Turska u malom

Za sve kontinentalce koji su odrastali u osamdesetima u socijalizmu, šoping u Austriji bio je gotovo nasušna potreba. Putovanja u Klagenfurt omogućila su nam i posjet Minimundusu, tada jedino nam dostupnom „malom svijetu“ s replikama slavnih svjetskih građevina smanjenih na naše, tada dječje veličine. Poznate građevine s raznih strana svijeta koje smo mogli vidjeti samo u dokumentarcima, tu smo mogli doživjeti u nevjerojatnoj sličnosti, samo smanjenoj u omjeru 1:25. Nizozemski Madurodam, najstariji i svjetski najpoznatiji mini tematski park bio nam je tih godina ipak predalek i novčano preekskluzivan… U međuvremenu, mnogo toga se u našem „starom svijetu“ presložilo, tako da smo s vremenom mogli jednostavnije putovati i u stvarnosti razgledati neke od građevina iz odabranih dokumentaraca Đele Hadžiselimovića.

Nedavno sam treći put sletio u Istanbul, jedini velegrad na dva kontinenta i jedan od rijetkih u koji se rado vraćam. Grad je to koji spaja dva svijeta, više religija, mnoge narode i kulture. Građevine nastale na tom spoju civilizacija, podosta su različite od onih u zapadnim gradovima. Istanbul još uvijek nudi dašak arhitekture Istočnog rimskog carstva (Teodozijeve zidine, Konstantinov hipodrom i Valensov akvadukta), ugođaj bizantinske (posebno crkvene) arhitekture koji se i dalje osjeća na gotovo svakom koraku (Cisterna bazilike, Aja Sofija, Aja Irena…), kao i kasnije kršćanske prisutnosti u gradu (Toranj Galata). Grandiozni primjerci osmanske arhitekture – Plava džamija, Sulejmanija, Nova džamija, Topkapi Saraj, Grand Bazaar – sve su to građevine u kojima i s kojima Istanbul i danas živi.

turska5No, ovaj sam put krenuo gradskim autobusom na sam vrh zaljeva Zlatni rog (slavni Golden Horn), kako bi te građevine vidio iz neke druge, dječje perspektive – posjetio sam Miniatürk, najveći turski mini tematski park koji se prostire na čak 60.000 metara kvadratnih i trenutno udomljuje čak 129 građevina originalno izgrađenih diljem Turske, ali i bivšeg Osmanskog carstva. Miniatürk je za posjetitelje otvoren 2. svibnja 2003., nakon dvije godine izgradnje. Otvorio ga je, danas već notorni, predsjednik, a tada premijer Recep Tayyip Erdogan.Svih 129 modela građevina napravljeni su u omjeru 1:25 uključujući 59 građevina iz samog Istanbula, 58 iz pokrajine Anatolije i 12 iz bivšeg Osmanskog carstva koje su danas izvan teritorijalnih granica Turske. Za izradu modela, kao i u većini sličnih tematskih parkova, rabljeni su materijali na bazi poliuretana koji su dovoljno izdržljivi na razne vremenske uvjete. Svaka izložena građevina ima svoj zvučni info pult na kojem možete na nekoliko jezika čuti sve bitne karakteristike, kao i njezinu povijest te osnovne podatke o graditelju.

Sam park obuhvaća presjek kulturnih i civilizacijskih epoha kroz građevine izrađene čovječjom rukom počevši od razdoblja otprije 3000 godina do današnjeg modernog doba. Fascinantne su replike Mauzoleja u Halikarnasu, Artemidinog hrama u Efezu, Aja Sofije (nekada crkve pa potom džamije, a danas muzeja), džamije Sulejmanije, Toranj Galata, Palača Dolmabahçe i Topkapi… Uistinu je posebna događaj gledati sve te građevine iz, gotovo, ptičje perspektive, a još je zanimljivije taj pogled usporediti s onim doživljajem kojeg ste imali prilikom obilaska te originalne građevine. Miniatürk vam zapravo nudi jednosatni obilazak Turske bez da napuštate Istanbul, a za što bi vam inače bilo potrebno barem mjesec dana pravog putovanja. Tako odmah nakon posjeta Velikoj džamiji u Diyarbakiru te obilaska amfiteatra u Aspendosu, u nekoliko koraka skoknete do bijelih kaskada Pamukkala ili čarobnih stjenovitih formacija Kapadokije.

