyjev je SUV u sasvim drugom razredu od svega ostalog trenutno dostupnog na tržištu, u svemu veći, luksuzniji, skuplji. Zamislite ga kao nešto poput shooting brake inačice modela Mulsanne postavljene na velike kotače. Možda će vam to biti lakše ako znate da je unutrašnjost presvučena u kožu, ali ne i na bilo koji način. Površine koje će trpjeti najgrublji tretman presvučene su u izdržljivu kožu poput one koja se koristi za izradu jahaćeg sedla.
Plohe koje će putnici dodirivati presvučene su u već standardnu, paperjasto meku kožu. Pod prekrivaju vuneni tepisi, a obloga unutrašnjosti popunjena je, onako kako Bentley to zna, poliranim drvom.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju

Ostavi komentar