Najbolje vinske destinacije za 2020. godinu

 

Da bi napravio popis najatraktivnijih vinskih turističkih destinacija za 2020., jedan je internetski portal specijaliziran za vino okupio niz vinskih stručnjaka i stručnjaka za putovanja da bi analizirali trendove i turistička kretanja širom svijeta i onda sastavili listu prijedloga. Istakli su da svi vole Napa Valley, Bordeaux i Toskanu, ali i to da bi željeli pozornost skrenuti i na regije izvan dobro utabanih staza, preporučiti skrivene dragulje „koji daju priliku za stvaranje Instagram priča koje potiču zavist“. Ukratko, spakirajte kovčeg i budite sigurni da u njemu ostavite dovoljno prostora za omiljene boce koje ćete putem otkriti. Evo 10 vinskih turističkih destinacija koje bi ove godine trebale biti na vašem popisu, obrnutim redoslijedom, prema atraktivnosti.

10. Moldavija
Glavni grad Moldavije, Kišinjev, udaljen je samo dva sata leta od Beča, ali i dalje je jedno od najmanje posjećenih turističkih odredišta na svijetu. Bezrazložno! Vino je posvuda u Moldaviji. Četiri glavne regije (Condru, Valul lui Traian, Stefan Voda i sjeverni Balti) nalaze se unutar jednog ili dva sata vožnje od glavnog grada. Moldavija je i dom najvećeg svjetskog vinskog podruma, dugačkog 150 kilometara, koji sadrži preko dva milijuna boca.

9. Makedonija/Grčka
Grčke sorte kao što su assyrtiko i agiorgitiko posljednjih godina postavljaju se na mnoge restoranske vinske karte širom svijeta. Dobro je smjestiti se u blizini drevnog lučkog grada Soluna, gdje se tisućama godina uzgaja grožđe poput domaće sorte xinomavro. Grožđe je bogato taninima, s povećanom kiselošću, a očekuje se veliki porast interesa za vino koje se od njega dobiva. Grčka Makedonija ima više etabliranih vinskih cesta za istraživanje.

8. Valais/Švicarska
Vrlo malo švicarskih visokokvalitetnih vina napušta granice zemlje, ponajviše zbog jačine lokalne valute. Ako želite kušati neke od najboljih crnih pinot vina ili vina od vodeće bijele sorte chasselas, putovanje u Švicarsku je vaš najbolji izbor. Regija Valais sadržava veliki dio švicarskih vinarija i odgovorna je za otprilike pola ukupne proizvodnje. Okolne planine zaklanjaju najbolje vinograde u regiji (Domaine des Muses, Domaine Gérald Besse i Domaine Jean-René Germanier…) te pružaju mnoštvo turističkih mogućnosti u atraktivnim alpskim gradićima.

7. Urugvaj
Kao i susjedna Argentina, Urugvaj je nirvana za ljubitelje mesa i vina. Ako ste kušali jedno od njegovih vina, vjerojatno je to bila boca punokrvnog tannata. Bodega Garzón u regiji Maldonado osvaja albariñom, sauvignonom, viognierom i sivim pinotom te nudi primjerena jela u svom obližnjem luksuznom hotelu i restoranu. Regija Maldonado dom je živopisnih obalnih gradova i plaža, kao i vinarije Viña Eden i Alto de la Ballena. Do njega je lako doći izravnim letovima iz Montevidea, a može se kombinirati i s posjetom Buenos Airesu do kojeg se stiže kratkom vožnjom trajektom preko Río de la Plata.

6. Tasmanija/Australija
Tasmanija privlači međunarodnu pažnju zbog svojih crnih pinota i chardonnaya te proizvodi neka od vodećih pjenušavih vina u zemlji. K tome, rizling, sauvignon i sivi pinot dokazuju svestranost terroirea u najjužnijoj državi Australije. Gotovo sve vinarije Tasmanije nude ture i degustacije – Pooley, Freycinet, Domaine A, Derwent Estate… Sve upotpunjava i živa kulinarska scena.

5. Izrael
Odnos Izraela s vinom proteže se tisućama godina, ali nova generacija vinara mijenja trend prihvaćajući najsuvremenije tehnike vinarstva i ograničavajući proizvodnju na hladnije sjeverne regije poput Galileje (Gornja i Donja te Golanska visoravan). Posebno se ističe nagrađivana vinarija Golan Heights, a mnoga vina, poput onih Cremisan Wine Estatea, izbjegavaju međunarodne sorte u korist autohtonog grožđa kao što su baladi (crveno) te marawa, jandali i dabouki (bijelo).

4. Dolina Elqui/ Čile
Smještena 480 kilometara od glavnog grada Santiaga, dolina Elqui kreće se od pacifičkog obalnog grada La Serena do planina Anda i granice s Argentinom. Najsjevernija vinska regija zemlje daje izrazita sortna vina carménèrea, sauvignona i syraha. U srcu doline nalazi se selo Pisco Elqui, s brojnim hotelima i destilerijama te mnogim vinarijama u blizini, pa se radi o najboljoj lokaciji za posjet.

3. Provansa/Francuska
Rosé će biti najbolje rješenje za vruće dane 2020. Vodeće sorte loze za proizvodnju roséa čvrsto su ukorijenjene na tlima Provanse u južnoj Francuskoj, a ujedno se radi i o najboljem mjestu za uživanje u njihovim vinima. Provansa ima slikovito primorje i planine te više od 400 vinograda. Vinarije poput parka Château de Berne i Domaine de Fontenille nude sjajne rosée uz finu domaću kuhinju. Dodamo li tome fondacije Vincent Van Gogh i Musée Réattu – savršeno mjesto za turistički posjet.

2. The Finger Lakes/SAD.
Regija Finger Lakes u državi New York dokazuje da vrhunski enoturizam postoji i na istočnoj obali Amerike. Posjetitelja će na dolazak privući rizling, ali će tamo polako otkrivati mnoge uzbudljive boce, poput jantarnog Rkatsitelija dr. Konstantina Franka, Forge Cellersaova crnog pinota te cabernet franca Domaine LeSeurrea i Hermanna J. Wiemara. Proizvodnja je usredotočena na jezera Keuka, Cayuga i Seneca, tri od 11 koji regiji daju ime. Kraj je, k tome, poznat i po sjajnim craft pivovarama (pivska cesta Finger Lakes Beer Tray povezuje čak sedamdesetak craft pivovara!).

1. Trokut sherryja/Španjolska
Kategorija sherryja nudi složenost i odnjegovanost kakvu tražimo u vrhunskim bijelim vinima, ali tu uz vrlo prihvatljive cijene. Jedina prepreka? Brojni stilovi sherryja koji su zahtjevni za navigaciju. Najbolji način da ih u potpunosti shvatite i počnete cijeniti te u njima uživati je posjet bodegama (vinarijama) El Marco de Jereza. El Marco de Jerez, odnosno Trokut sherryja, udaljen je sat vožnje vlakom južno od Seville, prema sunčanome uglu Andaluzije. Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María su tri grada koja određuju granice trokuta, od kojih Jerez udomljava neke od najpoznatijih bodega sherryja. Primjerice, Tío Pepe nalazi se nekoliko minuta hoda od središnjeg gradskog trga, La Plaza del Arenal. Bodega nudi niz mogućnosti za obilazak, uključujući jednosatnu turu i degustaciju, biciklističku turu po lokalnim vinogradima i deluxe turu, koja uključuje posjete vinogradu i bodegi, uz doručak i ručak s jelima sparenim s različitim vrstama sherryja.

Ostavi komentar