Goli kauboj

 

Robert Burck jedna je od trajnih znamenitosti Times Squarea, simpatični lik koji zabavlja ljude pjesmom. Odjeven je samo u uske bijele gaćice, s Isusom Kristom tetoviranim na lijevom bicepsu i s vragom na desnome

U veljači 2020., tijekom demokratske izborne debate u Charlestonu u Sjevernoj Karolini, bivšeg su gradonačelnika New Yorka Mike Bloomberga pitali o podacima vezanim uz javno zdravstvo za vrijeme dok je bio prvi čovjek toga grada, a posebno o zabrani transmasnih kiselina i pokušaju zabrane velikih pakiranja gaziranih pića, te hoće li pokušati tu vrst politike dovesti i na nacionalnu razinu. „Mislim da ono što je ispravno za New York City ne mora nužno biti dobro i za sve ostale gradove. Inače biste Golog kauboja imali u svakom gradu. No, krenimo ozbiljno…“, našalio se na početku odgovora Bloomberg. Šala je naišla na potpunu tišinu u publici, jer je Goli kauboj lik koji prije svega poznaju Njujorčani, ali ne i širom SAD-a. Istog tog utorka ujutro, Robert Burck stiže na njujorški Times Square, prepun užurbanih prolaznika i dokonih turista, jer se strah od koronavirusa tad još nije razmahao. Mnoštvo posjetitelja grada mota se među kostimiranim ljudima prerušenim u likove iz animiranih filmova, spremnih za fotografiranje u zamjenu za nekoliko dolara.

U međuvremenu, taksisti i vozači dvokatnih turističkih autobusa složno trube proklinjući nagužvani promet. Pozadina danonoćno blještavih neonskih svjetala i ogromnih panoa nadvija se nad tom velegradskom kakofonijom, što sve skupa čini samo još jedan u nepreglednome nizu istih njujorških dana. U središtu ovog preopterećenja za sva čula stoji jedan čovjek u uskim bijelim gaćicama, s Isusom Kristom tetoviranim na lijevom bicepsu i s vragom na desnome. Uopće se ne zamarajući okolnim kaosom, svira na strateški postavljenoj gitari koja stvara iluziju golotinje i, očito, uživa u svome poslu. Times Square je, naime, ured 52-godišnjeg Roberta Burcka iliti Golog kauboja, koji možda nije poznat sudionicima demokratske debate, ali jest gotovo svim turistima koji su u posljednja dva desetljeća i više posjetili New York, snimili njegov lik i na fotografijama ga raznijeli širom svijeta. O čemu se zapravo radi?

Naked Cowboy ulični je izvođač koji pjeva na njujorškom Times Squareu, noseći isključivo tu navedenu odjeću i gitaru. On je jedna od trajnih znamenitosti Times Squarea, simpatični lik koji zabavlja ljude pjesmom i koji namigujući prolaznicima skuplja nekoliko dolara. Posljednjih godina to radio je to čak i usprkos lockdownu i ograničenjima povezanih s koronavirusom, u doba kad su obično prepune ulice bile daleko tiše nego inače. I dalje je izvodio svoju poznatu „predstavu“, samo što je svojoj redovitoj odjeći dodao zaštitnu masku za usta i nos sa simbolima američke zastave. Isto je bilo i prošloga prosinca, kada je New York zahvatila snježna oluja i uzela danak od 34 života…

Robert Burck, podrijetlom iz Greenhillsa u saveznoj državi Ohio, ovim se „poslom“ bavi gotovo svakodnevno još od 1998. I vrlo je uspješan u tome. Naime, sam procjenjuje da zarađuje oko 150 000 dolara godišnje, s tim da taj iznos ne uključuje korporativna sponzorstva, privatne nastupe i prihode od prodaje njegova tri albuma i jedne knjige. Usprkos tome, Burck je službeno nezaposlen, jer ono što radi na Times Squareu zapravo i nije posao. „To nije posao, već samo ono što radim. Od kad znam za sebe, volim privlačiti pažnju“, reći će, a njegov otac Kenny, koji se ispočetka sramio životnog stila svoga sina (sada se njime ponosi i u potpunosti ga podržava), tvrdi da je Robert „najveći samopromotor svih vremena“.

Kad je bio mali, Burck je stalno govorio da će biti bogat i slavan. U ovom drugom već je uspio, a i prema prvome ide velikim koracima. Nakon što je diplomirao na Sveučilištu u Cincinnatiju, jednom se prigodom vratio u posjet kampusu, ali je bio izbačen, jer su ga sigurnosni djelatnici procijenili kao čudaka. No, sudbina je htjela da su ga na kraju predstavili u rubrici bivših studenata sveučilišnog časopisa i da se danas njime ponose. Ako Burck o svome radu od gotovo 365 dana godišnje u protekle 23 godine i ne razmišlja kao o „obavljanju posla“, činjenica je da je svoju neobičnu ideju promišljeno i uspješno pretvorio u globalnu robnu marku. Ali, otkud Robertu tako neobična ideja, pitate se s pravom. Sve je započelo u prosincu 1997., kad je u ulozi modela posjetio Venice Beach u Kaliforniji, povodom golišavog fotografiranja za magazin Playgirl. Nakon obavljenog posla, odjeven u kaubojsku odjeću, Burck se s gitarom u ruci uputio na šetnicu, kako bi kao ulični glazbenik zaradio nešto dodatnog novca. Uglavnom je bio ignoriran, pa mu je fotograf magazina, koji ga je pratio, predložio da se sutradan vrati i svira samo u donjem rublju.

Piše: Tomo Will

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar