Harmonija i luksuz na tri etaže

Nikad se nisam rukovodila za stilom jer on vrlo često znači forsiranje nečega što vam se osobno ne mora sviđati. Uvijek mi je najvažnije bilo imati ugodan dom, nesputan zidovima, prozračan, otvoren. U uređenju sam se vodila minimalizmom, dok sam toplinu domu nastojala dati kroz razne starinske detalje, od kojih su mnogi i restaurirani – otkriva nam na početku našeg susreta vlasnica luksuznog stana u središtu Zagreba, svega desetak minuta pješice udaljenog od trga Josipa bana Jelačića.

Deset godina trajala je potraga ove poznate zagrebačke poduzetnice za stanom koji bi odgovarao njezinim željama i potrebama – da je u gradskom središtu, a da ima sve predispozicije poput kuće. Moderan troetažni stan postao je njezin najizazovniji stvaralački projekt u koji je ukomponirala svo znanje egzaktne znanosti kojom se bavi, ali i nesvakidašnju i neiscrpnu kreativnost koja joj nijedan dan ne da mira, pa uvijek iznova iznenadi svoje dvije kćeri novim idejama za uređenje. Ovaj će stan svakoga gosta već na prvi mah ostaviti bez daha, a posebno ako u posjet stigne tijekom prosinca kad ovaj dom zasja pravom božićnom čarolijom.
– Božić je oduvijek u našoj obitelji bio prekrasan događaj kojeg svi željno očekujemo tijekom cijele godine. Nestrpljivi smo, stoga već početkom prosinca okitimo jelku. To je poseban trenutak, pa se uz zvuk božićnih pjesama, neke fine kolačiće i čaj okupi cijela familija – govori nam neskriveno razdragano vlasnica ovog izvanrednog stambenog prostora.

 

  interijeri02

Ukrašena jelka kao središnje mjesto oko kojeg se okuplja obitelj i prijatelji, uz puno malih decentnih ukrasa, oduševit će svakog posjetitelja. A ako u goste stignu nakon zalaska sunca, bit će svjedoci raskošne igri svjetla u stanu, budući da je rasvjeta isprogramirana u šest „slika“ koje se izmjenjuju po želji domaćice, a implementirana je u prostor u skladu s kromoterapijom, dok je za određena tehnička rješenja odgovoran poznati arhitekt Zoran Jelavić. Na vrhu ovog troetažnog stana je terasa (a centralnu poziciju na njoj zauzima jacuzzi u kojoj se obitelj opušta nakon napornog dana, dvosjed te stol i stolice od kovanog željeza s udobnim naslonima) koja će malo koga ostaviti ravnodušnim. Na terasu se izlazi iz spavaće sobe kojom dominira krevet, rad jedne samoborske bravarije, s baldehinom iz Kare designa. Na podne pločice sa sedefastim sjajem vlasnica je stavila tepih od kravlje kože, a osim ugradbenih polica s knjigama i stručnom literaturom, u sobi se još nalazi i drvena rezbarena komoda s Balija. Ugradbeni ormari skrivaju garderobni prostor, a pored kupaonice nalaze se vrata koja vodu u saunu. No ipak, najposebniji dio sobe je pomični stakleni krov iznad kojeg se zvjezdano nebo, kišni dan ili bilo koji „običan“ dan doživljava na sasvim osobit način…

interijeri05
S vrha stana spušta se staklenim stepenicama u središnji dio, u veliki dnevni boravak koji čuva Dobra Vila (kako su je vlasnice nazvale) – lutka odjevena u baroknu haljinu.
– U potrazi za neobičnim namještajem često sam putovala do Italije gdje sam, primjerice, preko tvrtke Bon Voyage Interijeri naručila garnituru Desiree, a dodatno sam dala izraditi jastuke s navlakama u raznim nijansama koje se mijenjaju prema raspoloženju. Jastuci su i različitih veličina kako bi se svatko tko sjedne na garnituru mogao što udobnije smjestiti. Debeli vuneni bijeli tepih u dnevnoj sobi od milja smo, zbog njegova izgleda, nazvali – Njoki. Upravo je tako tepih dao lakiranom polumat parketu posebnu toplinu. U dekorativnom kamenu na drugom kraju sobe urađen je eko-kamin, a tik pored njega nalazi se blagovaonica sa stolom i stolicama koje je vlasnica kupila na sajmu antikviteta u Nizozemskoj. Kako bi se uskladile sa srebrnom bojom koja prevladava stanom, nekoliko komoda kupljenih na Baliju restaurirano je srebrnim listićima, stvarajući kontrast s crnim elementima u kuhinji koju je radila tvrtka Duplić i Duplić. U posebnom ostakljenom dijelu nalazi se radni kutak sa starinskim sekreterom, također restauriranim i lakiranim u srebrnu nijansu, dok se za moderan štih pobrinula Phillippe Stark staklena stolica. Fasciniranost dekorativnim kamenom vlasnica je prenijela i u kupaonicu dokazujući kako savršen sklad mogu učiniti zemljani tonovi s Duravit kupaonskim elementima, a pravi ženstveni „touch“ dao je luster dodatno ukrašen svjetlucavim kristalima.

interijeri08  interijeri06

Velike staklene stijene povezuju svaku etažu stana, a njih je, kao i većinu staklenih površina, prema zamislima vlasnice radila tvrtka Staklorez Burić iz Pregrade. Posjetitelja posebno privlače velike umjetničke slike koje je autorica, akademska slikarica Lucija Konda Labaš, posebno radila za ovaj stan. Jedna takva golema okomita slika povezuje središnju i donju etažu stana, na kojoj se nalaze spavaće sobe dviju kćeri naše domaćice – jedna uređena u srebrnoj, s druga u zlatnoj boji. Krevete je izradila bravarija Miklež, tapete su naručene iz Kikinog kataloga, uz baldehine iz Kare designa i zavjese Lučić. Tipična lady kupaonica, osim što je puna kozmetičkih sitnica, posebno je dojmljiva zbog mozaika od šarenih staklenih kamenčića. A da su se u uređenju svoga toplog doma mama i kćeri zapravo igrale i veselile, dokazuje i dekorativni slap led rasvjetnih tijela koji se spušta niz staklenu stijenu što povezuje etaže. Svjetlost je tako programirana da često mijenja boje, a izmjene nježnih nijansi prava su uvertira u harmoniju i sklad koji vladaju ovim obiteljskim domom.

interijeri04  interijeri03

Tekst: Nina Bošković
Fotografije: Romeo Ibrišević

Tekst je objavljen u Jet Set Magazinu broj 136

Ostavi komentar