Romeo i 22 slikara u Korčuli

Od 28. srpnja do 18. kolovoza u atriju Doma kulture u gradu Korčuli možete razgledati neobičnu izložbu “Romeo Ibrišević & 22 slikara”.

Nastala je iz ekološkog aktivizma i postala umjetnost. Naime, riječ je o tome da je dvadeset i dvoje umjetnika dalo vlastito viđenje akcije koja traje već 13 godina: “Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault”, a koju predvodi naš dugogodišnji suradnik, fotograf Romeo Ibrišević u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska.

Nakana akcije “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina” bila je osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu, Romeo je tijekom akcije prošao više od 200 000 kilometara uklonivši više od 15 000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode.

U akciju su se u međuvremenu na svoj način uključili i umjetnici  – odabrali bi jednu Romeovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje auto olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svom stilu, intervenirali na nju. Rezultat je izložba na kojoj dvadeset i dva originalna umjetnička rada upozorava na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima.

Prvi se na Romeov poziv odazvao još 2011. bard Mersad Berber, i narisao konje koji izvlače izraubano vozilo iz zelenila; onda mu je Vatroslav Kuliš naslikao zeku koji traži nestali potočić; Izvor Oreb oslikao je morske motive Romeovih akcija; a svoj su mediteranski štih dali Stipe Nobilo, Jugan Splivalo, kao i Abel Brčić; imenjak mu pak Magaš zaklonio je griljama „strašni prizor“; zmaj Mije Kovačića sunovratio se na neprijatelja; likovi šumski Zdenka Bašića nastanili su nepoznati objekt; anđeoski oblak Željka Prsteca “očistio” nam je dušu od zemaljskog smeća; strip-rukopis Milana Trenca udario je u žice pop kulture; Dalibor Jelavić dodao je virtualnu notu boja iz snova; Ksenija Turčić bijelom je poništila svjedoke i poslala ih u nigdinu; Emilija Karlavaris rodno osviješteno, olupinama je dodala „olupinu“ starinskih dječjih kolica; Miljenko Bengez izgradio je snažni koloristički grad ponad iskopine; Ivona Jurić zamaštala je kako biti može; a ptice Korane Gjalski Filipović i kameno bi srce smekšale; gusta, prapovijesna paučina Antonije Cesarec kao da želi prekriti sav naš sram; limeni zlotvor u rukama Svjetlana Junakovića postao je distopijski kukac; u vode Baćinskih jezera Ana Dana Beroš “nasukala” je olupine brodica u kojima su ostale potopljene krhotine imigrantskih snova; Milan Komljenović ostavio jadnoga fićeka da trune kaj potoka, a dvojac koji je dizajnirao katalog i pozivnicu, Sanja i Mario Bachrach-Krištofić podigli su u zrak stari školski autobus.

Svatko je od umjetnika sam odabrao motiv na koji će naslikati, sebi svojstvenim rukopisom, moralnu opomenu, povik: zaboga, kako možete!

Tijekom prosinca prošle godine u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu te su slike bile izložene pod naslovom: “Što se čeka, izvlačimo!, umjetnici u akciji “Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault” i odmah se pojavila ideja da upravo Korčula bude sljedeća destinacija – jer upravo je s tog otoka najviše umjetnika koji su se uključili u akciju: Abel Brčić, Stipe Nobilo, Emilija Karlavaris i Izvor Oreb.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar