Sabrana djela Bekima Sejranovića i rock literatura

Novi vrijedni knjižni naslovi u rasponu od magične književnosti kultnog Bekima Serjanovića i knjige o Arsenu Dediću, do autobiografskih sjećanja Borisa Leinera, bubnjara Azre, Vještica i Šo!Mazgoona, na velikane domaćeg rocka i razuzdani rock’n’roll život te dva prava hita Nenada Marjanovića dr. Frica – jedan biografski o životu s punk sastavom KUD Idijoti i drugi s briljantnim promišljanjima o društvenoj stvarnosti

BEKIM SEJRANOVIĆ
– Sabrana djela (V.B.Z.)
Bekim Sejranović, bosanski pisac s adresom u norveškome Oslu, čije su knjige iznimno cijenjene kod kritičara i obožavane u čitatelja, a koji je po svojoj smrti u svibnju ove godine dosegao kultni status, sada su ugledale svjetlo dana u obliku sabranih dijela (izdavač: zagrebački V.B.Z.). Uz tri romana – „Nigdje, niotkuda“, „Ljepši kraj“ i „Tvoj sin Huckleberry Finn“, te zbirku priča „Sandale“ (nadopunom je postala svojevrsni roman) i „Dnevnik jednog nomada“, istovremeno putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa, komplet od pet knjiga sadržava i šest ranih priča, te dvije posljednje priče Bekima Sejranovića. Potresna, dosad neobjavljena priča „130 sati bez sna“ posljednji je tekst koji je autor napisao i funkcionira ne samo kao epilog „Dnevnika jednog nomada“, u koji je uvrštena, nego i kao epilog cjelokupnog Sejranovićeva opusa. Razapet između Skandinavije i Balkana, Bekim Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana. Samo ovdje nema glavnog junaka da se iza njega barem malo skrije, pa su tu samo Bekim i njegovi demoni. Preporučujemo svim ljubiteljima dobre književnosti.

ZLATKO GALL
– Arsen: Čovjek kao on (Croatia Records & MEDIA BAR) 
Knjiga o najvažnijem i najutjecajnijem hrvatskom pop kantautoru, ali i pjesniku, skladatelju u svim mogućim glazbenim stilovima, objavljena je točno na petu obljetnicu smrti velikana hrvatske glazbe. Autor je u knjizi sakupio sve svoje osvrte na Arsenove albume i na najznačajnije koncerte, niz biografskih podataka najuže vezanih uz Arsenov umjetnički opus te izvatke iz brojnih Dedićevih intervjua, autobiografskih tekstova te najrelevantnije zapise o svim segmentima njegova umjetničkog djelovanja.
„Arsena sam poznavao godinama i pisao bilješke za barem deset njegovih albuma te radio gomile intervjua i družio se od prigode do prigode.  Tako se s vremenom taložilo poznavanje njega kao čovjeka i umjetnika. Želio sam da ova knjiga ne bude samo moja impresija, jer Arsen je imao sreću pa su o njemu puno prije pisali kompetentni ljudi, kao Igor Mandić i pokojni Tonko Maroević, koji su itekako dobro znali prepoznati njegov glazbeni i literarni opus. Sve ono najbitnije o Arsenu pokušao sam sabrati u knjizi“, rekao je Zlatko Gall. Ukratko, dubinski uvod u fenomen jedinstvenog i neponovljivog glazbenog genija Arsena Dedića.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar