New York-London za 30 minuta

Živimo u doba kada vrhunsku tehnologiju nosimo u džepu, vodimo video razgovore i rabimo sprave o kojima je sanjao film „Povratak u budućnost“. Postoje čak i mlazni ruksaci, ali još uvijek nam predstoji dug put do supersoničnih putovanja. Otkad je Concorde 2003. otišao u mirovinu, bez obzira na najave povratka njegove usavršene verzije, oni koji lete iznad Atlantika još se uvijek moraju dosađivati kakvih šest-sedam sati…

No to neće trajati beskonačno, kažu stručnjaci i najavljuju dolazak supersupersoničnih mlažnjaka. Naime, kanadski inženjer i izumitelj Charles Bombardier nedavno je otkrio svoju viziju nevjerojatno brzog mlažnjaka koji će putnike iz New Yorka prebacivati u London za samo tridesetak minuta. Koncept zrakoplov nosi ime Skreemr (riječ koja više podsjeća na uzbudljivu vožnju u zabavnom parku negoli na brzo putovanje na poslovni sastanak), a koncept se temelji na takozvanoj „scramjet“ tehnologiji.

Bombardierov Skreemr imat će četiri krila i dvije stražnje rakete, a polijetat će ili na temelju magnetske sile ili električnog lansirnog sustava. U oba slučaja, sustav će morati biti dovoljno dug da bi se postigla supersonična brzina, bez da se putnike izloži prevelikoj g-sili. Nakon toga svoje obavljaju rakete koje pale scramjet motor, i zrakoplov ubrzavaju do brzine od 10 Macha, dakle pet puta brže od Concordea i deset od brzine zvuka.

Ako ikada ugleda svjetlo dana, Skreemr će prevoziti 75 hrabrih putnika. Zasad se scramjet koncept konkretno spominje jedino u slučaju vojnih dronova (SAD i Kina), no Bombardier je siguran da će na taj način, u skoroj budućnosti, putovati i ljudi. Brzina od 12.350 km/h i pola sata od New Yorka do Londona i obratno vjerojatno bi zadovoljilo i najnestrpljivije putnike.

skreemr-rendering

Ostavi komentar