Bezvremenski dizajnerski stolci

Koji su to ključni modeli stolaca koji su svojim dizajnom i originalnošću obilježili 20. stoljeće, a koji su ujedno i najčešće krivotvoreni primjerci danas? Donosimo naš izbor njih deset…

Stolac, taj naoko skromni komad namještaja kojeg počesto uzimamo zdravo za gotovo, već niz desetljeća inspirira brojne dizajnere. Uz nastojanje da ispune one osnovne zahtjeve funkcionalnosti i estetike, njegovi tvorci rado pronalaze najmaštovitije načine da od ovog sjedećeg elementa učine pravu malu umjetnost, pritom nerijetko koketirajući sa zakonima gravitacije.

Zlatno doba modernih stolaca nastupilo je sredinom 20. stoljeća kada su svoje radove predstavljali redom ponajbolji svjetski arhitekti i dizajneri, nakon što bi katkad godinama ustrajno radili na usavršavanju i razvijanju pojedinog komada. Ne čudi stoga što mnogi od tih uradaka još i danas, s odmakom od nekoliko desetljeća, oduševljavaju i nadahnjuju generacije njihovih nasljednika. Pritom su, zahvaljujući svojoj eleganciji, minimalizmu i bezvremenskom dizajnu, ovi stolci i dalje rado viđeni gosti u raznim suvremenim interijerima. No, kao što znamo, kombinaciju kvalitete i dizajnerskog potpisa neizostavno prati i vrtoglava cijena, mnogima nedostupna. Ta je činjenica dovela do razvoja golemog crnog tržišta lažnih dizajnerskih stolaca iz sredine prošlog stoljeća, koje u posljednje vrijeme bilježi eksplozivan rast. Zapravo, mnogi primjerci koje danas viđamo u uredima, ugostiteljskim objektima, hotelskim predvorjima ili zračnim lukama, a koji se vode kao „replike“ ili „reprodukcije“, u biti su – neovlaštene kopije.

U međuvremenu, u svijetu dizajna vode se žustre rasprave između onih koji gorljivo brane autorska prava i intelektualno vlasništvo (ne nalazeći opravdanja za ikoga tko je u stanju kupovati replike), i onih koji se zalažu za dostupnost dizajnerskog namještaja masama, pa makar on i ne bio originalan. Kojoj god skupini pripadali, vjerojatno će vas zanimati koji su to ključni modeli stolaca koji su svojim dizajnom i originalnošću obilježili 20. stoljeće, a koji su ujedno i najčešće krivotvoreni primjerci danas. Donosimo naš izbor njih deset…

Eames DSW Chair (1948.)
Dizajn: Charles i Ray Eames, SAD

Eames plastični stolac dizajnerski je klasik i naširoko prepoznatljiv komad namještaja, koji još i danas (uglavnom u obliku replike) krasi interijere brojnih domova i poslovnih prostora. Pojavljuje se na fotografijama slavnih osoba, „gostuje“ u TV emisijama i časopisima, a nalazi se i u stalnoj kolekciji njujorškog muzeja suvremene umjetnosti (MoMA).
Smatra se prvim stolcem sa sjedištem i naslonom konstruiranim od jednog plastičnog komada i s postoljem od drveta, a na svjetlo dana donio ga je, nakon gotovo desetljeća eksperimentiranja, dizajnerski par Eames 1948. godine, povodom natjecanja MoMA-e na temu jeftinog namještaja namijenjenog širokim masama, gdje su osvojili drugo mjesto.
Skraćenica DSW dolazi od (D) – Dining height (visina za blagovanje), (S) – Side chair (bočna stolica) i (W) – Wood base (na drvenoj bazi). Danas se ovaj bezvremenski retro stolac kopira svuda na svijetu i izrađuje ga gotovo svaki proizvođač namještaja. Problem imitacije datira još iz 1962. godine kada su falsifikati bili toliko rašireni da je Eames objavio oglas preko cijele stranice časopisa Arts & Architecture upozoravajući kupce na lažnjake i upućujući ih da na stolcima potraže logo Hermana Millera, jedinog tada ovlaštenog proizvođača. Danas prava za Eamesovo ime posjeduje i švicarska tvrtka Vitra, koja je zastupnik za europsko i bliskoistočno tržište.

Barcelona Chair (1929.)
Dizajn: Ludwig Mies van der Rohe (Njemačka)

Iako je od njegovog nastanka do danas prošlo gotovo cijelo stoljeće, Barcelona stolac i dalje je predmet obožavanja svih onih koji su spremni uložiti u vrhunsku kvalitetu i iznimnu udobnost. Sjedište i naslon izrađuju se ručno, od točno 40 jednakih komada prirodne kože najviše kvalitete, a učvršćeni su na elegantno zakrivljenim čeličnim nosačima ispoliranim do visokog sjaja. Kut sjedenja savršen je za opuštanje, pa je nerijetko prisutan u dnevnim boravcima luksuznih kuća i u hotelima diljem svijeta. Potpisuje ga njemačko-američki arhitekt Ludwig Mies van der Rohe, jedan od pionira moderne arhitekture, čija je izjava „manje je više“ usvojena kao standard kod niza budućih generacija dizajnera. Barcelona stolac nastao je kao dio kolekcije namještaja kojom je opremljen njemački paviljon na Svjetskoj izložbi u Barceloni 1929. godine, a od samog je starta postigao velik umjetnički i komercijalni uspjeh. Proizvodi ga tvrtka Knoll kojoj je Mies prodao prava još za svog života. Kako bi izbjegli brojne njegove kopije, dobro je znati da originalan primjerak mora na stražnjoj nozi imati ugraviran potpis dizajnera i same tvrtke, a ispod stolca upisan serijski broj i godinu izrade.

Piše: Sonja Staničić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar