Vječni izvor veselja i mašte

Sa 15-20 milijuna posjetitelja godišnje, Tokyo Disneyland jedan je od najposjećenijih tematskih parkova na svijetu. Posipan čarobnim prahom vrhunskog dizajna i pripovjedanja, fizički oživljava čarobni svijet Disneyevih filmova

Walt Disney je za sobom ostavio bogato nasljeđe fantasy svjetova, a zabavni park Disneyland svakako je njegov vrhunac. Prvi je otvoren još davne 1955. godine u Kaliforniji, davno prije sadašnje opsesije virtualnom, proširenom, miješanom ili kako god već nazivanom stvarnošću. Disneyev svijet fantazije i maštovitih likova poprimio je tada fizičke karakteristike i pokrenuo potpuno novi trend tematske zabave. Inspirirao je niz drugih tematskih parkova – od Universal Studios do Gardalanda, a tematski koncept se preselio i u dućane, hotele, restorane, kafiće… Samo u SAD-u, tematski parkovi direktno pridonose ekonomiji s enormnih 60 milijardi dolara godišnje!

Disneyland je pokorio prvo Ameriku, zatim Europu i naposljetku Aziju. Najpopularniji izvan SAD-a smjestio se u Japanu; štoviše, od pet najposjećenijih tematskih parkova u svijetu, tri se nalaze upravo tamo. Tokyo Disneyland je otvoren 1983. godine nakon četiri godine izgradnje i investicije od 1,6 milijardi dolara, a uz njega tu su i sestrinski Tokyo DisneySea i Universal Studios Japan. Mi smo “skočili” do Disneylanda u Tokiju…
Poput drugih inkarnacija diljem svijeta, i Tokyo Disneyland se stilski i konceptualno temelji na tematskim područjima izvornog kalifornijskog parka: World Bazaar, Fantasyland, Critter Country, Westernland, Adventureland, Tomorrowland i Toontown. Neograničeno pohađanje svih područja, predstava i atrakcija uračunata je u cijenu ulaznice, koja iznosi od 45 do 68 dolara. World Bazaar (Svjetski bazar) je manje područje na ulazu u park i nostalgično je oživotvorenje američkog gradića s početka prošlog stoljeća. Pruža pogled na prepoznatljivi dvorac Pepeljuge i djelomično je pokriven staklenim svodom (nije u sunčanoj Kaliforniji ili Floridi, pa je neophodna zaštita od kiše). Ovdje nema atrakcija, osim ako ne smatrate da su to dućani i restorani, koji naravno igraju veliku ulogu u carstvu kompanije Disney. Naime, Tokyo Disneyland je u vlasništvu tvrtke Oriental Land Company, a za Disneyevu licencu plaća 10% od prodanih ulaznica, kao i 5% od prodane hrane, pića i suvenira.

Prolaskom kroz portal dvorca Pepeljuge ulazi se u Fantasyland (Zemlju mašte), gdje oživljavaju bajke iz klasičnih Disneyevih filmova. Ovdje se nalazi atrakcija Pooh’s Hunny Hunt, koja postoji samo u Tokyo Disneylandu. U njoj se prolazi kroz poglavlja ogromne knjige u velikim zdjelicama meda, koje prate medvjedića Winniea u potrazi za medom. Zdjelice se vijugavo voze naprijed i natrag, vrte i poskakuju, koristeći jedinstvenu tehnologiju vožnje bez tračnica. Riječ je o jednoj od najpopularnijih atrakcija Tokyo Disneylanda, zaista je dražesno izvedena i ne isplati ju se samo snimati telefonima. Njenih pet minuta brzo prođe i nikako je ne treba zaobići. Neprestano ima najduže redove za čekanje, nekad i po nekoliko sati (!), pa ju treba posjetiti čim se park otvori ili neposredno pred njegovo zatvaranje. Tokyo Disneyland među najposjećenijim je zabavnim parkovima na svijetu. Za vikend ili praznike posjeti ga od 80 do 100 tisuća ljudi i nije rijetkost da se tada park zna jednostavno zatvoriti za nove posjetitelje. U tolikoj gužvi nije problem samo dugo čekanje u redu za neku atrakciju, nego i ono u redu za hranu ili WC.

Critter Country (Zemlja životinjica) je manje područje inspirirano američkim jugom i nastanjeno raznim životinjicama iz filma Pjesma s juga. Ovdje dominira atrakcija Splash Mountain, čiji je najzanimljiviji dio spuštanje balvanskim čamcem ravno u jezero brzinom od 64 km/h i pod kutem od 45°. Špricanje je zagarantirano, a izrazi lica na fotografijama koje se mogu kupiti – neprocjenjivi. Bez prskanja se može proći u obližnjem Westernlandu (Zemlji zapada), gdje se nudi vožnja na splavi i trokatnim parnim brodom. Ovo područje dočarava pionirske dane američkog zapada, a sadrži otok s močvarom, pećinom i kućicom na drvetu, sve napravljeno po uzoru na avanture Toma Sawyera. Tema vodenih vožnji nastavlja se i u Adventurelandu (Zemlja pustolovina) sa dvije atrakcije – Krstarenje kroz džunglu i Pirati s Kariba.

Krstarenje ima atmosferu temeljenu na filmu Afrička kraljica s Humphreyem Bogartom. Poput većine ostalih atrakcija, koristi realistične kulise, animatronik robote, atmosferske i pirotehničke efekte, sve to u kombinaciji s pozitivnom energijom posjetitelja i simpatičnih glumaca-vodiča. Egzotična atmosfera nastavljena je i u Piratima s Kariba. Čamcem se vozite kroz lagunu uz zaraznu pjesmu “Yo Ho (A Pirate’s life for me)”; uz obalu se zbivaju šaljive nepodopštine pirata, a s pučine piratski brod napada utvrdu. Atrakcija je inspirirala popularni serijal Pirati s Kariba, pa je još posjećenija kad zaigra novi film u kinu. Johnny Depp se pojavljuje u nekoliko prizora, doduše kao animatronik pirata Jacka Sparrowa. Adventureland nudi i atrakciju jedinstvenu za Tokyo Disneyland – The Enchanted Tiki Room: Stitch Presents Aloha E Komo Mai!. To je kratki glazbeni show u kojem pjevaju animatroničke havajske ptice na čelu s nestašnim svemircem Stitchem (iz animiranog filma Lilo i Stitch). Stitch je i zvijezda interaktivne atrakcije Stitch Encounter u Tomorrowlandu (Sutrozemlja). Posjetitelji mogu uživati u šaljivom razgovoru s animiranim Stitchem preko velikog ekrana – i to uživo. Istina, potrebno je znanje japanskog da bi atrakcija imala smisla.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Tihoni Brčić
Fotografije: ©Disney

Ostavi komentar