Predsjednički kandidat

Brzo, recite ime jednog američkog luksuznog automobila! Krivo. Trebali ste reći – Lincoln. No, nije nimalo čudno što vam se na prvo mjesto ljestvice američkih automobila prolaktario netko drugi. Lincoln, nekada vrhunac luksuza i automobilske tehnologije, polagano je izblijedio u zaborav. Sve do nedavno… 

Na ovogodišnjem je njujorškom salonu najavljen za sljedeću godinu. Najavljen je uz malo pompe, ali puno očekivanja, Lincoln se vraća na scenu luksuznih cestovnih krstarica i to na način koji je i definirao naziv te klase – automobilom fokusiranim na udobnost i nečujnost. Za novi Continental iz Forda, čiji je Lincoln luksuzni ogranak, kažu da je to budućnost luksuza u tišini. Izgleda da to misle ozbiljno. Elegantna vanjština čini se kao da je oblikovana samo kako bi služila što boljem aerodinamičnom rezultatu. I to ne onom vulgarnom pojmu aerodinamike, onom koji traži što veću efikasnost pri trošenju energije i što boljem prianjanju pri brzinama za koje ljudi jednostavno nisu predviđeni. Dizajniran i konstruiran kako bi, poput pravog gospodina, bio nenametljiv oku i uhu, čak su i vanjske ručke vrata oblikovane kako bi što manje uznemiravale okolni zrak. Veliki kotači promjera dvadeset i jednog inča načinjeni su od poliranog aluminija, materijala čiji je sjaj zamijenio onaj tradicionalno prisutnog kroma. Ukrasne letvice karoserije, okvir maske hladnjaka, rubovi svjetala načinjenih u LED/laserskoj tehnologiji, sve to započinje temu visokog sjaja aluminija koja se zatim pretače i u bogatu unutrašnjost.

Novorazvijenom light-through-chrome tehnologijom osvjetljavanja, automobil se poigrava osvjetljenjem vanjštine i unutrašnjosti, a prirodno svjetlo propušta se kroz samozatamnjujuće krovno staklo sposobno zaustaviti 99 posto ultraljubičastog zračenja i tako zadržava temperaturu kabine uvijek u području ugodnog. Pod unutrašnjosti prekrivaju vuneni tepisi, a ostatak kabine prekriven je kombinacijom sveprisutnog sjajnog aluminija, venecijanske kože i suvremene zamjene za antilop – alcantare. Neizbježni dodaci poput držača za šampanjac, postolja za prijenosna računala, sustava za pomicanja nekorištenog suvozačkog sjedala kako bi se stvorio slobodan prostor ispred stražnjeg sjedala veličine Teksasa, sve je tu. No ima i još. Također načinjene od venecijanske kože, u naslone prednjih sjedala ugrađene su poslovne torbe, a odmah pokraj njih i papuče za “ovoga se nitko još nije sjetio” efekt. Lincoln je, čini se, izabrao dobitni put i ostao umjeren u pretjerivanju. Potpuno zanemarujući današnji modus operandi automobilskih proizvođača gdje jedino više i jače znači bolje, za pogon je ove krstarice odabrao naizgled neugledan V6 EcoBoost motor s prijenosom snage nazvanim Lincoln Drive Control i tri mogućnosti rada: normal, sport i comfort.

No, nema razloga za brigu. Fordov EcoBoost sposoban jeV6 turbo motor, a ugrađuje se u Fordove sportske modele poput Mustanga, u superautomobile poput sljedeće generacije Ford GT-a, ali i u radne automobile poput Forda F-150. Uostalom, ne bi bio prvi put da superluksuzne inačice Lincolna Continentala koriste motore iz malo manje luksuznih “radnih konja”, pitajte samo američke predsjednike… Kao da je osmišljen po uputama nekog vrlo razboritog činovnika s bečkog dvora iz doba Monarhije, Continental Concept stavlja kvačice u sve važne kućice. Iako će stanare svoje unutrašnjosti obasuti bogatstvom, neće svima okolo to dati i do znanja. Budućnost luksuza u tišini, izgleda, već je tu i dolazi nam u nijansama plave boje. Samo, ovoga puta lekcija je naučena. O tome neće pričati samo znalci s američkim državljanstvom. Ovoga puta Lincoln nastupa u cijelom svijetu, prvenstveno usmjeravajući pogled u smjeru Zemlje izlazećeg sunca, samo malo zapadnije. Prema Kini, za one koji su markirali geografiju.

SVI PREDSJEDNIKOVI LINCOLNI

Samo su dva proizvođača uspjela zadovoljiti kriterije američkih predsjednika. Riječ je o Cadillacu I Lincolnu. Ta dva sinonima za američke cestovne krstarice međusobno se smjenjuju s počasnog mjesta u najmoćnijoj garaži svijeta i iako vladavina Cadillaca traje već dvadesetak godina, od dolaska Billa Clintona, Lincoln je ipak u malenoj prednosti po nakupljenom stažu i najduljem neprekinutom nizu. Ovo su modeli koje su odabrali predsjednici:

1939. Lincoln “Sunshine Special”
Prvi automobil konstruiran isključivo za američkog predsjednika. Kabriolet s V12 motorom od 150 konjskih snaga, opremljen posebnom opremom u karoserijskoj radionici Brunn & Company isprva nije bio neprobojan za metke. Zbog toga je predsjednik Franklin D. Roosevelt, nakon japanske objave rata, koristio oklopljeni Cadillac kojeg su nekoliko godina ranije zaplijenili Alu Caponeu. Sunshine Special je ubrzo nakon toga dobio oklop, neprobojna stakla i spremišta za strojnice.
lincoln1939

1950. Lincoln Cosmopolitan “Bubble Top”
Koristili su ga Harry Truman, Dwight Eisenhower i John F. Kennedy, sve do umirovljenja 1965. godine. Imao je posebno konstruiran prozirni krov zbog kojeg je prozvan Bubble Top.
lincoln1950

1961. Lincoln Continental “SS-100-X”
Automobil u kojem je ubijen John F. Kennedy. Unatoč tom nesretnom događaju, ostao je u upotrebi sve do 1978. Isprva tamnoplavi Kabriolet s plastičnim “mjehurićem” po uzoru na model Cosmopolitan, izrađen u karoserijskoj radionici Hess & Eisenhardt, nakon atentata je prepravljen u model s tvrdim krovom i obojan u crno. Zbog nesnosne vrućine koju je stvarao plastični “mjehurić” u kabriolet izvedbi, prije parada “mjehurić” se skidao. Baš kao onda u Dallasu.
lincoln1961

1972. Lincoln Continental
Koristili su ga predsjednici Gerald Ford, Jimmy Carter i Ronald Reagan. Preživio je, zajedno s predsjednicima, atentate 1975. Godine na predsjednika Forda i 1981. godine na predsjednika Reagana.
lincoln1972

1989. Lincoln Town Car
Zadnji u nizu predsjedničkih Lincolna. Koristio ga je George H. W. Bush, a pogonio ga je 7,5 litreni V8 motor iz Fordovog velikog kamioneta F-250. Uz Clintonov Cadillac, to je ujedno i posljednji predsjednički automobil koji je, nakon umirovljenja, postavljen na javnu izložbu.
lincoln1989

Tekst: Domagoj Kuna
Fotografije: Lincoln Motor Company

Tekst objavljen u Jet Set Magazinu broj 138

 

Ostavi komentar