SVE HRVATSKE MISICE

Naša se zemlja oduvijek dičila ženama iznimne ljepote. Da je tome tako, lako se možemo uvjeriti svakoga dana na ulicama naših gradova kojima šetaju javnosti anonimne, a prekrasne djevojke i žene. Tu su i prelijepe pjevačice, glumice, TV voditeljice i manekenke, a one najljepše, one od kojih svakome zastaje dah, naše su misice, hrvatske predstavnice na najpoznatijem svjetskom izboru ljepote. Izbor Miss Hrvatske za Miss svijeta najstarije je i najuglednije natjecanje ljepote, prvo je održano još 1992. godine. Bit izbora nije samo fizička ljepota, natjecateljice moraju težiti visokom obrazovanju, biti aktivne u humanitarnim akcijama, imati i neki talent, a svojim stavovima i ponašanjem zavrijediti postati ponosna predstavnica Hrvatske.

Svake se godine bira ona jedna najljepša, što često i nije lak zadatak. Prvih godina naše su djevojke ostvarivale odlične rezultate na svjetskom izboru ljepote, pa tako vrijedi istaknuti Fani Čapaliju koja je 1993. bila proglašena Miss Europe, baš kao i Branka Bebić godinu potom. Ipak, najveći uspjeh na izboru za Miss svijeta, kojeg se vjerujemo većina nas još uvijek dobro sjeća, jest rezultat Anice Martinović, sada Kovač, koja je 1995. ponijela zavidnu titulu prve pratilje. Nakon tih izvanrednih postignuća naših ljepotica, dugo naše misice nisu uspijevale ući u Top 30, sve do 2008. kad je prelijepa Josipa Kusić osvojila osmo mjesto.

Kad u medijima naletimo na neku pobjednicu izbora iz nekih sad već poprilično davnih dana, ne možemo se ne složiti da je kod mnogih od njih ljepota doista trajna, makar netko tvrdio da je ljepota vrlo prolazna. Ono što mnoge, međutim, pomalo smeta, pa čak i žalosti, jest činjenica da domaći izbori za miss, novijih datuma, više nisu toliko medijski praćeni te da su ipak znatno manje glamurozni. Izbor za Miss Hrvatske više nije događaj godine koji će narod prikovati uz TV ekrane dok navijaju za svoju favoritkinju. Jednako tako, misice iz 2000-ih godina brže padaju u zaborav i postaju gotovo anonimne što nikako nije bio slučaj s djevojkama iz ‘90-ih koje su gotovo sve ostvarile zavidne karijere zahvaljujući svojoj tituli Miss Hrvatske. Zašto je to tako? Većina smatra da je došlo do prezasićenja izborima ljepote iz razloga što sada postoje uistinu izbori za „miss svega i svačega“, pa tako, recimo, čak i izbor za Miss vinograda. Dobrim dijelom i zato, nekoć glavni i zapravo jedini izbor za miss ostaje bez svoje ekskluzivnosti te se  jednostavno gubi u moru različitih izbora ljepote od kojih se mnogi nastoje nametnuti kao glavni i najutjecajniji. Netko će reći da je stvar u tome što je u ‘90-ima televizija još uvijek bila glavni izbor zabave, pa su se takva zbivanja jednostavno više pratila, a da sada ovakav tip emisije više nije dovoljno popularan format. Primjerice, da je riječ o reality showu u nastavcima, izbor bi sasvim sigurno bio mnogo praćeniji…

Tekst: Nika Ostoić
Fotografija: Andreja Grižić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar