Festival harfe

Još jedna glazbena atrakcija, pomalo nesvakidašnja ali, kako se pokazalo, vrlo posjećena i svjetski relevantna, iznova će milozvučnim koncertima ponovno obogatiti Zagreb. Naime, od 22. do 28. travnja, četvrtu godinu za redom, održat će se Zagrebački harfistički festival. Kako kaže ravnateljica i organizatorica festivala, harfistica Tajana Vukelić Peić, i ove će godine našu metropolu ispuniti zvuci mnoštva lijepih koncerata vrhunskih domaćih i svjetskih harfista, a cilj je s jedne strane pokazati svjetsku razinu sviranja na tom instrumentu danas, te svakako iskoristiti tu koncentraciju vrhunskih glazbenika u Zagrebu i u edukativne svrhe. Naime, harfisti koji dolaze na festival održavaju seminare, predavanja i radionice čija je namjena unaprijediti znanja i spoznaje mladih harfista.

Samo neka od svjetskih imena koja će muzicirati u Zagrebu u travnju su Ieuan Jones iz Velike Britanije, Chantal Mathieu iz Francuske, Katerina Englichova iz Češke… Jedan od ciljeva festivala jest i pružanje prilike mladim harfistima, koji će tek postati harfističke zvijezde, da se predstave sa svojim solističkim koncertima uz bok profesionalnim glazbenicima. Tako će ove godine solistički koncert imati pobjednik velikog harfističkog natjecanja u Meksiku.
– Ta je suradnja nastala kad je Baltazar Juarez, sadašnji ravnatelj i organizator meksičkog natjecanja, posjetio naš prvi festival. Ove je godine pobjednik natjecanja upravo Meksikanac, Emmanuel Padilla, koji inače studira u SAD-u, u klasi poznate Susann McDonald. On će se u Zagrebu predstaviti i meksičkom tradicionalnom glazbom, pa vjerujem da će i to biti zanimljivo posjetiteljima festivala – kaže naša harfistica.

IMG_7798Kad smo već kod mladih, u Zagrebu su do sada na festivalu nastupale mlade nade i pobjednici međunarodnih natjecanja – Benjamin Creighton Griffiths iz Walesa, Julian Sabague iz Francuske te Lenka Petrović iz Beograda. Struci će ove godine sigurno biti zanimljiv i dolazak jednog od ponajboljih tehničara za harfu, Nadava Koniecznya iz Izraela, jer takvih stručnjaka nemamo u Hrvatskoj. On će održati stručno predavanje o harfi, a i našim harfistima može dati nebrojene savjete o tome što na harfi mogu sami popraviti, zašto nastaju neki problemi i kako ih riješiti.

Danas se tako Zagrebački harfistički festival već utvrdio kao obvezno odredište zaljubljenika u taj instrument. A sve je počelo, govori Tajana Vukelić Peić, nakon njezinih brojnih gostovanja u svijetu:
– Biti na festivalu, družiti se s ljudima i izmjenjivati iskustva sa strukom, vidjeti razne vrste harfi, čuti novitete u svijetu ali i različite vrste izvođača, za mene je to bilo nešto novo. Do sada se u Hrvatskoj struka uglavnom sastajala na natjecanjima ili koncertima, no festival je nešto drugo, festival je slavlje umjetnosti kojom se bavimo. Diljem svijeta, a kako se pokazalo i kod nas, takvi festivali su vrlo posjećeni, publika voli zvuk harfe uživo – kaže organizatorica Zagreb Harp Festivala, kako glasi njegovo međunarodno ime. Dodaje da prvi festival u Zagrebu i nije bilo toliko teško organizirati jer je od početaka bio prisutan veliki entuzijazam koji je vukao naprijed. Ono što je njoj bilo najvažnije, jest da su i publika i struka odlično reagirali.

U dosadašnjim izdanjima festivala, publika je imala priliku čuti najbolju harfisticu današnjice Isabelle Moretti, solisticu Boljšoj teatra i profesoricu na Čajkovski konzervatoriju u Moskvi Irinu Pašinskaju, poznatog rumunjskog harfista Iona Ivana Roncea, francusku harfističku legendu Marie Claire Jamet, svjetski priznatu talijansku harfisticu Patriziu Tassini, potom Florence Sitruk, Sylvaina Blassela, Gabriellu dall Olio, Inu Zdorovetchi… Svi su oni nastupili solistički, komorno ili uz ansambl Zagrebačkih solista, a na čije je sudjelovanje u sklopu festivala svake godine organizatorica posebno ponosna. Sav taj rad Tajane Vukelić Peić na popularizaciji harfe kroz Zagrebački harfistički festival, prepoznala je i svjetska struka, pa je lani naša harfistica pozvana da bude „Guest of Honor“ (Počasna gošća) na najvećem i najprestižnijem svjetskom harfističkom događanju, na Međunarodnom harfističkom natjecanju u Izraelu.

– To se natjecanje od 1959. održava svake tri godine. Pokrenuo ga je veliki francuski harfist Pierre Jamet s idejom da se na jednom mjestu u svijetu okupi najbolji žiri te ponajbolji mladi glazbenici – harfisti do 35 godina starosti. To je zaista najzahtjevnije natjecanje i smatra se da su pobjedniku otvorena sva vrata u svijetu. Harfisti se natječu u tri etape, a zadnja je etapa sviranje uz orkestar, i tu je veliku popularnost natjecanju dao maestro Zubin Mehta koji je godinama s Izraelskom filharmonijom pratio finale natjecanja – objašnjava naša harfistica. U Izraelu, na koncertu u Tel Avivu, s kolegicom Biserkom Krčelić imala je priliku i predstaviti djela za harfu hrvatskih skladatelja.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Igor Weidlich
Fotografije: Violeta Šunić

Ostavi komentar