LJEPOTICE: Mia Negovetić

Život Mije Negovetić isprepliće se s onim Ane Katarine Frankopan, hrvatske plemkinje iz 17. stoljeća, književnice i diplomatkinje udane za Petra Zrinskog.

U sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, cijenjeni hrvatski dizajner Juraj Zigman izradio je pet kostima nadahnutih Frankopanima, a Mia Negovetić je izabrana da grofici Ani Katarini Frankopan podari novo, suvremeno lice. Tako se Mia, za potrebe promocije spomenute turističke rute Putovima Frankopana, preobražava u ženu koja bez daha ostavlja svoje suvremenike, te nadahnjuje generacije koje iza nje dolaze. Nadarena mlada pjevačica priznala nam je da Zigmanove kostime inspirirane Frankopanima odijeva svaki put s posebnim užitkom, no da iznimno mjesto u njezinu srcu ima prvi angažman vezan uz rutu Putovima Frankopana – snimanje videospota za svečanu pjesmu Primorsko-goranske županije „Zavičaju tebi“. Autor teksta i glazbe je Ante Pecotić, a novi aranžman za njegovu pjesmu u izvedbi Mije Negovetić potpisuje Elvis Stanić. Videospot je sniman 2020. godine na svih dvadeset lokacija Kulturno-turističke rute.

„Prvi angažman vezan uz Frankopane pamtit ću zauvijek. Na tom sam snimanju za svečanu pjesmu Primorsko-goranske županije upoznala i svoju bolju polovicu“, otkrila je Mia Negovetić. Jedna od najljepših ljubavnih priča hrvatske povijesti, ona Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog, na svojoj čaroliji ne gubi ni danas. „Moje drago serce…“ – slavne su riječi kojima je Zrinski počeo svoje oproštajno pismo voljenoj supruzi dan prije nego što je zbog zrinsko-frankopanske zavjere smaknut u Bečkom Novom Mjestu. „Priča o Frankopanima je inspirirajuća, a mene je posebno taknula ljubav između Ane i Petra. Čak sam i suzu pustila kada sam o tome čitala prvi put, a i na snimanju videospota“, kazala je Mia Negovetić.

„Ana Katarina Frankopan je bila izrazito pametna žena. Bila je prva žena u našoj povijesti koja je prevodila tuđe te pisala vlastite književne tekstove. Kao jaka i neustrašiva žena koja je bila sprema ostvarivati svoje snove, svakome može biti uzor“, rekla je Mia Negovetić. I Mia slijedi svoje snove. Radi na albumu koji bi svjetlo dana trebao ugledati na njezin rođendan u listopadu. Kada god nađe vremena, rado zastane na ruti Putovima Frankopana te poziva i druge da učine isto. Ta ruta u Primorsko-goranskoj županiji obuhvaća sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta. O baštini Frankopana posjetitelji mogu mnogo doznati u osam interpretacijskih centara diljem rute i središnjem posjetiteljskom centru koji je prva postaja ovog jedinstvenog kulturno-turističkog projekta. Centar se nalazi u dvorcu Nova Kraljevica i stožerna je točka na putu istraživanja bogate baštine obitelji koja je obilježila više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Fotografije: Tomislav Marić
Frizura: Martina Črkz @fsallure
Šminka: Iva Berišić (iBeauty)
Organizacija snimanja: Prorsus Komunikacije

Ostavi komentar