SABAA TAHIR: „Nebo nakon oluje“

 

„Nebo nakon oluje“ završni je roman tetralogije „Žar u pepelu“ Sabae Tahir, pakistansko-američke autorice koju je istoimeni književni prvijenac katapultirao među najprodavanije pisce svih vremena. Nezaboravna priča o pronalaženju nade u svijetu beznađa, nasilja i ugnjetavanja, inspirirana tragičnim događajima s ratnih područja, dobila je maestralnu završnicu u hrvatskom prijevodu Ane Josić.

Znam da je strah neprijatelj samo ako mu to dopustiš, ističe glavna junakinja Laia u posljednjem romanu tetralogije u kojemu nekoć zatočeni džini napadaju i nesmiljeno harače selima i gradovima. Početak je to mračnoga proročanstva o kraju svijeta i posljednjim danima čovječanstva. Trenutak je potpunoga kaosa, no ipak… „gdje ima života, ima i nade“. Romani ove vrsne fantasy spisateljice imaju sve što je potrebno za savršenu priču: opasnost i nasilje, tajne i laži, upečatljive likove, zabranjenu ljubav i natprirodne sile.

Posljednji nastavak serijala još jednom potvrđuje laskavu ocjenu književnih kritičara da „Žar u pepelu“ objedinjuje napetost „Igara gladi“, okrutnost „Igre prijestolja“ i fantastični svijet Harryja Pottera. Sa sigurnošću možemo potvrditi da Sabaa Tahir izaziva ovisnost – nemoguće je prestati čitati njezinu veličanstvenu priču o junacima i junakinjama koji u teškim vremenima čine velika djela.

Nakladnik: „Lumen“

Ostavi komentar