Futuristička poslovna klasa

Londonska dizajnerska tvrtka predstavila je nedavno nekoliko koncepata za sjedenje u zrakoplovu kojim oživljava 3-D dizajn, za koji se nada da bi mogao ponuditi novija, sigurnija rješenje za prvu i poslovnu klasu. Naime, koncept The Air Lair (doslovno, zračna jazbina) tvrtke Factorydesign London sastoji se od čahura koje su međusobno integrirane radi privatnosti, higijene i svemirske učinkovitosti. Dizajneri su unutrašnjost zrakoplova zamislili poput saća…

„Ideja o čahuri osmišljena je oko principa da bi svaki putnik dobio svoju vlastitu čahuru. Složena priroda koncepta zahtijeva strop unutar svake čahure i to, u kombinaciji s dodatnim namještajem oko putnika, daje pojačani osjećaj začahurenosti, odnosno izdvojenosti“, objasnio je Peter Tennent, direktor Factorydesigna. Uzorak saća znači da čahure nisu izravno jedna na drugoj, već su organizirane postranično, tako da mogu stati u unutrašnjost zrakoplova. S obzirom na to da se radi o potpuno zatvorenom prostoru, svaki putnik moći će prema želji podešavati protok zraka i temperaturu u čahuri.

U početnom rješenju, Factorydesign je čak predložio da se Air Lair primijeni i na stražnji dio zrakoplova i da, umjesto na klase, zrakoplovne tvrtke počnu razmišljati o kabinama za različite vrste leta – kabinama za one koji trebaju raditi, obiteljska putovanja, samce i, naravno, luksuzne kabine, što bi dovelo do revolucije u unutrašnjosti zrakoplova. No, na to će izgleda trebati još pričekati.

Ostavi komentar