Putem na zapad polako zaobiđete visoko gorje Taurus kroz čiji tunel upravo prolazi dugačka kompozicija makete putničkog vlaka na putu za Istanbul. Niste se ni okrenuli i već stižete do utvrde Rumeli na obali Bospora, pred vama se otvara most preko tjesnaca kojim iz pravca Crnog mora plove modeli tankera i raznih turističkih brodova. Polako prelazite na europsku stranu i posjećujete Cisternu bazilike, ostatke Konstantinova hipodroma s egipatskim obeliskom i lagano šećete prema zračnoj luci Atatürk po čijoj pisti upravo rula model Airbusa A 321. Ako vam je Istanbul samo početak putovanja po Turskoj, Miniatürk svakako može poslužiti kao izvrsno mjesto za planiranje daljnjeg puta, jer će vas te zapanjujuće građevine neizmjerno nadahnuti za daljnje istraživanje ove prelijepe zemlje.

turska4  turska 1

Park je ujedno i podsjetnik na veličinu nekadašnjeg turskog imperija. Osim prekrasnih kamenih vrata srednjovjekovnog Damaska, Mehmed Ali Pašine džamije u Kairu te slavne jeruzalemske Al Aksa džamije, ovdje ćete pronaći i prekrasni model Starog mosta u Mostaru koji je u 16. stoljeću izgradio Mimar Hajrudin, učenik slavnog turskog graditelja Mimara Sinana (graditelj džamije Sulejmanije, Topkapi palače…). Osim modela koji su izloženi unutar otvorenog muzeja, park nudi i mnoge druge sadržaje u zatvorenim prostorima za posjetitelje raznih preferencija. Vrlo je zanimljiv postav „Muzeja pobjede“ koji je otvoren krajem 2003. godine obilježavajući osamdesetu godišnjicu uspostave moderne republike Turske.

Ovdje je izložen model slavne bitke iz I. svjetskog rata na Galipolju, kao i prizori rata za neovisnost Turske. Kroz zanimljivu interaktivnu izložbu fotografija prikazan je i život oca moderne Turske,Mustafe Kemal-paše, poznatijeg kao Atatürk (u prijevodu: „Otac Turaka“). Zanimljivo je spomenuti i da je u parku smješten model Atatürkove rodne kuće iz Soluna, današnje Grčke. Posebno je zanimljiv i mali, interaktivni Muzej kristala u kojem je 16 odabranih građevina (Galata toranj, Plava džamija, željeznički kolodovor Haydarpaşa, crkva Sv. Antuna…) izrađenih od vrhunski obrađenog kristalnog stakla. Same građevine promatrate rabeći posebnu 3D lasersku tehnologiju koja omogućuje uvid u svaki unutarnji i vanjski kutak izloženog objekta.

turska2

Uz ovaj unutarnji kompleks, napravljen je i amfiteatar s dvjestotinjak mjesta gdje se, gotovo svakodnevno, održavaju kratke priredbe. Tako smo imali prigodu vidjeti (a posebice čuti!) ekstremno glasnu Osmansku vojnu glazbu koja je najprije promarširala parkom da bi na kraju održala polusatni koncert u amfiteatru. Nakon obilaska Turske u malom, najugodnije je sjesti na uzdignutu terasu restorana s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli Miniatürk, dok djeca imaju na raspolaganju električni vlakić kojim još jednom mogu bez muke obići park ili se bezbrižno poigrati na tematskom (Minialand) dječjem igralištu.

Ako vam je stalo do dodatnog doživljaja Turske, možete sjesti u helikopterski simulator kojim u 3D tehnologiji „letite“ iznad Turske i iz ptičje perspektive promatrate građevine i krajolike. Miniatürk se stalno povećava te se kontinuirano dodaju nove građevine. Tako je prije nepunih mjesec dana svečano otvoren model srednjovjekovne utvrde Kizkalesi izgrađen za potrebe križarskih ratova u 12. stoljeću na obalama sredozemnog mora u blizini Mersina. Ambiciozno vodstvo parka već ima gotove planove za izgradnju dvostruko većeg i mnogo atraktivnijeg Minia Worlda koji bi udomio najpoznatije svjetske građevine (Eiffelov toranj, Golden Gate, sydneysku Operu, Big Ben, piramide u Gizi…) na jednom mjestu. Maketa ovog projekta je već izložena na ulazu u Miniatürk, a gradnja bi trebala započeti ove godine, tako da će uskoro, na jednom mjestu,osim Turske, biti moguće ukratko proputovati i čitav svijet…

Tekst:  Ksandro Kovačić

Ostavi komentar