U Tronovu svijetu

 

Ovoga ljeta revolucionarni i kultni film “Tron” navršava 38 godina. Iako je prvotno bio neshvaćen, iz njega je stasala čitava franšiza s uspješnim nastavkom i animiranom serijom, video igrama, stripovima, igračkama i – atrakcijom u Disneylandu!

Sjećate li se arkadne video igre Pong? U njoj se s dvije crtice i jednom točkicom simulirao stolni tenis. Prošlo je već gotovo pola stoljeća od kada je izdana – ta igra nije samo među prvima koja je započela eru video igara, nego je toliko dojmila redatelja Stevena Lisbergera da je razvio kompjuterski animirani film “Tron”. Projekt je odlučio nadograditi igranim snimkama i pretvoriti ga u hibrid koji do tada još nije postojao. Kako to obično u Hollywoodu biva, nizu producentskih kuća nije bilo jasno što imaju u rukama, pa bi projekt zamro da ga nije prepoznao ”Disney”. Ulogu Kevina Flynna, kompjuterskog programera koji se prebaci u kompjuterski svijet iz kojeg ne može izaći, preuzeo je Jeff Bridges (“Veliki Lebowski”, “Čovjek zvan Hrabrost”). Ostalo je povijest – film je poprimio kultni status i postao još jedna “Disneyeva” franšiza. No, da se povijest ostvari treba proći nešto vremena. Pogotovo kad se radi o filmu ispred vremena. Kada se “Tron” pojavio u kinima u ljeto 1982., bio je to revolucionaran trenutak za kinematografiju. Počeo je brisati granicu između igranog i animiranog filma – kompjuterskom animacijom kreirano je čak petnaest posto filma.

Danas on možda djeluje samo kao film sa zastarjelim efektima, no tada je bio avangardni eksperiment toliko različit od svega ostalog da je malo tko mogao naslutiti njegove proročke implikacije. I premda nije bio nominiran za Oscara za vizualne efekte (vidi okvir), to uopće nije bilo bitno – film je postao kultni! “Disney” je toga bio i te kako dobro svjestan, pa je 2008. krenuo s neobičnim ali proračunatim potezom. Na Comic-Conu u San Diegu, na najpoznatijoj konvenciji za stripove, znanstvenu fantastiku i pop kulturu, šokirao je posjetitelje trominutnom najavom za nastavak. Radilo se o filmu “Tron: Nasljedstvo”, koji još nije niti krenuo u produkciju. Naime, redatelj Joseph Kosinski (“Zaborav”, “Top Gun: Maverick”) kojem je ovo bio prvi film, proveo je pola godine razvijajući dotičnu najavu. Budući da je diplomirao arhitekturu, vješto je izgradio svijet filma za novu generaciju gledatelja. Tek na temelju impresivne reakcije publike, studio je dao zeleno svjetlo za snimanje filma… Dvije godine kasnije “Disney” je napravio invaziju na Comic-Con nagrađivanom marketinškom kampanjom za “Tron: Nasljedstvo”, koja je miješala stvarnost i fikciju, baš poput filma. Omogućila je posjetiteljima da se upuste u potragu za glavnim likom Flynnom po ulicama San Diega, da bi na kraju otkrili oživotvorenu arkadnu igraonicu s tajnim prolazom koji ih je odveo u svijet “Trona”, upravo kao na filmu.

U filmu “Tron: Nasljedstvo” Sam Flynn u potrazi za ocem završi u digitalnom svijetu i otkrije da kompjuterski programi žele okupirati fizički svijet. Iako je sa zaradom od 400 milijuna dolara na kino blagajnama postao hit (zarada prvog filma bila je 50 milijuna), ipak nije mogao zadovoljiti marketingom napumpana očekivanja obožavatelja niti kritike. No, arhitektonski precizna režija Kosinskog, fascinantni neonski dizajn, spektakularni vizualni efekti i odlična elektronska filmska glazba dvojca Daft Punk, pružili su više nego dovoljno čvrstu podlogu za nastanak cijele franšize. Ne treba zanemariti ni cosplayere koji su oduševljeno obgrlili elektroluminiscentnu kostimografiju. Uz odličnu animiranu seriju “Tron: Uprising”, uslijedile su video igre, stripovi, knjige, igračke… te nešto čime se rijetko koji film može pohvaliti – filmska atrakcija u Disneylandu.

Riječ je o roller coasteru TRON Lightcycle Power Run (TRON – moćna utrka svjetlosnim motociklima). Otvoren je na ljeto 2016. u Shanghai Disneylandu u Kini, gdje je “Tron: Nasljedstvo” bio prilično popularan. Iako s brzinom od gotovo 100 km/h nije najbrži na svijetu (to je s 240 km/h Formula Rossa u Abu Dhabiju), svakako je najbrži roller coaster u Disneylandima. No, brzina tu nije ni važna, već obiteljska vrijednost, produkcijska kvaliteta i dubina imerzije u svijet fantazije. Upravo to ga stavlja među najbolje roller coastere na planetu. Futuristički Šangaj kao najveći grad na svijetu, logično je mjesto koje je Sam Flynn izabrao za trajni portal između ljudskog i kompjuterskog svijeta. Štoviše, atrakcija je smještena u području Tomorrowlanda (Svijet sutrašnjice), gdje svojom ogromnom pulsirajućom zakrivljenom kupolom dominira Shanghai Disneylandom, konkurirajući Dvorcu uspavane ljepotice. Kupola nije inspirirana samo kompjuterskim svijetom Trona, već i referencama na kinesku kulturu. Tako se iz nje može očitati zmajev rep i elegantni kaligrafski potez kista.

Tekst: Tihoni Brčić
Fotografije: Shangai Disney Resort  & Disney

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar