Savršena putovanja za svaki mjesec

Ako planirate putovanja u 2016., a još ne znate kuda poći, treba znati da je dobra odluka uvijek vezana uz pravilo „pravo mjesto u pravo vrijeme“. Naime, neka su mjesta u određeno doba godine znatno atraktivnija od drugih, pa bi odabir destinacije, prije svega, trebao ovisiti o tome elementu. Upravo stoga, donosimo praktičan pregled s prijedlozima za svaki mjesec 2016.

1 - sydSIJEČANJ
Sydney (Australija)
Ako Vam je već dosta zime, slijedite ljeto u Australiju. Zgrabite neku od last minute ponuda zrakoplovnih karata i stignite prije isteka prosinca u Sydney, gdje se stara godina ispraća partyjima na plaži, a nova dočekuje veličanstvenim vatrometom iznad Sydney Harbour Bridgea. Light show je sinhroniziran s glazbom, a čitavo se slavlje putem televizije prenosi u cijeli svijet, satima prije ponoći u Europi. Nakon Sydneya, putovanje potom možete produžiti posjetom drugim krajevima Australije, najbolje tamo gdje je vrijeme u siječnju najpovoljnije (Melbourne, Red Center…).

2-baliVELJAČA
Seminyak (Bali)
Veljača je mjesec ljubavi, a Bali je idealno mjesto za odmor u paru. Možda je cijena zrakoplovne karte visoka, ali kad jednom stignete, sve je vrlo dostupno. U Seminyaku, mjestu lijepih plaža, atraktivnog šopinga i centru tajlandske masaže, dobar hotel uz more može se naći čak i za manje od 100 dolara po noćenju. Privatni bungalov s jacuzzijem na terasi košta manje od 200 dolara, a rent-a-car oko 50 dolara dnevno. Seminyak je udaljen sat vožnje do Ubuda, relaksiranog kulturnog središta Balija, gdje se nalazi i Sacred Monkey Sanctuary te poznati Yoga Barn, gdje možete svratiti na nekoliko lekcija.

3-dublinOŽUJAK
Dublin (Irska)
St. Patrick’s Day, naravno, najbolje je provesti u Irskoj. Praznik je zapravo višednevna svečanost prepuna parada i proslava na ulicama Dublina, a putovanje se može obogatiti i izletom panoramskim vlakom u Cork i do Blarney Castlea, poznatog po Blarney Stoneu, vapnenačkom bloku ugrađenom u zid dvorca. Legenda kaže da oni koji poljube Blarney Stone bivaju nagrađeni vještinom elokvencije.

4 - san dieTRAVANJ
San Diego, Kalifornija (SAD)
Kaže se da kiše u svibnju daruju cvijeće, što je uglavnom točno, osim ako ne odete do kalifornijskog San Diega. Naime tamo već u travnju deseci vrsta cvijeća u gomilama opašu cijeli gradski blok u Spreckles Parku, za vrijeme trajanja svakogodišnjeg Coronado Flower Showa. Izložba je poznata i kao najveća američka izložba cvijeća u divovskom šatoru, sve uz ulaznicu od samo 5 dolara. Izložba uključuje i vinski i pivski vrt te bogat zabavni program tijekom sva tri dana slavlja.

SVIBANJ
Tel Aviv (Izrael)
Izrael u svibnju slavi Dan neovisnosti, i to obilježava čitavim mjesecom kulturnih priredaba – od filmskog festivala do brojnih ljetnih koncerata na otvorenome (Tel Aviv uživa 10 mjeseci ljeta godišnje, a u svibnju je život na plažama neobično živ). Radi se o idealnoj destinaciji za one kojima odmor znači plaža, dobra hrana i noćni život. Tko si može priuštiti, neka boravak produži i na lipanj.

LIPANJ
Machu Picchu (Peru)
Lipanj je idealni mjesec za posjet drevnome gradu i jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija svijeta (jedno od sedam novih svjetskih čuda). Kišna sezona je završila, a nesnosne gužve srpnja i kolovoza još nisu počele.

7 - SKI-FORA-DE-PISTA-LAS-LENASSRPANJ
Las Leñas (Argentina)
Putovanje započnite u Buenos Airesu, gdje ćete naići na sezonske rasprodaje, a onda odletite u Las Leñas – na skijanje. To udaljeno skijaško središte nudi piste za sve razine skijaške vještine i idealno je za one koji bez skijanja ne mogu niti ljeti.

8-sedonaKOLOVOZ
Sedona (SAD)
Arizona ljeti? Ne, nismo poludjeli. Ako dnevne temperature i jesu blizu 40ºC, hladni prirodni izvori osiguravaju osvježenje za atraktivnih pješačkih tura. Suhu vrućinu vrijedi izdržati zbog veličanstvenih pejzaža kakve poznajemo iz vestern filmova, a posebno zbog iznimno povoljnih izvansezonskih cijena u vrhunskim hotelima. Osim toga, početkom kolovoza održava se i čuveni Hummingbird Festival, a radi se i o idealnome mjestu za promatranje godišnje kiše meteora. Rezervirajte sobu u Enchantment Resortu i s balkona gledajte kako „padaju zvijezde“.

9- Royal_Hawaiian_LuauRUJAN
Oahu, Havaji (SAD)
Rujan je na Havajima postsezona. Ljetni turisti su otišli, a jesenski i zimski blagdani još su daleko, pa se radi o idealnom vremenu za posjet. Osim zanosnih plaža, glavnu atrakciju u to doba predstavlja Aloha Festival („Najveći party na Havajima“), koji čitav mjesec slavi havajsku kulturu cijelim nizom atraktivnih priredaba.

10-alberLISTOPAD
Albaquerque, New Mexico (SAD)
Devet dana u listopadu taj je grad domaćin slavne Albaquerque Balloon Fieste, najvećeg festivala balona na vrući zrak u svijetu. Posjetitelji mogu uživati u nebu punom stotinama balona šarenih boja, kao i onih izrađenih vrlo kreativno, u svim mogućim oblicima, ili pak rezervirati mjesto u jednome od njih i svemu se diviti iz zraka.

11 - albuquerkeySTUDENI
Plymouth, Massachusetts (SAD)
Dobro je poznato da je tradicija Dana zahvalnosti u SAD-u započela 1620, iskrcavanjem doseljenika iz Europe kod Plymouth Rocka. Stoga ne čudi da Plymouth s posebnim ponosom slavi Dan purice, praznik koji će se svidjeti i turistu koji tu dođe na Dan zahvalnosti. Dobra hrana i piće su zagarantirani, kao i zanimljivi izljevi američkog patriotizma u brojnim povijesnim rekonstrukcijama drevnog stila življenja, prehrambenih navada, sve uz obilje glazbe.

PROSINAC
New York (SAD.)
Božić u New Yorku je legendaran, i to s razlogom. Jedino Grinch ne bi podlegao blagdanskoj opijenosti pri posjetu New Yorku u prosincu, kada možete uživati u nastupima Rockettesa u Radio City Music Hallu, „Orašaru“ u Lincoln Centeru, klizanju uz ogromnu božićnu jelku uz Rockefeller Centeru ili u Bryant Parku. Tko zna, čak je i čudo u 34. ulici moguće.

Ostavi komentar