Advent širom Austrije

Čarobni advent čeka na vas, samo izaberite gdje ćete uživati u predbožićne dane – u Gradišću, Grazu, Beču, Linzu ili Salzburgu


Božićni sajmovi u Beču

Od sredine studenoga pa do Božića, najljepša mjesta u Beču pretvaraju se u čarobne božićne sajmove. Predbožićno raspoloženje osjeća se uz miris božićnih kolača i toploga punča. Na tradicionalnom sajmu „Wiener Adventzauber“ (Bečka adventska čarolija) trg ispred gradske vijećnice (Rathausplatz)pretvara se u zemlju bajki. Božićno selo (Weihnachtsdorf) kod dvorca Belvedere ima dojmljivu baroknu kulisu, dok je romantično Božićno selo u staroj Općoj bolnici (AKH) omiljeno sastajalište u predbožićno vrijeme, posebno za mlađu publiku.
www.vienna.info


Adventski sajam u dvorcu Esterházy

burgenland_ntg martini 039 (c) NTG_steve.haider.com 09Za ljubitelje fine kuhinje i kvalitetnih vina panonska je jesen u austrijskom Gradišću (Burgenland) pravi raj: vrijeme je berbe vina, a glavna je sezona i guske na tanjuru. Gradišće na tu temu nudi i pet prigodnih festivala koji su u potpunosti u znaku peradi: vrhunac je ugodne jeseni, naravno, bilo Martinje koje se 11. studenoga slavilo u najraznovrsnijim vinogradarskim proslavama. Na dan sveca zaštitnika pokrajine „krstilo“ se mlado vino, a vrata vinskih podruma bila su širom otvorena za sve. No, Gradišće nema izvrsnu ponudu za goste samo na jesen, nego i u božićno vrijeme. Ove godine zima i opet mami brojnim prekrasnim božićnim sajmovima kao što su na primjer Adventska milja Ruster i Adventski sajam u dvorcu Esterházy. Okruženi glazbom, programom za djecu i ukusnom gastronomskom ponudom ulazite u blagdansko vrijeme.
www.burgenland.info

 

Salzburg – grad svjetskoga formata

Blick vom Mönchsberg auf die Festung.Kao rodno mjesto i poprište djelovanja Wolfganga Amadeusa Mozarta te kao pozornica salzburških svečanosti grad Salzburg svjetski je poznat. Tko pobliže pogleda, otkriva savršenu harmoniju prirode i arhitekture uronjene u prekrasnu panoramu okolnih planina i jezera. Šetnja baroknim gradom na rijeci Salzach koji je dio UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, oživljava povijest i istovremeno nudi iznenađujuće moderne uvide. Srce staroga grada srednjovjekovna je Ulica žita (Getreidegasse) koja se ubraja u najljepše i najposjećenije shopping ulice na svijetu. Ovdje se ljudi rado susreću u tradicionalnim kafićima ispijajući Melanche ili Große Braune u kafiću Tomaselli, najstarijem kafiću u Austriji. Ili odmah preko puta u kafiću Fürst u kojem se može kušati ručno napravljena originalna Mozart kuglica koju je napravila praunuka izumitelja…

Salzburški božićni sajmovi 29.11. – 26.12.2015.
www.christkindlmarkt.co.at
Zimske svečanosti 26.11.2015. – 6.1.2016.
www.winterfest.at
www.salzburg.info


Adventskim brodom po Dunavu

Božićni sajmovi bez razglasnih uređaja, jaslice izrađene od čelika i ekskurzije iz zvjezdarnice u zimsko nebo – posebnosti su adventa u Linzu. Opuštanje i uživanje u kulinarskim poslasticama jamči vožnja adventskim brodom po Dunavu uzduž šareno osvijetljenih fasada Kulturne milje Linza.

linz_Weihnachtsmarkt 15Panovorlage_Linz©linztourismus_AndreasRoebl_122003
Linz – glavni grad kulture 2009. godine – ima smisao i za senzualnost i za misaonost. Posebno je očigledno ovo inspirirajuće zajedništvo oprečnosti na glavnoj gradskoj ulici Landstraße (koja je ujedno i druga po veličini shopping ulica u Austriji) ukrašene božićnim sjajem. No, u neposrednoj bilizini nalaze se istinske oaze za postizanje unutarnjega mira: Crkva uršulinki i karmelićanki te nekoliko koraka dalje katedrala Mariendom – najveća crkva u Austriji. Od 21. studenoga do 23. prosinca 2015. u predbožićnom raspoloženju u Linzu možete pronaći jaslice iz brojnih epoha i kultura izložene u izlozima trgovina, muzejima, crkvama kao i, dakako, na božićnim sajmovima.
www.advent.linz.at


Advent u Grazu uz Ledene jaslice

~graz_Advent_Eiskrippe_2013 (c) Graz Tourismus - Harry Schiffer (5)Tradicionalno tjedan dana prije početka prvog adventskog vikenda, adventski sajmovi u Grazu otvaraju svoja vrata. U Grazu se advent smatra petim godišnjim dobom za koje se cijeli grad raskošno uređuje kako bi se svojim gostima prezentirao što ljepši i raznolikiji. Ni više ni manje nego 14 je adventskih i božićnih sajmova u tom šarmantnom austrijskom gradu! Svima se može proći pješice, a svaki nudi drukčiju atmosferu, pa na taj način svi mogu pronaći svoje omiljeno mjesto. Graz vas poziva u goste na svoje adventske sajmove uređene s puno ljubavi – od petka 20.11. pa sve do 24.12.
A vrhunac adventskih događanja u Grazu su – Ledene jaslice! Posjet središtu Graza tako se ne isplati samo radi brojnih sajmova; poznati umjetnik Kimmo Frosti koji izrađuje skulpture iz leda, u dvorištu Parlamenta izradit će božićne jaslice od otprilike 50 tona kristalno čistog leda. Ledene jaslice i figure u prirodnoj veličini bez sumnje su jedinstveno, makar prolazno, umjetničko djelo.
www.adventingraz.at

Tekst je objavljen u Jet Set magazinu broj 141

Ostavi komentar