ZOO vrt svjetskog ugleda

Kad neka atrakcija na TripAdvisoru, ali i na drugim platformama koje daju preporuke turistima, osvaja redom petice, onda se u nju isplati barem zaviriti i vidjeti o čemu to ljudi pišu s tolikim oduševljenjem. Ali kad to „zaviriti“ završi cjelodnevnim izletom zbog kojega zaboravite na brojne druge atrakcije koje biste mogli pogledati, i pritom nimalo ne požalite, onda to zaslužuje barem nekoliko redaka više i toplu preporuku svima koji odluče posjetiti istu zemlju u doglednoj budućnosti. A to sve se svakako događa s velikim ZOO parkom u glavnom gradu susjedne nam Mađarske.

Iako zbog izbjegličke krize trenutno nema u svom fokusu turizam kao prioritet, sigurno je da njezin glavni grad mnogi i dalje gledaju kao odredište koje im je postavljeno visoko na listi turističkih želja. A budimpeštanski zoološki park, koji je ujedno i botanički vrt, najposjećenija je obiteljska atrakcija u Mađarskoj. Ne treba čuditi da je taj golemi kompleks jedno od središnjih mjesta koje vole posjećivati i turisti, a još više sami Mađari, jer je zaista imao vremena izrasti u atrakciju koja posjetitelju lako ispuni vrijeme od otvaranja u 9 ujutro do zatvaranja u poslijepodnevnim satima. Naime, riječ je o jednom od najstarijih ZOO parkova u svijetu koji će dogodine napuniti ravno 150 godina.

Tko je taj ZOO posjetio, sigurno može reći da mu nakon sati i sati šetnje po parku trebaju najmanje dva dana odmora, što zbog količine atrakcija i životinja koje treba obići, što zbog „bombardiranja“ prekrasnim prizorima flore i faune koji kao da dolaze iz nekog fantastičnog filma i mame posjetitelja da napravi još koji korak dalje kroz sve te labirinte staza što vode od nastambe do nastambe. Ne bi trebalo čuditi ako uskoro u parku otvore i prenoćište, jer je gotovo nemoguće baš sve obići u jednome danu, a uprava već planira i nova proširenja… – Zoološki vrt u Budimpešti otvoren je 9. kolovoza 1866. i ostavštini te duge povijesti može zahvaliti i neka prekrasna zdanja, kao što su umjetne stijene visoke 34 metra, glavni ulaz ili pak kuća za slonove. Park je poznat i po dugoj tradiciji skrbi o nilskim konjima. Prvi je stigao 1893. godine, i naš park, jedini u svijetu, bilježi 120 godina neprekinute brige o tim životinjama. Tome itekako pomaže činjenica da se njihov bazen puni prirodnom termalnom vodom, budući da su u susjedstvu ZOO-a slavne mađarske terme Széchenyi Thermal Bath & Spa – objašnjava nam glasnogovornik ZOO-a Zoltan Hanga. U parku se vole pohvaliti i činjenicom da su ga kroz povijest posjetile i brojne poznate osobe, među kojima svakako izdvajaju austrijsku caricu Elizabetu, poznatiju kao Sisi, ali i Leonida Brežnjeva, Richarda Burtona i Brucea Willisa. No, kroz povijest ZOO bilježi i neka „crna“ razdoblja, kao što je zima 1944./’45., tijekom okupacije Budimpešte u Drugom svjetskom ratu. Zračne napade i bombardiranja tada su preživjele samo 23 životinje od njih ukupno 2500!

zoo2  zoo 3

Ovaj golemi ZOO je kroz povijest u nekoliko navrata gubio dijelove teritorija jer su oko njega nicale neke nove atrakcije i institucije, kao što su restoran Gundel, cirkus ili zabavni park. Tako je između 1866. i 1950. s početnih 18 završio na „svega“ 11 hektara površine. Ipak, prošle je godine cijeli teritorij velikog zabavnog parka od 6,5 hektara, koji je u međuvremenu zatvoren, vraćen ZOO-u i tamo je sad uređen vrlo popularni Holnemvolt Park. Uz sve to, zoološki vrti sad ima i jedan „odvojeni dio“, mali vrt na još jednoj budimpeštanskoj atrakciji, nasred Dunava na Margitinom otoku, gdje posjetitelje očekuju patke, rode, jeleni i poniji za jahanje.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar