Varaždinski glasovi na europskim pozornicama

 

S iznimkom Riječanke Diane Haller i Renate Pokupić iz virovitičkoga kraja, sve ostale hrvatske solistice u europskim opernim kućama ponikle su iz čuvene varaždinske Glazbene škole – Lana Kos, Evelin Novak, Nina Tarandek, Kora Pavelić, Tamara Ivaniš i Ena Pongrac

Tamo gdje su slijedom bioloških zakonitosti zastale Ruža Pospiš Baldani, Dunja Vejzović i Vlatka Oršanić, njihovim opernim tragom nastavile su mlađe snage hrvatske vokalne reproduktive čiji glasovi odjekuju s europskih, ali i svjetskih pozornica. O nekima od njih i njihovim uspjesima u nas se gotovo i ne zna! S iznimkom Riječanke Diane Haller, angažirane u Državnoj operi u Stuttgartu i Renate Pokupić iz virovitičkoga kraja koja djeluje u statusu slobodne umjetnice, sve ostale hrvatske operne solistice, o kojima se čita u opernim glasilima, podrijetlom su iz širega varaždinskoga i međimurskoga podneblja. Posebnost je što su početno vokalno odnjegovane u slavnoj varaždinskoj Glazbenoj školi koja je prošle godine obilježila 190. obljetnicu djelovanja i iz čijih su školskih klupa ponikli ne samo slavni operni, nego i instrumentalni umjetnici. Zanimljivost je i to što su sve učile pjevanje kod Darije Hreljanović, koja je svoju početnu pjevačku ambiciju pravodobno zamijenila pedagoškim djelovanjem.

U toj niski ženskih glasova, prvenstvo pripada pjevačici u umjetničkome zenitu, sopranistici Lani Kos (35), koja je trenutno najtraženija europska Violetta u popularnoj Verdijevoj operi „Traviata“. Ulogu pariške kurtizane do sada je uspješno pjevala u Veroni, Bariju, Palermu, Bukureštu, Genovi, Tel Avivu, Stockholmu, a iduće ljeto pjevat će je i u madridskome Teatro Real. Pjevački zahtjevnu koloraturnu ulogu prvi put je scenski razradila u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru u režiji glasovitog argentinskoga redatelja, scenografa i kostimografa Huga de Ane. Uz njegovo je ime vezan i Lanin međunarodni pjevački uspon, nastupom u veronskoj Areni 2011. godine, na 89. veronskom opernom festivalu. Ljepši i bolji veronski debi tada 26-godišnja Varaždinka nije ni u snu mogla zamisliti – kao Violetta Valery zadivila je publiku i glazbenike i od tada svake je godine pozivana u grad slavnih ljubavnika Romea i Julije. Mijenjale su se uprave, glazbena vodstva, ali na Laninu adresu pozivi su uvijek stizali.

– Kako da to ne prihvatim, kad znam da je opernom umjetniku najveća čast pjevati u veronskoj Areni pred prosječno 15 000 gledatelja. Ovo su ljeto tražili da budem prisutna u Veroni cijelo vrijeme trajanja festivala i takav sam ugovor potpisala. Morala sam stoga otkazati osam izvedbi „Aide“ u Njemačkoj, Splitsko ljeto, gostovanje u Ljubljani i sudjelovanje na Puccinijevu festivalu Torre del Lago, na kojemu sam prošle godine sudjelovala – kaže Lana koja je treća hrvatska primadona koja svoju biografiju obogaćuje veronskim festivalskim sudjelovanjima. Prije nje od naših su diva u Veroni pjevale samo Biserka Cvejić i Ljiljana Molnar Talajić koja je osamdesetih godina bila slavljena kao Aida.

– Nova intendantica najstarijeg opernog festivala na svijetu, veronska sopranistica Cecilia Gasdia, ljetos me angažirala za dvije produkcije. Jedna je povijesna, a to je popularna Verdijeva „Traviata“, koju je veronski ansambl tijekom lipnja pripremao u novom scenskom dizajnu nedavno preminulog Franca Zeffirellija. Njegovo posljednje veronsko djelo! Druga je uloga Micaele u Bizetovoj „Carmen“- govori negdašnja studentica svoje sugrađanke, Lidije Horvat Dunjko, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Blistavu je karijeru Lana Kos počela već sa 17 godina, kada joj je Vladimir Kranjčević povjerio paklenski tešku ulogu Kraljice noći u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“ u zagrebačkome HNK-u. Od tada njezina je karijera u stalnome usponu, a putovi je vode i izvan Europe – sve do Izraela, Kine, Brazila, SAD-a…

Tekst : Željko Slunjski

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar