Od Londona do New Yorka za 90 minuta

 

Ako često putujete preko Atlantika, pretpostavljamo da ste oduvijek sanjali o letu koji bi trajao samo toliko koliko treba za pogledati jedan film. Sada tvrtka Hermeus ima za misiju baš to – razviti novi avion dovoljno brz da iz Londona do New Yorka stigne za 90 minuta (za usporedbu, redoviti komercijalni let između dva grada traje otprilike sedam sati, a već odavno upokojeni Concorde prevaljivao je istu udaljenost za četiri sata). Tvrtka, koja je već radila na projektima SpaceX i Blue Origin, radi na novom hipersoničnom putničkom zrakoplovu koji bi mogao letjeti do 3300 milja na sat. Ambiciozni projekt još je uvijek u početnim fazama, iako je Hermeus upravo objavio da je prikupio nova sredstva za financiranje ranih testova svog hipersoničnog pogonskog sustava. Ipak, osnivači zrakoplovne tvrtke priznaju da će trebati deset godina da se razvije prvi putnički zrakoplov te vrste.

„Tijekom tog razdoblja imamo za obaviti puno letenja. Imat ćemo barem dvije manje verzije zrakoplova koji namjeravamo graditi, testirati ih i učiti iz tih rezultata. Glavni izazov predstavlja integriranje temeljnih tehnologija i njihovo testiranje. Doista je teško na tlu stvoriti dojam brzine od 5 macha. To znači da se testiranja mogu obavljati isključivo u letu. K tome, moramo izgraditi mnogo hardvera i početi što prije letjeti, kako bismo mogli brzo učiti i ponavljati pokuse“, izjavio je A.J. Piplica, suosnivač i izvršni direktor Hermeusa, inače čovjek hrvatskog podrijetla.

Budući je očigledno da treba obaviti mnogo posla kako bi takav avion ugledao svjetlo dana, pedigre ekipe koja stoji iza inicijative doista je impresivan. Osim toga što su uključeni stručnjaci SpaceX-a i Blue Origina, sva su četiri osnivača zajedno radila i u tvrtci Generation Orbit, kao i na hipersoničnoj ravnini te najnovijem X-Planeu američkog ratnog zrakoplovstva. Naravno, kada ovaj avion bude spreman sigurno prevesti putnike, može se očekivati da će karte biti znatno skuplje od onih za prosječni let komercijalnih prijevoznika. Mjesto za jednosmjerno putovanje od Londona do New Yorka, pretpostavlja se, koštalo bi oko 3000 dolara. Prilično skupo, ali tko može reći da to nije vrijedno nekoliko dodatnih sati odmora i minimalnog jet laga?

Ostavi komentar